Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mamutí výprava o rok starší

11. ročník Velikonočního turnaje mládeže, Polička, 28.3.2013

Dospělí mají Velikonoce spojené se sobotním blicákem v Trnávce, my mladí jezdíme na Zelený čtvrtek do Poličky. Vloni nás tam jelo devatenáct, tehdy jsem mluvil o mamutí výpravě, letošní semnáctičlenná skupina se tomu docela blíží.

Srovnání s loňskou účastí nám umožňuje trochu bilancovat. Některé změny jsou náhodné (vloni se omluvil Mareš, letos Kubišta a John). Jiné jsou dané tím, že čas nezastavíš (Petr Jániš už se do mládežnických kategorií letos nevešel). Litovat lze hráčů, kteří už na turnaje nejezdí (bratři Paukertové, Kleisl). A přivítat můžeme dva začínající nadšence (Křikava, Jedlinský).

Jsem velmi spokojen s docházkou: přihlásí se sedmnáct hráčů – odjede sedmnáct hráčů; naprostá většina přišla včas, i Mareš snad ještě před řádným odjezdem vlaku ;-).

Poličáci to umějí, parádní turnaj co do přípravy, průběhu, atmosféry … Během hry jsem měl pocit, že krajský mládežnický šach zažívá docela výrazný boom; asi by to chtělo trochu statistického srovnání s nějakými těmi roky nazpátek, jen se k tomu dostat. 😉 Pětasedmdesát hráčů (24 v ELO turnaji, 51 v turnaji VT), skvěle zastoupeni domácí, Lanškroun, Svitavy, Hlinsko, naopak téměř chyběli pardubičtí (Michal Novotný je s výpravou Polabin v Ostravě).

Jako trenér a reportér musím jen konstatovat, že toho bylo moc. Jen prohlédnout, s kým v každém kole který z našich sedmnácti hraje, natož jak stojí, jaký má partie průběh a jak dopadla, to není v lidských silách. Mnohdy jsem od partie odešel a pak jsem se podivil, když dopadla opačně, a sháněl dodatečně, co se dělo. Takže si tradičně něco vymyslím a vy do diskuse napište, jak to bylo doopravdy.

ELO turnaj

Čtveřice našich s různými předpoklady: Jan Mareš coby čtvrtý nasazený mohl útočit na stupně vítězů (za předpokladu, že se srovná s tím, že se hraje rapid), Vítek Kapoun a Vašek Grundman jistě chtěli hrát nad 50% – a Vojta Holásek si umínil neskončit poslední.

Vyhrál největší favorit Jakub Půlpán (čerstvě ověnčený vavříny z Orlické šachovnice), ten vůbec neslezl z onlinu. Následovala trojice poličských a v závěsu už trojice našich. Turnaj byl jinak plný jmen a ne všem se dařilo tak, jak chtěli, např. Stodola, Havelka a Matěj Půlpán by jindy jistě sahali po medailích.

Václav Grundman porazil Říhu a Ondřeje Švandu, mezitím udržel Siona (nebo spíš Sion jeho?) a už byl na onlinu proti Jakubu Půlpánovi. Na tu partii jsem zvědav, v ostrém boji měl kvalitu, ale soupeř hru komplikoval protivnou aktivitou figur a nakonec Vaška nachytal; přesto souboj dvou téměř vyrovnaných hráčů! Pak Vašek černými rozstřílel v Benoni Marka Stodolu, to si někdy ukážeme. Nad partií s Jendou Marešem jsem se dobře bavil, tu pozici z Greca, co je za bílého minimálně přivyhraná, máme na desce v každý bleskovce, jen to dotáhnout … Ve vyrovnané koncovce ale Jenda Vaška utahal. Vašek si to vynahradil v posledním kole výhrou nad Štěpánem Kolomým a stal se tak vůbec nejlepším z našich! Je to až k nevíře: vloni tu skončil v turnaji VT jakžtakž v nadprůměru, na čtyřky tam docela stačil, výkon 1157, před ním skončil náš Vítek, Veronika Šmajzrová, ba i Martin Paukert; letos kosil hráče krajské špičky a dosáhl výkonu téměř o 700 bodů vyššího!! Je to vůbec možné? Kde bude tímhle tempem za rok? Jo, a zajímavá statistika, pokud jde o barvy: bílými 0,5/3, černými 4/4. 4,5/7, 5. místo, výkon 1838!

Jan Mareš narazil na problémy s časem hned ve druhé kole proti domácímu Pospíšilovi, bez časové rezervy se nedá hrát přesně. Zopakoval si to ještě tragičtěji s Vítkem Kapounem, od partie jsem odešel s tím, že v koncovce vyhraje, a nulu jsem spatřil, až když jsem se divil, kam si to sedají k dalšímu kolu. Mezitím ovšem Jenda bodoval, to se u favoritů tak nějak čeká, body dodali Tulis, Štěpán Kolomý, Feltl a nakonec i Vašek. V posledním kole Petrásek, v závěru padající prapor, složitá jezdcovka, promarněná možnost vyhrát … a sladkohořká půlka. Celkově prostě kvalitní hra pokažená špatným hospodařením s časem. 4,5/7, 6. místo, 1748.

Vít Kapoun si proti Jakubu Půlpánovi ve druhém kole moc nezahrál, ale slabší hráče porazil a když mu Jenda umožnil bodovat, dostal se do laufu, remízoval s nejlepší dívkou široko daleko Suchomelovou (ta hraje za Světlou n. S. a Poličce vypomáhá v dorostenecké lize) a porazil Matěje Půlpána (těch šest let k dobru se občas musí projevit 🙂 ). Rázem byl velmi vysoko, v utkání na druhé desce pak polehl Sionovi, který díky tomu skončil druhý. 4,5/7, 7. místo, 1832, to je velmi slušné.

Vojtěch Holásek má letos poprvé elo a tak hrál turnaj, do jakého se tady v kraji ještě nedostal: co jméno, to postrach. V prvním kole s Matějem Půlpánem to nebylo dobré, pár rychlých tahů a pěšcová vidle ještě v zahájení. Postupně se však otrkal a ve třetím kole slavně zvítězil nad Tulisem: obětovanou figuru si sice zpátky nevzal, ale pořád nějak šejdil a hrozil, až soupeř v obraně neudržel koncentraci a prohrál na čas. A mohlo to být ještě lepší, zejména figura navíc s Adamem Kolomým se dala dotáhnout. Nevyšlo to ani s Vaškovou (vidli dostal pro změnu v rovné koncovce) a tak druhá výhra přišla až v posledním kole, Ryšavá přišla o kvalitu a prohrála koncovku. Pochvala za soustředěný výkon, rychlý, ale ne zbrklý. 2/7, 23. místo, 1354.

Turnaj VT

Tady třináct našich ( z toho sedm dívek 🙂 ), hráli všichni ti, co na Orlické, a přidal se i Michal Šmajzr. Ambice museli mít držitelé 3.VT: Jirka Píše, Vítek Holásek, Katka a Veronika Šmajzrovy, Katka Dudlová.

Celkově bylo v plejádě vyrovnaných hráčů (šestnáct trojek i mnohé silné čtyřky) těžko vybírat favorita. Dlouho vedl svitavský Vojtěch Andrle, který, zdá se, poslední rok méně hraje a více trénuje. Nakonec byl předstižen hlineckou dvojicí Ročňák, Novotný, pro Hlinsko je to pěkný úspěch.

Kateřina Šmajzrová využila poslední možnosti zahrát si slabší turnaj, dokud ještě nemá elo. Bylo hezké dívat se, jak vedoucí 2. ligy D válčí s nadanými dětmi prvního stupně ZŠ … Projevily se i její rozhodcovské instinkty, obvykle se nestává, aby jeden z hráčů suverénně nastavoval hodiny všem okolo sebe ;-). Ve třetím kole počítala lépe než Vítek a připravila ho o figuru. Pak zvolnila a postupně remizovala s Ježkem, Erikem Žejdlíkem a Novotným (škoda, to se dalo zesilovat). Její pasívnější založení partií je pevné, ale brání jí soupeře nějak výrazně přehrávat. Nakonec ve složité pozici bod s Brejšou a umístění na bedně. 5,5/7, 3. místo, 1. dívka, 1409.

Když už mluvíme o Ježkovi: povídal jsem si trochu s Jaromírem Glöcknerem a ukázalo se, že Ježka i Bouchala (i některé další mistrovické hráče) poslední dobou trénuje. Teď už se nedivím jejich zlepšení, které bylo znatelné i na Orlické šachovnici.

Jiří Píše zaváhal ve třetím kole s Andrlem, jinak vyhrával (porazil Michala Šmajzra, Knolla, Kašku, Adama Švandu). Na Eriky Žejdlíka pěkně v zahájení útočil, ale když mělo dojít k výměnám figurek a otupení útoku, radši nabídl půlku (nechápal jsem, proč černý jednotahově nedobírá dámu, než mi došlo, že zvažuje Jirkovu remízovou nabídku). Velmi nadějná byla poslední partie s Neumannem, pěšcová koncovka byla poučně vyhraná, ale Jirka vítězný postup nenašel a remízou se připravil o slušný úspěch, vrátíme se k tomu v ukázkách. 5/7, 7. místo, 1344, to není špatné.

Veronika Šmajzrová byla další zástupkyní své početné rodiny: čtyři Šmajzrovi v jednom turnaji, to vyrovnává Holáskovy rekordy (Honzu jsme letos k účasti nepřemluvili; ale ještě máme v záloze Tomáše, heč). Pohybovala se někde nad půlkou, nestačila na Ježka a Brejšu, slabší hráče porážela spolehlivě. V posledním kole se ale vytáhla vítězstvím nad Erikem Žejdlíkem, kterému způsobila náročnou hrou tolik starostí, až překročil čas,  a dostala se tak celkem vysoko. Že se téměř vyrovná Jirkovi a předstihne Vítka, oba z kroužku pokročilých, to připouští dva odlišné výklady: a) že kroužek pokročilých pracuje špatně, b) že kdyby chodila k domácímu tréninku ještě na kroužek, byla by neporazitelná. 5/7, 9. místo, 3. mezi dívkami, 1308.

Vít Holásek měl s pomalejším tempem získat jistotu, což v prvních dvou kolech potvrzoval. Prohra s Katkou se dá připustit. Ve čtvrtém však narazil na výborně hrající Kalousovou, ze zápletek vyšel bez materiálu a bylo zle. Po další výhře dostal do předposledního kola Verunku, v rodinném souboji měl černými s figurou navíc v koncovce vyhrát, ale pak jsem jen nevěřícně koukal, jak bílý pěšec na b7 nezadržitelně postupuje vpřed. Naštěstí pro Vítka to Verunka ještě zpatila a v posledním kole se výhrou dotáhl “mezi lidi”. 4,5/7, 13. místo, 1223.

A víte, jak se bílý pěšec na b7 dostal? Bílá prý zahrála a5-a6, černý b7-b6 a bílá a6xb7 e.p. 🙂 :-(. Ehm.

Veronika Holásková mezi “povinnými” výhrami nestačila na Ježka ani na Kačku Dudlovou. V závěru jí však dobře zafungoval tlak na krále, Michala Píšeho zmatila v centru, Matěje Václavíka na géčku. A mezitím ona zmíněná půlka s Vítkem. V součtu to docela jde, trojka se blíží. 4,5/7, 16. místo, 4. dívka, 1252.

Kateřina Dudlová se v první půlce držela nahoře, skalp Jakuba Dvořáka je cenný a jak řečeno, porazila i Verunku. Prohry s Erikem Žejdlíkem i Ročňákem se dají skousnout, “nad plán” byla nula v předposledním kole s Kaškou, jen částečně to spravila výhra s Mannem. Poměrný úspěch dělila od většího úspěchu ta jedna partie. 4/7, 18. místo, 5. dívka, 1214.

Michal Šmajzr se po prohře s Jirkou Píšem úspěšně drápal zezadu. Tři výhry v řadě, ta třetí nad Natkou Hrůšovou. Přibrzdil ho medailista Novotný, ale Michal se vrátil do hry výhrou nad Adamem Švandou. V posledním kole čekala Julie Kalousová – a Michal měl blizoučko k výhře, když ji mohl zcela vysbírat. Vedl o kvalitu a mohl vzít ještě figuru, i pak tam byly ještě možnosti něco získat; nevyužil je a doplatil na oslabená pole kolem krále. Chyběl jen kousíček a byl by to superúspěch; i tak solidní výkon od hráče téměř jen rekreačního :-). Životního úspěchu se tak dočkala jeho soupeřka. 4/7, 20. místo, 1200.

Michal Píše sehrál ten nejtypičtější “cikcak” turnaj – bílýma nula s favoritem (Brejša, Šolc, Holásková V., Pešek Petr), černýma bod s outsiderem (Holásková M., Zelenka A., Nekvinda). Z tohohle rytmu se po celou soutěž nevymanil – a další sudé kolo už bohužel nebylo. 3/7, 31. místo, 1086.

Dominika Šmajzrová zahájila nevděčně kontumákem, to totiž znamená v dalších kolech silnější soupeře, aniž by se člověk rozehrál. Když jsem ji viděl nastupovat ve druhém kole proti o deset let starší sestře Kateřině, byl jsem skoro dojat. Ze tří nul v řadě se pak sebrala a závěrem 2/3 dosáhla moc pěkného výsledku, porazila už hráče 4.VT (Adama Zelenku)! 2/6+1K, 36. místo, 9. mezi dívkami.

S Markétkou se Domča tentokrát v turnaji nepotkala, k pokračování jejich teoretického sporu v odložené Šustrmatově variantě tak došlo jen ve volné partii. Šmajzrová D. – Holásková M.: 1. e4 e5 2. Sc4 Jh6N (profylaxe proti Dh5) 3. Dh5 Jc6 (se lstivým výrazem; přijde opět Dxf7?) 4. Dxh6??!N (braní na f7 už by se podruhé nemuselo ujmout, zkusíme něco nového) 4. … gxh6 Výsledek partie není šachovým historikům znám.

Štěpán Křikava naopak kontumační bod nejspíš uvítal, jako přerušení série tří nul to potěší. A i on se pak dostal závěrem 2/3 až nečekaně vysoko, porazil Huanga ze Svitav a Zdražila z Hlinska. Pořád to ale chce hlavně základní rutinu – materiál v těch partiích lítá semtam opravdu velkoryse. 2/6+1K, 39. místo.

Natálie Hrůšová je hráčka, u které už se budu poněkolikáté opakovat: kdykoliv kouknu, jak hraje, stojí krásně, když se pak sčítají body, je to skrovné. Staví to minimálně stejně dobře jako Michalové Šmajzr a Píše, často i líp, chybí “jen” partii dohrát do úspěšného konce. Řešíš doma taktické diagrámky, Natko? – Dlouho “normální” turnaj, body s pětkama, nuly s lepšími hráči, 50% by tak odpovídalo … ale prohra v posledním kole byla příliš. 2,5/7, 40. místo, 10. dívka.

Martin Jedlinský prochází nutným prvním obdobím základních návyků – jak to vůbec stavět, jak brát, jak nepřicházet o materiál. Ke svému potěšení už objevil jedno základní pravidlo – možnost domluvy na remíze. V turnaji ho využil hned třikrát. Je příjemné mít místo nuly půl bodu, pozor ale: znamená to taky kratší trénink, míň zkušeností do dalších turnajů. 1,5/7, 48. místo.

Markéta Holásková měla smůlu: než se na ni dostalo s kontumákem, kontumáky došly! (Sotona vystoupil z turnaje.) Hrála asi to, co jindy, a čeká ji intenzivní velikonoční trénink. 0/7, 51. místo, 13. dívka, prostě poslední.

Čím to uzavřít? Jsme oddíl, který něco dělá, máme velký potenciál. Účastníme se a dosahujeme skoro na špičku. Dosáhne-li tam kdo opravdu, to záleží i na tom, co udělá doma navíc.

Nasbíral jsem nějaký partiový materiál, to vydá na další článek.

Výsledky visí na chess-results.

A ještě bokem: v soutěži Matematický KLOKAN na prvním stupni ZŠ Komenského skončila v kategorii 5. tříd na děleném prvním místě Natálie Hrůšová, druhá Veronika Šmajzrová, mezi čtvrťáky byla druhá z ročníku Veronika Holásková. Ještě přemluvte ty kluky, co se tam s vámi umístili, ať taky chodí na šachy!

Fotky jsou dílem Šmajzrova kvarteta.

2 thoughts on “Mamutí výprava o rok starší

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *