Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ani druhému Kunvaldu jsme nedali šanci

Nebylo by to Ústí, aby nemělo problémy ještě před začátkem utkání. Před půl osmou mi volá Vašek (málem jsem to vypla v domnění, že je to budík :D), že mu nejede vlak. Snažila jsem se obvolat tým, že se posouvá odjezd, ale Holásci nezvedali ani jedno ze tří čísel, které jsem našla. Trochu déle u Avionu počkali, Vojta si aspoň koupil svačinu, asi mu to pomohlo konečně vyhrát (po hodně dlouhé době)! Už jsme počítali, že začneme s pár minutami méně, ale do cíle jsme dorazili minutu před 9.

Trochu nás všechny překvapilo, že vesnička jako Kunvald (kde mimochodem v roce 1467 čeští bratři založili Jednotu bratrskou) může poskládat tři pětičlenná družstva v jeden termín. Kunvald D hraje ale regionální přebor Královéhradeckého kraje, kde se utkali s Pandou, která tak tak vyhrála (má štěstí na těsné výhry ;)). I Kunvald C s Mistrovicemi A prohrál 4,5-0,5.

Skóre otevřel Vojta, jak řekl Vašek: „Vojta nedostal příležitost to zkazit, protože soupeř to zkazil dřív!“ Nejdříve obětoval pěšce, pak najednou koukám a získává dámu za věž. Modlila jsem se, aby to hlavně nezkazil a opravdu to dovedl do zdárného konce. Mezitím koukám na pozici vedle, Vítek má figuru! Vypadá to slibně.

Můj soupeř si vytvořil skladiště figur Va8, Jb8, Jc8, Sb7 které stačilo začít napadat, posadila jsem si hezky koně (Jc7) a najednou jsem měla figuru. Soupeř si nakonec nalezl do matu. Ještě neodbilo ani poledne a my už vedeme 3:0.

Další necelé 2 hodiny jsme čekali na Vaška, který mi s výraznou ztrátou času šeptá: „Jediné, co se mi na mé pozici nelíbí je, že směřuje do strašlivý kisny.“  Ale naštěstí to stihl, soupeř udělal chybu, Vašek získal figuru. Neuvěřitelné, stále si drží 100% výkon 6/6 s průměrem 1722.

Mezitím dohrává pan Doleček, který má sice figury míň, ale nějaké pěšce navíc, ale moc dobře to nevidím. Najednou do hrací místnosti proniká hlas Roberta Záruby, začíná finále olympijského hokejového turnaje. Kanada obhájila zlato a my jsme vyhráli 4:1. Už teď jsme překonali výkon z loňska, kdy jsme skončili pouze se 6 body a teď jsme 7. s 9 body a čekají nás ještě 2 soupeři ze spodní části tabulky.

Výsledky na šachovnicích

ŠO K a. s. Kunvald B – ŠK Ústí nad Orlicí E 1:4

1.  Dvořák E.          1742     0:1    Grundman V.     V  1713
2.  Krčmář S.          1545     0:1    Šmajzrová K.     V  1534
3.  Michalička V.     1447     1:0    Doleček P.              1534
4.  Bém T.               1304     0:1    Holásek V.              1599
5.  Bém T.               1100     0:1    Holásek V.              1332

 

One thought on “Ani druhému Kunvaldu jsme nedali šanci

  • Honza Pokorný napsal:

    Chválím dějepisný přesah reportáže 🙂 A gratuluji k vítězství! Měli bychom si za týden vzít z juniorského družstva příklad 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *