Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí A – Vysoké Mýto C 6,5:1,5 – letmé dojmy

V utkání jsme byli favoritem a postupně jsme to potvrdili. Publikuju jen velmi zběžné hodnocení, z některých partií jsem toho moc neviděl.

Volf – Beneš 1/2

Jarda poměrně dlouho myslel a s nedostatkem času a pozicí bez výhody byla půlka rozumným řešením.

Ernes – Zeinert 0:1

V Paulsenově sicilské Michal celkem snadno pronikl těžkýma figurama na áčko a první řadu, kde stál nešťastný bílý král, partie skončila jako první.

Šmajzr – Sabolová G. 0:1

Opravdová zavřená španělská je v Ústí věc nevídaná :-). Černá vykrývala se znalostí pozice bílé hrozby, pak jsem to neviděl … a pak Martin přehlédl mat.

Marinov – Holásek 0:1

Bílý zkusil stonewall, ale ani v zavřené pozici se tempa nemohou dávat jen tak. Dočasnou obětí figury jsem získal výraznóu aktivitu a i když bílý všechno celkem udržel, koncovka s volným áčkem byla pro mě snadno vyhraná.

Pečinka – Ondrej 1:0

Zahájení 1. e4 b6 přešlo do francouzských pozic, bílý mocně útočil na oslabeném královském křídle černého.

Podgorný – Mareš 0:1

Petr se dostal v královské indické záhy  k f7-f5, získal příjemnou pozici, věžema pronikl po volném áčku … a k výhře se potřeboval ještě poprat s časem a houževnatým soupeřem.

Švub – Ptáček M. 1:0

Nejdelší partie, v manévrovacím boji bílý vyhrál až v posledních minutách. Mezi ztrátou figury a matem si černý vybral to druhé.

Novák – Poslušný M.  0:1

Černý získal kvalitu, pobral věží nějaké pěšce a vyhrál celkem rychle.

11 thoughts on “Ústí nad Orlicí A – Vysoké Mýto C 6,5:1,5 – letmé dojmy

  • Honza Pokorný napsal:

    Zápas jsem viděl také letmo, podobně jako Pavel, skor že jsem běhal mezi Popradem a Skobou.
    Jarda chytl přesně ten moment kdy nabídnout remízu, bílá pozice skutečně za moc nestála, i když do výhry to měl černý i s dvojkou střelců daleko. Zeiny soupeře přejel úplně jasně. Na trojce to byla hodně zajímavá přestřelka, Gábina se nelekla a zahrála hodně složitou pozici výborně, klobouk dolů fakt že jo. Na čtyřce měl podle mého bílý k remíze dost daleko, aktivitu měl už od úvodu Holy. Martin Pečinka vyhrál jasně a Petr Mareš osvědčil znalost králky. Švub byl skutečně v kisně a hodně brzy, remíza tam k reklamaci byla. Ale zas hezky vyřešil závěr, fritz nejdřív nechápe, pak dává za pravdu 🙂 Na osmičce Martin Poslušný zahrál, co potřeboval.

  • David Schaffer napsal:

    Myslím 27. tah. Dneska jsem vcelku rychle a sám dostal tu databázi do Swissu, čemuž nemohli ve Svitavách a Lanškrounu přijít na kloub. 🙂 Já už si toho všiml v Trnávce, když to tam p. Šmajzr zadával takhle a říkal jsem si, že je to dobrá vychytávka :D, ale jakmile nejsem tak nějak donucen nad něčím dumat, tak na to kašlu. 🙂

  • Marian napsal:

    @Pavel Holásek
    Myslím si, že poprvé to bylo už kolem 25 tahu. Aspoň pokud je zápis správný!

  • Pavel Holásek napsal:

    Koukal jsem, že u Švuba s Ptáčkem to bylo před čtyřicátým tahem, jak znám Švuba, tak mohl být v kisně … a je otázka, kdo tu remízu chtěl nebo nechtěl (jestli třeba nebyla pro naše družstvo vítězná …). Já jsem tu fázi partie neviděl.

  • Marian Sabol napsal:

    No právě! Proto jsem se tady taky rozepsal.

  • David Schaffer napsal:

    Přešně! 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Já dlouhodobě závidím právě Vlašimi, která má u takového Harrachova třeba stovky příspěvků … pak není divu, že jich jede do Zaječic autobus. Ten okruh přátel webu se asi musí kontinuálně budovat a nenechat se odrazovat dočasným nezdarem. Což tu činím 🙂

  • David Schaffer napsal:

    Tak na ty opakované pozice se musím podívat! 🙂

    Jinak, i když Poličáci chtěli web a já ho dal dokupy, tak je teď také vetšinou nemůžu “dokopat”, aby na něj psali. 🙂 Ideálním příkladem je Vlašim, tam šachy nabrali masový charakter. 🙂

    Ono to vůbec s tím přispíváním na šachové weby je těžké, co tak sleduji, tak většinou je všude stálá “klientela” a sem tam napíše někdo jiný.

  • Marian Sabol napsal:

    @Pavel Holásek
    Jasně, máš pravdu. Já taky kolikrát koukám, co mi to “fritzek” ukazuje. Ale někdy je to zajímavá konfrontace s reportážemi z místa konání. Ale hlavně, ¨že se tady něco děje, ne?

  • Pavel Holásek napsal:

    Jo, když se na to člověk dívá v přehrávači, vypadají partie jinak než při letmém obcházení během hry … taky bych to už dnes napsal jinak 🙂

    Pokud jde o mou partii s Marinovem, bílý hrát Sh6 s odevzdáním pb2 nemusel, ale pak je otázka, jak se dovyvinout a s nedostatkem času čelit černé aktivitě; i když v červencové partii Holásek – Sabol se ukázalo, že vývin není všechno 🙂

  • Marian napsal:

    Jak to, že tady nikdo nepíše? Články, které nikdo nekomentuje, jsou smutné. Koukejte to tady trochu rozjet. Tak se do toho pustím já. Přehrál jsem si partie a zde jsou některé komentáře:
    Volf – Beneš v závěrečné pozici má černý již výhodu, dvojice střelců proti ničemu
    Ernes – Zeinert b4 za bílého – hrozná poziční hrubka, dávno mohl bílý nastoupit na královksém křídle
    Šmajzr – Sabolová – Gábina hrála stejnou variantu jako v 1.kole s Lipavským, kdyby nebyl mat, získala by kvalitu a koncovka již byla poměrně jednoduchá.
    Marinov – Holásek po zajímavé zápletce to bílý v přechodu do koncovky pokazil, jinak to byla rovina
    Pečinka – Ondrej – velice slabá partie ze strany černého, bílý jen sbíral materiál
    Podgorný – Mareš – Petr si zkušeně počkal, bílý se podobně jako na 2.desce nesmyslně oslabil a v závěru po hrubce prohrál
    Švub – Ptáček – tak tady jsem při přehrávání nevěřil vlastním očím. Černý mohl 2x reklamovat remízu, díky třikrát stejné pozici. To by měl hráč s ELO kolem 1800 umět a poznat.
    Novák – Poslušný – první soutěžní partie bílého, kdyby to zahrál is tou kvalitou méně pozorněji, měl by Martin asi problém

    Tak čekám na připomínky. Jinak gratuluji k pěknému webu, ale chtělo by to opravdu více komentářů od ostatních šachistů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *