Šachový klub Ústí nad Orlicí

Z Lanškrouna tři zlaté!

A to konkrétně Jan Mareš v prestižním turnaji dorostu, Kateřina Dudlová v desítkách (i mezi chlapci!) a Natálie Hrůšová v dívkách do 14 let.

Ale postupně. Lanškrounská věž je takovou tečkou za vrcholem sezóny, finále KP je minulostí, Zaječice za námi, kroužek v DDM skončil, ale ještě bychom si zahráli …

Ne všichni měli tuhle sobotu čas, ale pořád jsme dali dohromady docela slušnou výpravu, jelo nás devět, po třech do každé kategorie. Ty byly totiž nakonec oproti propozicím tři: uzavřený turnaj těch nejlepších, pak čtrnáctky (1999-2002) a desítky (2003 a ml.).

Lanškrounská věž je pověstná tím, že se účastní zástupci Bohemians pod vedením pana Ambrože. Ti byli letos opět vidět, byť možná o něco méně než v minulých ročnících, zpestřením turnaje pak byla účast hráčů Zábřeha a Kunvaldu (nebo snad i Klášterce?). Dohromady to dalo tři turnaje “tak akorát”, všechny nasudo, všechny s možností přiměřeně si zahrát.

Kategorie do 19 let

Vloni jsme si mysleli, že naši hráči roč. 1994 hráli Lanškrounskou věž naposledy. I letos však dostali šanci (město Lanškroun prý dotuje mládež až do 19 let). Toho využil obhájce titulu Jan Mareš, spolu s ním Vítek Kapoun a po jisté pauze Petr John. Soupeři jim byli čtyři hráči Bohemians a domácí Havelka.

Jan Mareš zahrál opravdu povedený turnaj! Navzdory tomu, že mu rychlé tempo příliš nesvědčí a i zde se dostával do časových problémů, dokázal v závěrečných dramatických minutách své partie rozhodovat. Hrál poměrně blokované pozice bez přílišných pěšcových výměn a opakovaně triumfoval v koncovkách. Za vítězstvím v turnaji vykročil ve druhém kole, kdy se Fraňkovi (1952) dlouho jen bránil, soupeř pak v poslední minutě zariskoval, otevřel pozici, ale po oboustranných chybách vyhrál náš hráč. Ve třetím kole nevyužil proti Havelkovi (1943) velký časový náskok, ale když už se čas skoro srovnal, poměrně snadno získal v koncovce pěšce a vyhrál. Tím měl dva největší komkurenty za sebou. Trošičku se zdržel půlkou se Škvařilem, ale pak až do konce opět bodoval naplno a do cíle si udržel přesvědčivý náskok. 6,5/7, 1. místo, Rp 2154!

Petr John se ukázal za šachovnicí po delší odmlce a příjemně mě překvapil, nic moc nezapomněl. Jeho pevný pasivnější styl se úplně nehodí k přehrávání silných soupeřů a naopak, když obrana nevydrží, vede k prohře, byly to ale šachy solidní a zejména díky dost jednoznačné výhře na Vítkem Kapounem i celkem úspěšné. 2,5/7, 6. místo, Rp 1686.

Vít Kapoun se naopak dočkal spíš zklamání. V prvním kole sahal po výhře se Škvařilem, ale ten se mu vysmekl do remízy. Bodoval ve druhém kole, ale pak už až do konce ani ťuk, byť to opět nebyly žádné jednobrankovky. Trhliny v pozici ale soupeři trestali a Vítkova tradiční vynalézavost se tentokrát nějak nechytla. 1,5/7, 7. místo, Rp 1540.

Stupně vítězů v pořadí Mareš, Franěk, Havelka jsou tu očekávané.

Kategorie do 14 let

Kluci Holáskovi měli hrát vepředu, Natka za půlkou.

Vojtěch Holásek po dvou vítězstvích nad lanškrounskými narazil na první desce na pozdějšího vítěze Žižku (1505), bez věže mlžil neúspěšně. Pak doplatil na chybějící pěšce proti Kolomému a spadl do průměru. Závěrem 3/3 se ale dotáhl těsně pod stupně vítězů. Hrál svižně, vynalézavě a přitom se občas i zamyslel, dalo se na to koukat. 5/7, 4. místo, 1464.

Vít Holásek mi dělal radost ještě větší. Ve druhém kole porazil nakonec bronzového Pavlíčka (1482) a ve třetím docela snadno nasazenou jedničku Brejšu (1556). Start 3/3. Nestačil pak na vítězného Žižku, ale opět se dotáhl na špičku vítězstvím nad tradičním soupeřem Šolcem. Vůbec mu nevyšlo další kolo proti Kolomému, ale 4/6 bylo pořád nadějné. Jenže místo několika hratelných soupeřů dostal v posledním kole Vojtu. I remíza by mu stačila ke 4. místu, ale v nejdelší partii závěrečného kola prohrál ve věžovce a klesl až příliš dozadu. 4/7, 7. místo, Rp i tak 1484. Oproti obvyklému popotahování ukázal sympatické aktivní pojetí se snahou útočit. Odehrál velmi silný turnaj, vždyť se střetl s první čtveřicí závěrečného pořadí i s prvním nasazeným hráčem!

Natálie Hrůšová chytila v prvních dvou kolech taky Pavlíčka a Brejšu a s nimi rovnocenně hrát nemůže, byť to tak v některých chvílích vypadalo. Start 0/2 ale napravila dvěma výhrami, z nichž zvlášť ta druhá nad Bouchalem (1250) je cenná! Prohru s Ježkem zase hned napravila. 3/6 … a podle “zákona houpačky” byla na řadě prohra – ale dokázala se Špachtou (1250) z Bohemians remízovat a tak dosáhnout svého zatím snad nejlepšího turnajového výsledku. Hrála pěkně jako vždycky a udělala už méně chyb. 3,5/7, 13. místo, 1. mezi dívkami, nechala za sebou několik zkušených hráčů, Rp 1270, půlbodík chyběl k zisku 3.VT.

První šestice je pestrá – z každého oddílu po jednom. Žižka (Bohemians) vyhrál jen na pomocné hodnocení, ale po zásluze (s Pavlíčkem prohrál nešťastně po nedomáčknutí hodin). Poněkud zklamali domácí Brejša a Kupsa, ale ono to bylo celkem silné.

Kategorie do 10 let

Kačka s Verunkou měly útočit na medaile, Markétka na poslední místo ;-).

Kateřina Dudlová měla trochu problémy v prvním kole s Haasem, kterého přehrála až v koncovce. Pak se však rozehrála a spolehlivě vítězila nad jedním hráčem za druhým včetně největšího spolufavorita Jirouška (krajský přeborník H10). Její hra se trochu mění, staví náročnější zavřenější pozice a prokazuje v nich přehled a trpělivost. Luxus prohrát si dovolila jen v předposledním kole. Cenné vítězství: 6/7, 1. mezi všemi (a tedy i mezi dívkami), Rp 1402! Přitom se střetla s celou špičkou – se všemi šesti hráči na 2.-7. místě!

Veronika Holásková po nepodařených vystoupeních ve Svitavách a v Zaječicích zažila zase jednou lepší turnaj. Dostala se ke své útočné hře a zahrála si s chutí, byť stoprocentní to pořád nebylo. 4/7, 6. místo, 2. mezi dívkami, Rp 1100.

Markéta Holásková nevyužila šance na body, okolo 20.-25. tahu se vždycky “zastaví” a nechá hrát soupeře. 0/7, 18. místo.

I zde bylo pořadí pestré, prvních pět hráčů každý odjinud.

Výsledky

Na chess-results: 19, 14, 10.

Partie

Jan Mareš (2034) – Michal Žegklitz (1493, Bohemians), 1. kolo:

Zajímavá pozice se dvěma střelci proti dvěma jezdcům. Aktivní bílé figury (Vh7 a Sg4) dělají černému problémy, zejména ho drží za vázaného Jd7. Bílý mohl jít tahem Vg7 po pg5, ale pustil by přitom sloupec. Mohl rozehrát tahem f3 nečinného Sg3. Rozhodl se pro jinou dobrou možnost: 1. Vd1! Věž, která na druhé řadě plnila jen obranné úkoly, přejde přes volný sloupec na sedmou nebo i osmou řadu. 1. Je6?! Vhodnější bylo dráhu střelce překrýt tahem 1. … Jf5, tam nemůže být napaden věží. 2. Ve7 Dává černému šanci na reparát. (2. Vdh1) 2. … Jec5? To už prohrává! Šlo se opravit: 2. … Jd4 a 3. … Jf5. Naproti tomu pasívní 2. … Jf8 by černého přivedlo téměř do zugzwangu. 3. Vh1 Vdf8? Jedině 3. … Vff8 4. b4 Ja6 5. Vhh7 Jb8 ještě drželo, ale pozice je to neradostná: bílý po 6. f3 má co hrát, černý ne. 4. Vhh7 Vd8 5. b4 Ja6 6. Vxd7 1:0

Lukáš Pavlíček (1482, Polička) – Vít Holásek (1320), 2. kolo:

Černý obětoval dva pěšce a má za to volné dráhy. Jestli hrál bílý 1. Je4-c5?, byla to chyba. 1. … Jd4! Napadený jezdec odchází s tempem, bílý musí krýt Jc5. 2. Dc3 Dd5! Hned několikanásobný úder – nejen vidle na c5 a g2, ale až se černý zbaví jezdce c5, bude hrozit i De4+. 3. f3 Dxc5?! Lépe 3. … Sxc5, další figura vyvinutá, bílý král v centru by podlehl útoku. V koncovce by ještě mohli bílí pěšci zlobit. 4. Dxc5 Sxc5 5. Kd1 e4?! Trochu riskantní. 6. fxe4 Jxe4 7. Ve1 f5 8. d3

Vázanou figurku napadneme. Může se černý z vazby dostat?

Může! 8. … 0-0-0! A na 9. dxe4 přijde odtah 9. … Jb3+. 9. Se3 Jf6 10. c3 Je6 Ještě jedno rozvázání. Černý udržel figuru a vyhrál. Všimněte si nevyvinutého dámského křídla bílého. 0:1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *