Šachový klub Ústí nad Orlicí

Harrachov 2017/II

pondělí 23. 10.

Na snídani se některým moc nechtělo vstávat, ale na ranní kolo jsme dorazili včas. Už to bylo lepší než včera, 4,5/9 u dětí je průměr. Vyhráli tři velcí kluci a Adam, půlila Soňa.

Pro usnadnění znova odkaz na chess-results.

Tomáš s Adamem svedli nervydrásající bratrovražedný souboj. Tomáš získal kvalitu, ale Adam za ni měl nějaké pěšce. Pak si Tomáš nalezl do odtažného napadení a ztratil celou věž. Pak mu ji Adam zadarmo vrátil. Nakonec se ukázali být dva spojení volňáci podporovaní jezdcem příliš silní.

Matěj hrál proti sicilské strategicky pěkně, výměnou Sxf6 odstranil bránícího jezdce a získal pro svého jezdce dominantní pole d5. Pak ale opět doplatil na rychlost: kolem dvacátého tahu, kdy si nechal chytit dámu v centru desky, měl na hodinách 1:25 (začíná se na 1:30), a když kolem padesátého tahu vzdával, stále ještě tam svítilo 1:24.  Předsevzetí před partií jsou hezká, ale v zápalu boje se zapomíná; škoda, že nesmím do hry zasáhnout ani výhrůžným pohledem na hodiny, potřeboval by to. 😉 Opravdu vážně mi slíbil, že zítra už to bude jiné.

Markétka už zase dostala pěšcovou vidli, to se našim stává často. Pozor na vyklizení centra, ztráty centrálních pěšců apod., soupeř pak ovládá hru a postup jeho pěšce často znamená vidli.

Verunka odehrála nemastnou neslanou partii, kde jí zase v koncovce chyběl nějaý materiál. Soňa hrála cosi bizarního, černými vytahala svoje pěšce na b5, c5 a f5 (?!?!), později pěšci jakousi kamennou zdí celou desku zablokovali a skončilo to remízou.

Jirka by zasloužil za uši a ví to. Následující pozici jsme měli ve čtvrtek (!) na kroužku:

Samozřejmě ta nejklasičtější varianta italské. Ptal jsem se, kdo VÍ, co se tu černými hraje. Nikdo. Nevadí, pokud nevíte, máte šanci to pořád ještě vymyslet. A ukázali jsme si tah 8. … d5, který téměř vyrovnává hru – v centru je třeba oponovat! A Jirka? Seděl, myslel, vzpomínal … a zahrál 8. … d6? :-(.

Potom ale prokázal bojovnost, stísněnou pozici trpělivě držel a nakonec v koncovce V+3p x S+J (nepočítám pěšce na druhém křídle) snadno vyhrál, soupeř si nechal dát na lehké figury vidli.

Vojta v neortodoxní pozici zkoušel útočit na krále a vylezl z toho do věžovky se dvěma pěšci navíc, fajn. Vítek v sicilce narazil na připraveného soupeře, přišel o pěšce a o rochádu, ale postupně převzal otěže, usadil koně na d6 a suverénně vyhrál.

Já jsem narazil na holandskou kamennou zeď, ale soupeř to zahrál divně, nejdřív si nechal ucpat figury na dámském křídle a pak po otevření hry doplatil na diagonály a1-h8 a a2-g8. V turnaji FIDE prohráli oba největší favorité, narazili na dravé mládí.

Velkým pozitivem je, že snad všichni dnes poctivě byli na rozboru.

Odpoledne jsme zvládli tradiční okruh s vodopádem a obchodem, zatímco já jsem vybíral polici s akčnimi slevami, jiní hurónsky utráceli svoje kapesné nebo výdělek z Tesca. 😉

O zpestření cesty se postarala Markétka, která si vzala polorozpadlé boty, ty se jí záhy rozpadly úplně, taže pak po kamenech kulhala obutá neobutá, bez podrážky a zase s nouzově nasazenou podrážkou, Vojta jí to nouzově spravil nějakým provázkem, ale prsty jí lezly i tak. A pak začala, že jí bolí nohy …

Přednáška FM Tůmy měla jako téma Dobrý nápad k nezaplacení a věnovala se originálním taktickým postupům v útoku na krále. Skutečně parádní ukázky, akorát mnohé z našich v průběhu přepadla únava, však to taky trvalo víc než hodinu a půl!

Večerní program obstaral jako vždy zejména bazén, doufám, že se jim už brzy omrzí, ale vlastně ani nedoufám.

úterý 24. 10.

K snídani jsme vstali neochotně, dali si hromady opékaných uzenin (to jsme ještě netušili, že v poledne dojdou steaky a bude taky uzené) a takto posilněni vstoupili do čtvrtého kola.

Docela se vydařilo! 6/9  u  dětí (7/10 se mnou), to je zatím nejlepší den! Vyhráli Adam, Matěj, Verunka, Jirka, Vojta, remízovali Soňa a Vítek.

Tomáš hrál proti nejmenšímu Junovi, Rostislavovi, s tím už se utkal nejednou. V komplikované pozici si nějak nechal proniknout bělopoláka mezi figury a ztratil věž na a8 – dlouhá, ale beznadějná partie.

Mnohem rychleji a  lépe hrál Adam:
Tran Tuan Anh (1086) –  Dofek  Tomáš (1269):

Materiál je téměř rovný, ale rozhodne sedmá řada a aktivita figur. 21. Vf7! Už teď je otázka, co má černý hrát. Snad 21. … Dd3 nebo 21. … Ka8 s dalším Vb8. 21. … a6? 22. Df3! A tady už černému nepomůže vůbec nic, po 22. … Vd5 přijde 23. c4. 22. … Vde8 23. Dxb7 mat. 1:0

Matěj hrál s Pejřimovským z Chotěboře a byl jsem zvědav, jak bude hospodařit s časem. Zahájení (francouzskou černýma) bohužel znal, takže když tahem Jge7 umožnil účinnné braní dxc5 s převahou bílého a na hodinách měl 1:31, měl jsem všelijaké pocity. Soupeř ale šanci nevyužil a pak se bojovalo; bílý spotřeboval prakticky všechen čas, Matěj aspoň něco kolem půlhodiny, nakonec v úporné koncovce získal materiál a vyhrál.

Markétka opět s nulou, tentokrát jí chyběl jediný pěšák, kterého soupeřka v jezdcové a pak pěšcové koncovce uplatnila. Soňa nejdřív naznačila útok (pěkný jezdec na f5!), pak se figurama stáhla a v koncovce s věžemi a jezdci se šance přelévaly, nakonec remíza opakováním  pozice.

Velmi rychle dohrál Jirka:
Píše Jiří (1683) – Vydra Martin (1295):

Soupeř zahájil 1. e4 b6, vznikla ale normální pozice francouzského typu, kde jsem chtěl Jirkovi vyčítat, že centrum nezablokoval, takže černí střelci, zejména ten na b7, získali pěkné diagonály. Tady ale přišlo 11. … Df6?? a po 12. Sg5 bylo  hotovo, dáma nemá ústup. Někdy se v zahájení opakovaně jednou figurou hrát může. 🙂 12. … Dg6 Lépe 12.  … Sf4, kdy už se černý nevzdal. 13. Sxg6 hxg6 14. Sf4 1:0

Vítek měl na desce opačné rochády, věnoval čas spíš obraně než útoku a v koncovce neměl na výhru šanci, remis. Vojta opět prokázal neznalost zahájení a v obtížné pozici dal raději kvalitu. Koncovku s kvalitou  méně hrál ale mnohem kvalitněji než soupeř, vytvořil si volné áčko a zvítězil na celé čáře!

Borcem kola je ovšem Verunka:
Sochor Adam (1425) – Holásková Veronika (1428):

8. … Jh5!? vypadá podezřele, vždyť jezdec jde pod  úder černé dámy. Moc se mi to nezdálo, přišel ovšem šok: 9. h3 Sd7! 10. Jxe5?

10. … Sxf2+!! 11. Kxf2 Dh4+ 12. Kg1 Jxe5 Materiál se pouze srovnal, ale útočné možnosti černých figur partii rozhodnou.

13. Jf3? Co poradit bílému? Docela drželo 13. d4 Jxc4 14. Jxc4, ale aktivitu  má černý, např. 14. … f5. 13. … Jxf3+ 14. gxf3 Dámou brát nelze, na e1 visí věž. 14. … Dg3+ 15. Kf1 Sxh3+ (15. … Dh2!! -+) 16. Ke2 Jf4+?! (16. … Sg2!) 17. Sxf4 Dxf4 18. Vh1? Sg2 19. Vg1? Sxf3+ 20. Ke1 Sxd1 Bílý to tahal ještě přes dvacet tahů, ale zcela marně. 0:1

No a já jsem vydařený den korunoval výhrou černými nad nasazenou jedničkou turnaje Dirkem Weberem (2261). V celkem netypické střelcově hře jsme opatrně manévrovali, pak ale soupeř obětoval pěšce za to, aby zabránil mé rochádě, po chvíli ještě jednoho, ale figury mu nehrály, v klidu jsem se zkonsolidoval, a i když realizace možná nebyla stoprocentní, v koncovce těžkých figur jsem to dotáhl. Soupeř už včera prohrál s Matějem Půlpánem a má zatím jen 2/4.

Odpoledne nás čekal bleskový turnaj. Volno si udělal Adam, Tomáš a Markéta, jinak nás hrálo sedm, vlastně s Verčou Šmajzrovou osm. Výsledky najdete na chess-results.

Já jsem odehrál skvělý turnaj, porazil jsem i vítěze a obsadil čtvrté místo (8,5/11). Navzdory nemalému rodinnému startovnému  jsem skončil v plusu … Z dětí nejlíp dopadla Verča Šmajzrová (7/11), škoda že tu nemůže hrát vážné partie, dopředu se dostala skvělým finišem. Vítek a Vojta skončili na 6,5/11, část turnaje byli vidět i  vepředu, Vítek porazil Ruta a remízoval s Vitákem. 6/11 měl Jirka, ten mi v úvodu dokázal vzít půlku, a – pozor – Matěj Kobr!

Matěj za mnou přišel tři kola před koncem a rezolutně prohlásil, že už nechce hrát. Polknul jsem slova, jako proč teda platil těch 80 korun startovného, a poslal jsem ho, ať si to vyřídí s rozhodčí, že takové vystoupení z turnaje není jen tak. To nechtěl – a v posledních třech kolech získal 3/3!! Porazil řadu hráčů 1500+, zejména Kubu Ježka! Zlé jazyky tvrdí, že hrál ve stejném tempu, jako vážné partie …

No a špatně nedopadly ani Verunka se Soňou, které získaly svorně 4 body. Kubu Netušila jsme vyhlíželi marně ….

Po večeři jsme poprvé nešli do bazénu, protože na řadě byla přednáška FM Vlasáka, který předváděl instruktivní partie Vlastimila Horta proti mistrům světa (Karpov, Petrosjan, Smyslov, Tal). Všichni přednášku zvládli, i když únava je mocná a Matěj opakovaně prohlašoval, že ho na žádnou přednášku nedostaneme.

Zítra dvoukolo, vydrží jen ti nejodolnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *