Šachový klub Ústí nad Orlicí

Kunvald – Ústí nad Orlicí C

Než se na webu umístí info od našeho dvorního fotografa, pár řádek z utkání mezi Kunvaldem a Ústeckým céčkem.  Utkání jako již tradičně bylo hráno v Kunvaldu v Penzionu U Lípy.  Domácí družstvo nenastoupilo v nejsilnější možné sestavě, oproti tomu Ústí C  bylo takřka v základu.   Vývoj utkání byl dosti “poznamenán”  brzkou výhrou jak Karla Taslara, tak i výhrou Petra Jániše.  Stav 0-2 pro domácí moc motivace nepřidal.  Utkání mělo i nadále rychlý spád. Petr Mareš vzal nabídku k remis zanedlouho.  Pak přitlačil Pokorný bod a další remis Kodytek.  Kameník při souboji bývalých policistů nedal J. Tobiškovi šanci a zvítězil.   Pak promarnil několik šancí k výhře Mareš ml. a remizoval. Poslední partii hrál Pavel Kylar, který rovněž remizoval.   Konečný stav utkání  4 remízy a 4 výhry. 2-6  je pěkná výhra.

Fotografie a kompletní reportáž bude zveřejněna zanedlouho.

A je to tady!

U Lípy se opět dařilo

Deváté kolo krajského přeboru II nám do cesty postavilo tradičního rivala z Kunvaldu. Slovo rival používám jen v tom nejlepším, protože Kunvaldští jsou soupeři gentlemanští v penzionu U Lípy se hraje vždycky fajně.

Vyjeli jsme po nehezky kluzkých silnicích v nejsilnějším možném složení a po příchodu musíme konstatovat, že domácí naopak postavili trochu prořídlou sestavu – z prvních čtyřech hráčů chyběla plná polovina, a tak se prestižní partie s Edou Dvořákem na třetí šachovnici nekonala 🙂

Vstup do zápasu jsme měli, při vší skromnosti, jíž nemám, naprosto parádní. Všechny pozice vypadaly +- v pohodě, každý si tak nějak naskládal figurky, jak potřeboval. A body se začaly zakrátko sypat!

Asi úplně první skončil na osmičce KAREL TASLAR. Ráno po mši jsme se shodli, že máme na šachy chuť, a taky že jo. Karel hrál se solidním MICHALEM STÚJEM a ohleduplnost nechal doma, protože soupeře docela rychle sešrotoval – vedeme 1:0. Jedinou minivýtku bych měl k zahájení, po e4 e5 Jf3 Sc5? se bílý nemusí bát nějakých duchů a floka může v klidu sebrat.

Přibližně ve stejné době smečuje PETR JÁNIŠ. Moc jsme mu přáli, aby se po sérii výpadků konečně chytil, a Petr šel štěstíčku naproti. Rozehrál, jak jinak, královský gambit, soupeře vysbíral (ztráta věže na h8) a pak nemilosrdně zašlapal – 2:0 pro Ústí.

Spolehlivě zahrál na jedničce PETR MAREŠ. Potkal se s PETREM VYMETÁLKEM, postavil svoji obvyklou boudu. Kunvaldský hráč to hrál docela při zemi, aktivitu měl jednoznačně náš šachista. Nicméně se mu asi příliš nepozdával neobvyklý trojflok na céčku, a tak nabídku smíru, která nám jistila dvoubodové vedení, přijal – 2,5:0,5 pro ústeckého céčko a zodpovědný výkon jeho lídra.

Kupodivu ne poslední jsem tentokrát dotahal já. Po super sobotním šachově-pivním výletu do Vrchlabí, o němž brzy napíšu exkluzivní reportáž, jsem měl na figurky děsnou chuť a hlavně přišel čas prolomit sérii tří novoročních remíz! Narazil jsem na sympatického ROMANA HODKA, rozehrálo se něco mezi královskou indickou a drakem (bílý reagoval výstavbou g3,Sg2). Vzniklou pozici mám docela obehranou a cítil jsem se v ní od začátku dobře, naopak bílý udělal jeden strategicky nepřesný tah, po němž za moment potratil pěšce a vývin měl rovněž hodně ztížený. Z nejhoršího se vymotal, v jednu chvíli jsem byl drobně nerv, ale vzpomněl jsem si na Jardovu taktiku „žužlat“. Postupně jsem poměnil pár figurek, získal ještě jednoho pinčla a soupeř si zkrátil utrpení. V prohrané pozici si nechal svázat figuru – vedeme 3,5:0,5!

Jistinu tří cenných bodů s kunvaldskou příchutí přidal kapitán DEJV KAMENÍK. V prestižním policajtském derby se potkal s panem TOBIŠKOU a potvrdil ranní předsevzetí „nic než bod“. V italské získal lehkou taktikou pěšce, pak ještě druhého a kompenzaci černý žádnou neměl. Ba naopak, dopředu šly bílé figury a tramtarará, Ústí the winner – 4,5:0,5.

A jedeme dál. Naprázdno nevyšel ani TOMÁŠ KODYTEK, jenž na sedmičce s domácím KRČMÁŘEM uplatnil na dvojitou boudu osvědčené obsazení centra. Po celou dobu stál, dle mého, trochu líp a remízu rozhodně nepodepisoval z horší pozice – 5:1 pro Ústí.

Dohrávají se dvě partie a zatímco kapitán obědvá a reportér si dopřává vítězné desítky Gambrinovy, snaží se s nepříznivým stavem pohnout domácí kapitán EDUARD DVOŘÁK a zkušený GUSTAV RUSZ. Druhý jmenovaný měl kliku, protože s JENDOU MAREŠEM stál od začátku, dokonce bílými figurami, mizerně. Bojovat o výhodu ze zahájení čtvrtým tahem a3 mi nepřijde dvakrát vhodné, vývin vůdce bílých ne a ne dohnat, černý dvojpěšec byl bohatě kompenzován plně obsazeným centrem, dvojkou střelců a věžemi na volných sloupcích. Nicméně kunvaldský hráč zkušeně zatnul zuby, s odřenýma ušima přestál nejhorší a dotlačil to do koncovky nestejných střelců s jednou věží a flokem míň. Náš junior to měl vyhrané, jenže nešťastně vyměnil věže, místo aby pasivní bílou turm zavřel v rohu áčkem a černopolákem. Vyhrát se to pak nedalo, nicméně se našemu mladíkovi nedivím, že pozici zkoušel „ukecat“. Kdyby by mi někdo nabídl remízu a po zdvořilém odmítnutí glosoval slovy: „No zkoušet to můžeš“, tak jako v neděli pan Rusz, sušil bych ho klidně na půlminutě ještě dvě hodiny. A jestli se chcete pobavit, vězte, že stejného hráče jsem tři roky zpátky vydřel v remízově vypadající pozici, odmítl nespočet nabídek remízy a byl pak málem za hajzla, který si dovolil vyhrát 🙂 No nakonec si mlaďák a kunvaldský matador ušetřili nadepisování a plnění dalšího partiáře a bod rozdělili – 1,5:5,5 z pohledu domácích.

V roli maratonského vytrvalce vystupuje tentokrát PAVEL KYLAR. Na druhé šachovnici bych bílými figurami hrál s EDOU DVOŘÁKEM určitě na výhru. Pavel zahrál zahájení dobře, dle mého stál trochu líp. Pak proběhla nějaká šermovačka, náš borec byl v jednu chvíli na pokraji porážky. Nicméně jestli je někdo srdcař a vata zároveň, pak Pavel. Naředil materiál a v dámské koncovce měl dokonce floka víc, ale na výhru to nestačilo.

I tak je ale výsledek 6:2 perfektní, zápas nám vyšel a za kolektivní výkon, tři body a čtyři plusbody patří všem poděkování!

Honza Pokorný

11 thoughts on “Kunvald – Ústí nad Orlicí C

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *