Šachový klub Ústí nad Orlicí

Liga dorostu v Rychnově – průběžná reportáž

Dnes nás čekají další dvě utkání ligy dorostu, ke kterým jsme vyjeli do Rychnova. Silnice byly naštěstí v pohodě, Rychnov po týdenním prázdninovém pobytu s Katkou znám dost dobře, takže s hledáním místnosti ani s parkováním problémy nebyly (i když parkoviště u Společenského centra bylo beznadějně zaplněné). Po příchodu do hrací místnosti jsme byli přesunuti do jiné na náměstí, po drobném zdržení způsobeném dobýváním se do špatných dveří 🙂 jsme zahájili asi jediné utkání, ve kterým jsme papírovými favority – s Novým Borem.
Tato nová role nám zatím bohužel vůbec nesvědčí, i když stát se může ještě ledacos. Verča přišla hned v zahájení triviálním obratem o figuru, pak se teprve zamyslela s soupeř byl galantní a nechal ji odebrat zpátky. Momentálně tedy hraje koncovku všech těžkých figur s pěšcem míň. Kačka je na tom bohužel mnohem hůř, šla hodně optimisticky na útok, který ale soupeř v pohodě vyvrátil a momentálně už má celou věž míň, tady bych řekl, že na zvrat už šance žádná není. Vojta se pustil taky rovnou do útoku, momentálně má figuru míň, tam ale ještě nějaká kompenzace je, tak se uvidí. Jirka Píše je naopak silně přivyhraný, ten by měl určitě bodovat. A u Vítka s Vaškem zatím celkem rovina. Takže v tuto chvíli nic moc :-(.
A bohužel to vypadá ještě hůř – Vítek si nechal přivázat figuru, takže bude buď bez figury nebo kvality (a koncovka věž proti koni s cca 6 pěšci).
Tak si vybral figuru míň, nechal si věž, ale možnosti protihry jsou minimální. Momentálně (11:32) vidím pro nás dva body u Vaška a Jirky, nuly u Vítka a Kačky a obě zbývající partie jsou bohužel objektivně horší.
V krátkém sledu vzdává Kačka a Vítek, takže 0 : 2.
Zbylé partie končí relativně v krátkém sledu, vyhrává Jirka, vzdává Vojta a vyhrává Vašek. A na Verču zbývá v rovné pozici neveselá povinnost to zkusit vyhrát, remízu jsem jí zakázal, pro družstvo nic neřeší. Oba soupeři vytváří hrozby králi, Verča nakonec jednu přehlíží a prohráváme tedy 2 : 4.

Vyrážíme na oběd a za ten musíme domácí pochválit, menu za 60,-, kde v ceně je nudlová polévka, kuřecí plátek se sýrem, hranolky a obloha (i když menší porce) a limonáda – jednoznačné plus před odpoledním kolem s Libercem, který není zdaleka v nejsilnější sestavě. Složíme reparát?

Tak rozehráno v rychlém tempu, Verča už mohla dostat dvojtažec, soupeřka zatím neviděla, ale nevidí to asi zatím ani jedna. Kačka útočí, tam to vypadá nadějně, zbytek nejasný.
Jirka vyhrál, Kačka má pěšce víc, Verča figuru, ale musí dávat pozor na maty. Vítek má figuru, Vojta zajímavou koncovku, u Vaška se to ještě nerozehrálo :-).
15:07 – Vítek věž víc, Kačka vyhranou koncovku (doufám tedy 🙂 ). Verča sbírá materiál a čeká, co soupeřka vymyslí, Vojta remízová koncovka, Vašek zajímavá pozice.
15:14 – Vojta remíza.
15:19 – Vítek vítězí a Katka matí, zápas je náš 🙂
15:26 – Verča je už vyhraná, Vašek odmítnul remízu a za pár tahů ztratil kvalitu.
15:54 – Verča vyhrála, Vašek tahá koncovku J x V+h pěšec
16:12 – Vašek koncovku neudržel

A celkové hodnocení? 3 body jsme předpokládali, akorát že s jiným soupeřem, přáli jsme si jich 6 a nebylo to vzhledem k oslabenému Liberci nereálné. Dopolední zápas se bohužel vůbec nepovedl Kačce a Vojtovi, spolu s Vítkovou hrubkou to už zachránit nešlo. Odpolední už byl úplně o něčem jiném. Ten byl zcela v naší režii. Konečně zabrala Kačka, spolu s rychlými výhrami Jirky a Vítka to pak byla pohoda. Verča měla naštěstí hodnou soupeřku, která místo, aby ji zmatila, tak postupně partii zcela pokazila. Vojtova partie nikde moc nevybočila z rovnováhy (aspoň, co jsem viděl) a Vaškovo zaváhání nás už mrzet nemusí. Máme tedy 6 bodů, klíčový bude lednový zápas s Rychnovem, na který předpokládám opět stejnou sestavu a lepší formu všech hráčů :-).

4 thoughts on “Liga dorostu v Rychnově – průběžná reportáž

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *