Šachový klub Ústí nad Orlicí

Lopaty na sníh netáhly

3. kvalifikační turnaj KP mládeže kat. H+D14, H+D16, Ústí nad Orlicí, 18.1.2014

Další z kvalifikačních turnajů jsme pořádali v sobotu sami. Ve čtrnáctkách mohou nastupovat i mladší a hojně toho letos využívají: stovka účastníků padla už v Mistrovicích a v Poličce k tomu nebylo daleko. U nás nakonec hrálo sto deset dětí – a to ještě nepřijely Chvaletice, jinak by kapacita místnosti skoro nestačila! Ještěže bude Orlická šachovnice v kulturáku.

Výhodou jídelny v Rieteru je její velikost, která tu spoustu hráčů s doprovodem pojme, nevýhodou však chybějící prostory pro volné chvíle, kde by bylo možné mluvit, skákat, prostě uvolnit se mezi partiemi. Přesto, že děti nebyly nějak mimořádně neukázněné, panoval tedy v sále téměř neustálý ruch; prostě to byla masová akce, ne seriózní výběrový turnaj.

Naše rozhodčí Katka přenášela nějakou nepodstatnou extraligu, takže Martin si turnaj odřídil sám, na čarách jsme mu asistovali já s Davidem. Proběhlo to, pokud vím, bez problémů, děti pravidla slušně znají a dodržují.

Pořád máme v účasti značné rezervy, ale čtrnáct našich hráčů, to už není beznadějné. Ještě lepší bylo, že jsme byli vidět docela vepředu.

Zajímavá situace nastala při rozdílení cen: letošní zima – nezima je tak jedinečná, že zatímco kaktusy mizely jako na běžícím pásu, lopaty na ježdění po sněhu zůstaly až do konce jako nejméně žádané ceny.

Poznámka: kaktusy jsou uprostřed “zimního spánku”, nezalévejte je, nechte je v chladu (okolo 10 stupňů), probuďte je (postupným teplem a světlem) nejdřív v březnu.

H+D16

24 hráčů, z favoritů chyběl jen Jakub Cach. Vašek už jeden turnaj vyhrál a se svým novým vysokým elem byl druhý nasazený, Vítek naopak patřil do druhé poloviny.

Václav Grundman se záhy dostal na první desku a počínal si tam zkušeně. Je až s podivem, jak rychle předběhl dlouholeté zkušené hráče své kategorie. Realizace převahy s Tulisem a Patrikem Žejdlíkem nebyla úplně suverénní, ale soupeři pomohli. Zastavil ho až tradiční soupeř Havelka, v bojovné partii byl tentokrát silnější. Vašek pak narazil znovu, se Říhou zůstal po chybě bez věže. V poslední partii ale zabral proti Nešporovi a pomocné hodnocení mu těsně stačilo na druhé místo – a po pravdě, už bychom byli zklamáni, kdyby na medaili nedosáhl. 5/7, 2. místo, výkon 1754 (ono se ELO špatně obhajuje, když ho máte oproti ostatním vysoké).

Vít Holásek sice porážel outsidery, ale proti silnějším hráčům neudělal ani ň, i když několik šancí měl. Skončil jen těsně pod 50%, ale až příliš vzadu. Finále letos nebude, konkurence stoupla. 3/7, 18. místo, 1256.

Vítězství Pepy Havelky překvapivé není, bronz Vojty Říhy stojí za zmínku. Za stupni vítězů bylo těsno. Osmička postupujících nabývá reálné obrysy.

Výsledky kategorie na chess-results, pořadí po třech turnajích najdete ke stažení v reportáži na chesspce.cz.

H+D14

86 hráčů, z těch předních chyběli Ondřej Švanda, Ondřej Cach, Pavlíček, Macek. Nové rapid ELO trochu zahýbalo nasazením, najednou byli vepředu zástupci mladších kategorií (Jiroušek, Zeman). Z našich měli o finálové body usilovat Jirka, Vojta a Verunka Š., ani další ale nebyli bez šancí na pěkný výsledek.

Vojtěch Holásek možná litoval remízy ve třetím kole s Verunkou Šmajzrovou, partie příliš nevybočila z rovnováhy, ale nakonec to byl spíš zisk. Porazil pak Brejšu, ale až příliš jasně podlehl Eriku Žejdlíkovi. Pak už to ale bylo dobré, odpočinul si s Kocandou a na závěr útokem přehrál Honzu Nešpůrka (1526) a skončil slušně. 5,5/7, 5. místo, 1524. Důležité body do finále, to vypadá reálně, je čtvrtý a příště odečítá jen jeden bod.

Veronika Šmajzrová sehrála možná svůj životní turnaj. Po remíze s Vojtou totiž dalšími třemi body v řadě vystoupala až na 1. šachovnici, porazila mj. Zemana (1516) a Jirku Píšeho, když odrazila jeho útok a vyhrála věžovku. V posledním kole mohla proti Jirouškovi taktizovat, jemu remíza stačila, hrála však nekompromisně (celkové vítězství nebylo nemožné) a nestačila. 5,5/7, 6. místo, 1. dívka, 1585! Nezbývá než opakovat, že kdyby chodila do kroužku, mohla by být ještě výš. Nebo ne? 🙂 Na finále by však potřebovala ještě jeden hodně vydařený turnaj, je celkově třináctá.

Kateřina Dudlová opakovaně starším hráčům docela zatápí a stejně to bylo v Ústí. Ve třetím kole ji podcenil Erik Žejdlík, nechal si dát jednotažec. Katka pak turnaj dohrála v rytmu 0 – 1 – 0 – 1, ta poslední výhra byla nad Míšou Píšem a posunula ji do první desítky! 5/7, 10. místo, 3. dívka, 1368. Kde se bude umísťovat, až bude hrát ve stejné kategorii za tři roky?

Jiří Píše nezvládl ve třetím kole partii s Brázdou (jeden z objevů letošní sezóny), pak se dotáhl dopředu, ale vylámal si zuby na obraně Verunky Šmajzrové. Výhrou v posledním kole se udržel aspoň na dostřel osmičky. Porazil mj. Málka a Patrika Peška. 5/7, 11. místo, 1367. Dlouhodobě hraje vyrovnaně, vždy dosáhl 5/7, přesto mu na osmičku chybí výrazný výsledek (narozdíl od Verunky příště odečítá 6 bodů), zatím je dvanáctý.

Michal Píše spolehlivě porazil slabší hráče (mj. Leksovou), příliš silní na něj byli Vojta (i když měl Míša pár pěšců navíc!), Erik Žejdlík a Kačka. Rozhodně ale podal nadprůměrný výkon, vždyť i on tu bude hrát ještě za tři roky. Hraje s velkým elánem a optimismem, kouká se na to dobře. 4/7, 30. místo, 1272.

Michal Šmajzr se po nějaké době zase vrací k šachové hře, možnost jen s gymplem na republiku je lákavou motivací. Nejde mu to vůbec špatně. Ve druhém kole se hodně vytáhl výhrou nad Honzou Nešpůrkem, ve věžové koncovce soupeř v lezl do matové sítě. v druhé půlce turnaje přidal ještě dva body a bylo z toho solidní umístění. 4/7, 33. místo, 1246.

Natálie Hrůšová Nešpůrkovi dělala velké problémy už v prvním kole (stejně jako vloni), ale partii nedotáhla. (Nejdřív oba pokulhávali v taktice, pak ve věžovce, nakonec vzdala pozici, kde remíza nebyla nereálná.) Tabulkou stoupala ve druhé polovině turnaje, porazila naši Verunku, remízovala s Patrikem Peškem (1279), až prohra s Kocandou ji vrátila k průměru. Nejlepší z padesátiprocentních. 3,5/7, 46. místo, 7. dívka, 1186.

Veronika Holásková hrála v první půlce slušně, porážela slabší, prohrávala se silnými (Bouchal, Nešpůrek). “Nad plán” byla prohra s Natkou a zcela zkazila partii posledního kola, což ji odsunulo až příliš dozadu. Samozřejmě i ona je tu mladší. 3/7, 56. místo, 10. dívka, 1093.

Štěpán Křikava je jeden z mála hráčů kroužku začátečníků, který občas nastoupí. Tomu asi odpovídaly výkony, když se po prohrách s favority dostal dozadu porážel tam jiné začátečníky, vždy černými, celkem třikrát. 3/7, 58. místo, 1018. Jen hrát častěji!

David Sršeň nastoupil ke svému tuším druhému turnaji, zahrál velmi podobně jako Štěpán, jen měl ty výhry o kolo dřív. Ukázka toho, že i bez větší turnajové praxe se pár výher udělat dá! 3/7, 59. místo, 1001 :-).

Dominika Šmajzrová odstartovala třemi nulami, ale vzadu potom řádila a nasbírala tři výhry, což ji nakonec vyneslo na docela slušnou pozici. Naše nejmladší účastnice, vždyť může hrát čtrnáctky ještě za pět let! Když každý rok přidá bodík, bude pak mít 8/7! 🙂 3/7, 64. místo, 12. dívka.

Markéta Holásková nasbírala nejméně bodů z našich, ale její hra mě velice potěšila, letos je to jasný vzestup. Škoda, že nedotáhla partii s Leksovou, tu měla na lopatě. Dvě její výhry jsem vůbec neviděl, protože jsem je tak rychle nečekal. 🙂 V předposledním  kole se dokonce dočkala partie s Verunkou, v posledním prohrála s Davidem Sršněm. 2/7, 73. místo, 16. dívka, zdaleka ne poslední.

Při absenci dvou předních favoritů se jasně prosadil třebovský Jiroušek (7/7!), i on je přitom výrazně mladší (2004! – kategorie je 2001 a ml.). Druhý Kupsa a čtvrtý Žejdlík dopředu patří, zlepšuje se třetí Bouchal, tak vysoko myslím ještě nebyl. Zajímavé je, že z první šestice je pět hráčů z našeho okresu, nejspíš je to ale náhoda, v celkovém pořadí kvalifikace to tak výrazné není. My jsme měli mezi prvními jedenácti hned čtyři hráče, výhodu domácího prostředí jsme tedy využili.

Obecně je vepředu nával, každá ztráta se projeví, body jsou drahé. Může nás těšit kvantitativní vzestup a ne špatná úroveň hry, zároveň byla ale k vidění celá řada chyb a neporozumění pozici, zejména v koncovkách, a to i na nejpřednějších deskách.

Pohled do celkového pořadí před posledním turnajem sice jakousi osmici hráčů ukazuje (je tam však i Jiroušek patřící do dvanáctek), ale při skvělém výkonu může mezi postupující poskočit i někdo z pozic kolem desátého místa. Celkem je tam uvedeno krásných 121 hráčů, z toho 23 dívek! Samozřejmě je to účastí mladších, ale i tak, vzkvétáme!

Výsledky na chess-results, celkové pořadí v odkazu v reportáži na chesspce.cz.

V zápisníku mám spoustu partiového materiálu; až bude jednou všechna práce hotova … 😉

Fotky od paní Píšové:

6 thoughts on “Lopaty na sníh netáhly

  • Váša napsal:

    budou komentáře i k čtrnáctkám?

  • Martin Dudla napsal:

    Já to Katce Š. furt říkám, ať se na nepodstatné věci vyprdne, ať jde třeba hrát šachy za déčko, ale asi se zhlédla v Jardovi Volfovi

    • Pavel Holásek napsal:

      Ono to sype o trochu víc než pískání, o vlivu na šachovou výkonnost nemluvě …

    • Martin Šmajzr napsal:

      Ono se to jednoduše řekne, ale neodhadla to a vzala si toho tuto sezónu prostě moc. Hrát stabilně za dvě družstva v šachách + za jedno ve florbale + online přenosy (ty měla ale jen 2x) se prostě stihnout nedá.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *