Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bronzové zklamání gymnázia

Krajské kolo přeboru škol kat. 6.-9. tř. ZŠ, Vysoké Mýto, 14.12.2009

Do Mýta se v pondělí sjelo osm družstev – sedm nejlepších z okresních kol doplnila domácí základní škola. Vypadalo to na těžké boje, postupové ambice měla obě pardubická družstva (paradoxně za ZŠ Polabiny 3 startovali většinou hráči Rapidu, zatímco za ZŠ Sezemice hráči 2222 ŠK Polabiny), zkušení hráči Poličky i naše družstvo. Naproti tomu boj o postup prakticky vzdalo domácí gymnázium, které nám v okresním kole šlapalo na paty, ale zde nastoupilo bez Kristýny Sabolové (ta tak může posílit jejich starší družstvo).

Očekával jsem tuhé boje, kde se bude vedení přelévat kolo od kola a bude záležet na každé půlce. Místo toho nám turnaj nějak protekl mezi prsty. Ve třetím kole jsme podlehli Sezemicím 1,5:2,5, když nás přehráli vzadu, i zápas ve čtvrtém kole s Poličkou vypadal podobně na těsnou prohru, jenže po hrubce Petra Jániše to bylo rázem 0,5:3,5 a postup se vzdálil do oblasti utopie. Lehce otřeseni jsme pak bojovali dál, všechno nakonec pohřbila remíza 2:2 s jinak předposledním gymnáziem Vysoké Mýto. Sezemice pak věděly, že jim stačí s Poličkou získat aspoň jedinou půlku, což se jim v posledním kole povedlo hned dvakrát (1:3).

Nakonec tedy třetí, nepostupové místo. O jediný bodík! Když si promítám, kolikrát jsme na něj dosahovali … Lepší koncovky Katky Šmajzrové ústící opakovaně do pouhých remíz … Taktická selhávání Ládi Kubišty … Jediná, ale osudná hrubka Petra Jániše (věž zadarmo ve vyhrané pozici – hm, nestalo se mi to teď někdy taky?) … Prohra Jana Mareše v předposledním kole se Shánělem (3.VT), když přivyhranou pozici s nedostatkem času uchopil za špatný konec … Naštěstí nemá nikdo nikomu co vyčítat 🙂 Co nám tedy chybělo? Prvním dvěma deskám schopnost s nedostatkem času přehrávat relativně silné soupeře; druhým dvěma větší rutina v technických pozicích, to je dáno menší praxí.

Ve zklamání z uniklé šance se ztrácí to dobré, co jsme dokázali. Odehráli jsme kvalitní šachy v krajské špičce. Získali jsme jasně nadprůměrný počet bodů. Několik partií jsme pokazili, ale mnohem víc naopak sehráli dobře. Můžeme vzpomínat, jak Jenda umanévroval Liducha, Petr vysbíral figurky Vuovi, jak Láďa v posledním kole přešel z pozice s chyceným koněm do pozice s figurou víc, jak Katka s posledníma vteřinama na tempo udržela původně prohranou pěšcovku … Máme nejlepší družstvo, které jsme na nižším gymplu kdy měli.

Všichni naši mají bilanci pozitivní: Jan Mareš a Petr Jániš 5/7, Láďa Kubišta 4/7, Katka Šmajzrová 4,5/7. (Nehrající náhradník Jan Holásek.)

Naší smůlou, ale pozitivem kraje je postupné zlepšování úrovně šachu v regionu. Kde jsou ty časy, kdy jsme nabrali amatéry a jeli s nima vyhrávat kraj! Svým způsobem bylo těžší postoupit z kraje, než bude udělat slušný výsledek na republice. Očekávám, že obě postupující školy tam budou patřit ke špičce. (Podobně na tom bylo o úroveň níž i Gymnázium Pardubice, které může žehrat na svůj silný okres – z jiného okresu by do kraje jistě postoupilo.)

Shrnuto – přišli jsme vlastním zaváháním o šanci obhajovat na republice loňský úspěch. Naše silná generace přechází na vyšší gympl, kde má čtyři roky šanci něco dokázat. U malých budeme hlavně čekat, kdo se nám přihlásí v příštích letech do primy 🙂

Podrobné výsledky jsou tradičně na chesspce.cz, oprávněně se slaví na poličském webu.

44 thoughts on “Bronzové zklamání gymnázia

  • Martin Liduch napsal:

    To David Schaffer: Naprosto souhlasím, když se můžu dívat na sportovním kanále 4.hod. na poker, tak si myslím, že si šachy zaslouží větší popularitu v TV. Pak budou i sponzoři a peníze v šachu. 🙂

  • michal marek napsal:

    no tak turnaj to byl pěkný jen bohužel se špatným koncem pro naše družstvo ale naše sestava se menit nebude další tři roky takže za par let vam to ukažem 😛 😀

  • David Schaffer napsal:

    Ja myslím, že i KP škol má svoji popularitu. Měla by se propagovat každá významnější šachová akce. Jinak se o nás nidky nikdo moc nedoví a názor na šachy se tím moc nezlepší. 🙂 Ovšem myslím si,že v poslední době se pomalu ale jistě drápeme výš a výš a už nejsme za takové exoty,jak si někteří mysleli. 😀

  • Martin Liduch napsal:

    No, teď i u nás ta zdravé hecování přechází v ostřejší výměny. Mám na mysli 1.ligu ml. dorostu. Zejtra hrajou mezi sebou A a B. A někteří kluci to berou hodně prestižně (hlavně z “béčka”). Každý si myslí, že to je předem jasný a dohodnutý, ale tak by si to představovali snad jen dospělí. Ale kluci (z béčka)to viděj úplně jinak. Dost si na ně věřej a chtěj min. zremizovat. Tak uvidíme, ale asi do toho sestav šáhnou trenéři a bude hotovo. 🙂

  • Pepa napsal:

    JJ mělo by a někde to tak i je ,ale někde to zase chybí a to dosti

  • Martin Liduch napsal:

    Jo, tak by to mělo být i v jiných soutěžích (snad to i je). 🙂

  • Pepa napsal:

    Prestiž je tady hodně moc důležitá. Vzájemné hecovaní se s kámošema z jiných měst a o to jsou pak zápasy pikantnější vzláště když spolu můžete hrát 😀

  • Martin Liduch napsal:

    Netušil jsem, že KP škol má takovou popularitu. Vždyť tam skoro o nic nejde (snad jen o prestiž?). 🙂

  • Pepa napsal:

    To zrovna ne jsem o tom ted v klidu přemýšel a jinak to asi udělat nešlo dát někomu z těch 3 týmů 2:2 by bylo hodně nespravedlivé a pokud to nešlo jinak nalosovat mino jiné my sme s nima také hráli tak si nemáme co ztěžovat 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Z maličkostí jako třeba los posledního kola? 😉

  • Pepa napsal:

    Děkuji za hezky uspořádaný turnaj v příjemném a pohodovém prostředí a zároveň bych chtěl pogratulovat Vysokému Mýtu a Žamberku k postupu do Republikové části a doufám, že se jim bude dařit stejně jako dneska. Jsem sice rozčarovám z některých maličkostí ale s tím se nedá nic dělat.

  • Pavel Holásek napsal:

    Konečné pořadí:
    1. Gymnázium Vysoké Mýto 22
    2. Gymnázium Žamberk 19,5
    3. SPŠE a VOŠ Pardubice 18,5
    4. Gymnázium Lanškroun 17,5
    5. Gymnázium Chrudim 16
    6. Gymnázium Ústí nad Orlicí 15,5
    7. Gymnázium Česká Třebová 13,5
    8. OA a VOŠ Svitavy 10
    9. SŠZ a VOŠ Chrudim 9
    10. Gymnázium Svitavy 7,5
    11. SOŠ a SOU automobilní Ústí nad Orlicí 5

    Postupují první dva, pořadí víceméně odpovídá průběhu. Diváci tleskají a pomalu odcházejí, náš přímý přenos končí, za TV Jiskra UO se loučí reportér Pavel Holásek.

  • Pavel Holásek napsal:

    Rozhodla nervydrásající partei Fafílek – Dunglová 0:1

  • David Schaffer napsal:

    Hodně bleskově (mám asi 10 min na vlak :D) gratuluji k zaslouženému vítězství Vysokého Mýta a hodně dobrému finiši Žamberka! 🙂 Škoda toho Lanše (mohl by poustupovat i třetí :D)… Venca se taky docela vytáhl, takže určitě převažuje spokojenost jediného online diváka. 😀
    Nakonec díky pořadateli za tenhle nepříliš častý zážitek! 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Žamberk druhý a postupuje.

  • Pavel Holásek napsal:

    Blesková zpráva: VÍME NEJDŘÍV! 🙂 Mýto vítězí.

  • David Schaffer napsal:

    Poslední kolo nestíhám. 🙁 😀 Možná by mi někdo z Lanškrouna nebo Žamberku mohl napsat do vlaku smsku. :-p 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    V 6. kole si Mýto dovolilo postavit náhradníka, další zápasy skončily jednoznačně.

    Mýto – Třebová 3:1 (Kosek – Petráž 1:0, Sabolová G. – Tomeš 1:0, Ondrej – Vích 1:0, Švarc – Ratzinger 0:1)

    Žamberk, Lanškroun, gympl Chrudim i SPŠE Pce vyhrály 4:0.

    Před posledním kolem vede Mýto (18), další tři týmy mají 15,5 (Žamberk, Lanškroun, Pardubice). Žamberk má nejlehčího soupeře a nejlepší zápasové body.

  • David Schaffer napsal:

    Tak zaberte! Ale fofrem, za chvíli jedu domů! 😀

  • michal marek napsal:

    @David Schaffer
    no tak my jsme sice vyhrali 4:0 ale pardubice bohužel taky:( a žamberk zatim hraje ale vedou 2:0

  • David Schaffer napsal:

    Tak ne, tak Lanškroun finišuje! :D:D

  • David Schaffer napsal:

    Můj tip je ten, že po 6. kole budou na druhém místě Pardubice.

  • michal marek napsal:

    @David Schaffer
    ahoj dík dnes se me vcelku dari a ted jsme meli stesti na los 😀 vyhrali jsme s automobikou 4:0

  • Pavel Holásek napsal:

    5. kolo a první zaváhání Vysokého Mýta!

    Žamberk – Mýto 2:2 (Výprachtický – Kosek 1/2, Felcman – Sabolová G. 0:1, Dunglová – Ondrej 1:0, Belobrad – Sabolová K. 1/2)
    Třebová – Lanškroun 1,5:2,5 (Petráž – Krátký 1:0, Tomeš – Marek 0:1, Vích – Jačisko 1/2 – strašlivý pat!, Ratzinger – Kolomý 0:1)
    Ústí – Pardubice 1:3 (Pečinka – Halousek 1:0, prohráli Kodytek s Ryznerem, Franz s Růžičkou, Fogl s Kopeckým)

    Pořadí:
    1. Mýto 15
    2. Žamberk 11,5
    3. Lanškroun 11,5
    4. Pardubice 11,5

    Začíná být problém s nasazením rovnocenných dvojic, hraje Mýto se Třebovou, OA Svitavy se Žamberkem, Lanškroun se SOŠ Ústí, Pardubice se gymplem Svitavy.

  • David Schaffer napsal:

    Člověk si zajde pro zápočet z Geografie zemědělství a nestačí se divit, co se děje. 😀 Michalovi ta šachová neakivita zřejmě svědčí! 😀 Lanškroun a Žamberk doplácejí na trochu nevyrovnanou sestavu družstva. Jak je na tom Ústí?

  • Pavel Holásek napsal:

    Čtvrté kolo přineslo vyrovnané boje, mnoho partií končilo na praporu.

    Lanškroun – Mýto 1,5:2,5 (Krátký – Kosek 1/2, Marek – Sabolová G. 1:0, Jačisko – Ondrej 0:1, Kolomý – Sabolová K. 0:1)
    SPŠE Pce – Žamberk 1,5:2,5 (Halousek – Výprachtický 0:1, Ryzner – Felcman 0:1, Růžička – Dunglová 1:0, Kopecký – Belobrad 1/2)

    1. Mýto 13
    2. Žamberk 9,5
    3. Třebová 9
    4. Lanškroun 9

  • Martin Liduch napsal:

    To Marian: Ale já si nestěžuju (a kluk už vůbec ne-tomu je to jedno 🙂 ), jenom mě to překvapilo. Pochybuju že tam někdo natahal 60.tahů, ale to je jedno. A o tom štěstí? V každém sportu potřebujete štěstí, bez něho to nejde a v rapidu nebo dokonce v blickách je štěstí základ a v této věkové kategorii to platí dvojnásob. Nevím jaký štěstí měli Sezemice, ale co vím, tak kluci si to moc dobře spočítali (jelikož 3.třídu ZŠ mají už úspěšně za sebou 🙂 )a podle toho to i zahráli. Ale tohle opravdu vůbec neřeším, protože to jsou “jenom” blicky. Pro něho jsou důležitý teď už jenom vážné partie (tam se může něco naučit-aspoň doufám 🙂 ).
    Co se týká těch cen v Polabinách, tak to je mě opravdu líto těch dětí 🙁 a klidně bych Polabinám už žádnej turnaj nedal. Třeba 2 roky-s tím žadnej problém nemám.

  • David Schaffer napsal:

    Je to předčasné, ale Mýto už asi nikoho před sebe nepustí. Souboj o druhé místo bude dost dramatický!

  • Pavel Holásek napsal:

    Ve třetím kole Mýto – Ústí 3,5:0,5, Pardubice – Lanškroun 2:2, Třebová – Žamberk 2:2.

    Pořadí:
    1. Mýto 10,5
    2. Lanškroun 7,5
    3. Žamberk 7
    4. Pardubice 7

  • Pavel Holásek napsal:

    Třebová doplácí na termínovou kolizi s jakousi akademií – chybí Vondra, Écsiová …

  • Martin Šmajzr napsal:

    Michal Zeinert a Honza Šimek už jsou na VŠ…

  • David Schaffer napsal:

    Hodně dobře Venca! 🙂 Že pozdravuji. Jaktože je Třebová tak oslabená, to jsou ochuzeni o tolik absolventů? Myslím, že o je velice kvalitně obsazený přebor. 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Favoritem turnaje je Mýto s průměrem 1822(!) – Kosek, Sabolová, Ondrej, Sabolová. Druhý nasazený je Žamberk (Výprachtický, Felcman, Dunglová, Belobrad), třetí my (Pečinka, Kodytek, Franz, Gibiš), čtvrtý Lanškroun (Krátký, Marek, Jačisko, Kolomý), páté Pardubice (Halousek, Ryzner, Růžička, Kopecký), šestá OA Svitavy (Krušina, Baláž …), sedmý gympl Chrudim (Kůs, Krys …), osmá Třebová s jedničkou Petrážem.

  • Pavel Holásek napsal:

    Polička nehraje, Vašek hraje za SPŠE Pardubice.

  • Pavel Holásek napsal:

    Po druhém kole:
    1. Gymnázium Vysoké Mýto 7 (Kristýna prohrála s Vaškem Kopeckým)
    2. Gymnázium Ústí n. O. 6
    3. Gymnázium Lanškroun 5,5 (hráli 2:2 se Žamberkem)

  • David Schaffer napsal:

    Ha, konečně nějaký přímý přenos, Lanškroun a Žamberk pojďme do toho hej, pojďme do toho! :D:D U toho se bude velmi dobře psát projektový záměr. 😀 Neúčastní se náhodou i Gymnázium Polička? 🙂

  • David Schaffer napsal:

    Když už to někdo načal, tak se taky rád zapojím. 😉 Přeboru jsem se naštěstí neúčastnil. Jeho “popularita” v udílení cen každým rokem roste. Zatímco v minulém roce každý účastník obdržel “lízátko”, letos auto s cenami nakonec snad ani nedojelo… Možná by si někteří měli uvědomit, že tu nejde o naštvané vedoucí, ale o ty zklamané malé děti (u středoškoláků a jejich o něco mladších kolegů by si toto zřejmě nikdo nedovolil). Propozice již nemám, ale Jirka Krištof vyprávěl, že v nich nic o cenách nebylo a bohužel to zřejmě nebylo ani v úvodním rozpisu, čehož se pořadatel mohl chytit. Suma sumárum 8×150 + dotace PDŠS – to je ale smůlička, že takovéhle kšefty jdou přes 10 leté děti. 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    10 min + 5 s je lepší než 15 min., ale 25 minut by bylo ještě lepších …

    Jinak zahajuji přímý přenos z krajského kola starší kategorie 🙂 Hrajeme tempem 10 min + 5 s :-), 7 kol švýcarským systémem, účastní se skvělých 11 družstev. ceny budou pro každého 🙂 Po prvním kole vede s plným počtem bodů Gymnázium Vysoké Mýto a SPŠE Pardubice.

  • Honza Pokorný napsal:

    Nj, s tou polabinskou štědrostí jsem také něco zaslechl, to je na malinký děcka docela kriminální čin. Navíc, pokud jsou mé informace správné, startovné se vybíralo…

  • Marian napsal:

    To Martin Liduch: Je to čirý nesmysl! 10 minut + 5 sekund za tah je mnohem lepší než 15 minut za partii, jak se většinou hrály okresy. Republika se bude hrát myslím 20 minut + 10 sekund nebo 25 minut + 5 sekund. Stačí k tomu matematika z 3. třídy ZŠ. Se smazáváním rozdílů souhlasím, ale kdo umí, ten umí. Myslím si, že zrovna Sezemice (alias Liduch mladší) si nemají na co stěžovat. Postoupili jen se štěstím a možná že i zrovna díky kratšímu času na partii. Spíše mě zaráží zjištění, že v krajském kole 1.- 5.třídy nebyly žádné ceny!? Zřejmě je to naposledy, co Polabiny pořádaly KP přeboru škol.

  • Pavel Holásek napsal:

    Protože VŠICHNI kantoři říkají dětem jmény starších sourozenců. Protože mám za týden sedmatřicet nesmyslných povinností, na který musím myslet. Protože v tomhle pomalým editoru píšu příspěvek několik hodin a na konci nevím, co bylo na začátku. Protože bys sem jinak nenapsal. 🙂

    (Opraveno.)

  • Jan Mareš napsal:

    Jsem Jan ne Petr, proč si mě všichni pletou s bráchou? 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Je to tak; osobně bych dal přednost normálnímu rapidu s koncem někdy ve tři hodiny; problém je, jestli by potom nadále kantoři jezdili jako doprovod.

  • Martin Liduch napsal:

    Jenom mě trochu zaráží určený čas na partii, 10min+5s se mi zdá trochu málo. 🙁 Smazává to výkonnostní rozdíly mezi hráči. Je to čistá blicka prakticky bez nápadu, myšlenky – hrát jenom známé pozice. Na MČR bude doufám čas aspoň 40min+10s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *