Šachový klub Ústí nad Orlicí

Béčko bezstarostné a spokojené

ŠK Ústí nad Orlicí D – ŠK Bohemia Pardubice 6,5:1,5

Po minulém vítězství v Poličce už hrajeme v klidu, tentokrát bylo nejtěžším oříškem vůbec se sejít v osmi.  Osm hráčů by sice bylo, ale z toho čtyři opísmenkovaní … Už to vypadalo, že éčku vezmeme Vojtu, kdyby tedy vůbec Vojta mohl hrát za éčko, jenomže tam lidi chyběli taky. Nakonec  se uzdravil Zdeněk Šimek a dorazil, aby zjistil, že nemá soupeře.

Bohemka nemá špatný mančaft, ale dnes přijeli v sedmi a na šesté a sedmé měli hráče hluboko z lavičky náhradníků, takže to pro nás vypadalo nenáročně, zvlášť když Kuba na sedmé už ze zahájení vypadal na bod.

Přesto se hrálo plnokrevné a dlouho téměř vyrovnané utkání; zatímco minule byla liga s Hradcem do kontroly hotová, tady se partie rozhodovaly a dohrávaly později.

Zdeněk Šimek tedy bez práce, když nepočítám vyplňování dokumentů a přepisování partií. 1:0

Jako první dohrál až tak po třech hodinách Petr Jániš, navzdory černým figurám v pohodě ovládl desku, a hned po něm na jedničce Zdeněk Beil, který za nás nastoupil teprve podruhé a silného Horáčka bílýma pořádně stiskl – těžké figury do soupeřova postavení pronikly dominantním způsobem. 3:0

Až někdy později dotáhl svou jednobrankovku Kuba, který si už v zahájení zobl střelcem na f7 a pak si na desce dělal, co chtěl. Chvilku jsem zmatkoval, kdo bude dělat ten klíčový půlbod, ale naprostý klid nám přinesl Petr Mareš, který zas jednou hrál tu svoji strategicky komplikovanou boudu a v kisně to zvládl výborně; jeho soupeř Václav Jelínek už se prý soustředí spíš na mariáš …. 5:0

Pak už šlo jen o to, jestli hosté někde neudělají čestný bod.

Vlasta remízoval s Třasákem v koncovce J+S x 2S se spoustou pěšců, kde ti dva střelci v blokované pozici nebyli moc dobří. Jarda si zahrál s Vodičkou horší věžovku, půlku nabízel už někdy po dvou hodinách hry, ale dočkal se až jako předposlední. jsem měl černé s Oldou Kastnerem, nestihl jsem se připravit, což nevadilo, protože zas hrál něco jiného, šel jsem černýma do izoláka s figurovou hrou, zjistil jsem, že si přece jen nemůžu dovolit to, co bílýma, ztratil jsem pika, přiostřilo se to, pak jsem ztratil ještě dvě figury za věž, pak jsem je zas získal, dámskou koncovku bez dvou pěšců jsem převedl do dámské koncovky bez pěšce a tu jsem zapůlil, byť jsem si střídavě říkal, že to půjde, a zase, že to nepůjde. Zas jsem dohrával poslední, normálka. 6,5:1,5

Nakonec tedy hosté ve spráskané sestavě odjeli s debaklem, my jsme v pohodě, pokud tedy bude i v budoucnu ochotno nastupovat aspoň osm hráčů.

ŠK Ústí nad Orlicí D – Sokol Městečko Trnávka 2,5:2,5

Naši v základu, hosté se dvěma náhradníky vzadu. Tam jsme také získali body, když vyhrál nejdřív Jirka Píše, pak Verča Šmajzrová – oba si udržují výsledek přes 90%! Pavel Kylar půlil, o dělbě bodů rozhodl hrubkou Honza Smola, když po náročné obraně nastavil věž. David Kameník už toho v koncovce bez dvou pěšců moc vykouzlit nemohl, byť se snažil.

Déčko je přesto stále první, Trnávka se drží na třetím místě.

ŠK Ústí nad Orlicí E – ŠS Červená Voda 2:3

Tenhle zápas byl nepříjemně ovlivněn skutečností, že Vojta s Vítkem, kteří museli pro absenci náhradníků nastoupit, potřebovali o půl jedné odjet, aby stihli autobus do hor, kam jedou lyžovat. hosté přitom přijeli o čtvrt hodiny později, hráli s rozmyslem a pomaličku … no, nervy.

Jako první však skončil Martin Dudla, bohužel prohrou, snad aby byl k dispozici jako řidič. Kluci vypadali, že by mohli stihnout včas vyhrát, Vojta vyšejdil kvalitu a pěknou pozici, Vítek měl v gambitovém zahájení až o figuru méně, ale soupeř se nedokázal rozmotat a ztrácel materiál. Vojta pak bohužel zazmatkoval a přehlédl figuru, čas utíkal, situaci rozřešil kapitán, pod jehož taktovkou skončila horší Vojtova i vyhraná Vítkova partie remízou a mohlo se jet.

Zápas byl ale tím pádem řachlý, protože na poslední nevydržel Jirka Švec taktické triky, kterými ho zasypával jeho mladý soupeř – přes věž navíc se nedokázal vypořádat s tlakem na svého krále. Čestný úspěch až později zaznamenal Tomáš Mastný.

Co se dá dělat, občas se prostě musí nastoupit i pod tlakem a je to zkušenost. Mohu slíbit, že tak dlouho jako Zeiny na horách nebudou.

Éčko se drží v půlce tabulky, ale jistě ještě povyskočí.

One thought on “Béčko bezstarostné a spokojené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *