Šachový klub Ústí nad Orlicí

Další sezóna, další generace

1. kvalifikace KP mládeže, Lanškroun, 12. 10. 2019

Je to tady, roztáčíme další cyklus turnajů mládeže, totiž už zase jsem na sobotu odjel z domu a volný termín v kalendáři mám tak někdy v červnu. Všechny kategorie se zase o rok posunuly a já jsem s podivem zjistil, že mezi mladšími už není žádné moje dítě.

Není tam ani žádný větší talent z kroužku pokročilých, takže jsem nabral děti, které trénuje Tomáš Mastný, ukázalo se, že pár zájemců je, a pak jsem jen čekal, v jakém světle se ukáží.

Našlo se pět odvážných účastníků, k tomu hned čtyři členové doprovodu; jako řidič se nabídl Jirka Švec (díky!), druhé auto a morální podporu během turnaje zajistily maminky Vojty a Jakuba.

Výsledky na chess-results.

H+D12

Čtyři naši, všichni už s nějakými zkušenostmi.

David Hanák se stal překvapivě, ale zaslouženě nejúspěšnějším z našich! Vloni měl značné potíže se soustředěním a kázní, letos ani na kroužek nechodí (termínová kolize), ale jeho výkon a hlavně styl hry šel nahoru! Základem byla pomalá hra, důkladné přemýšlení, koncentrace bez roztěkanosti. Několik partií dohrával jako jeden z posledních. Zaslouženě nasbíral čtyři body a vešel se do první poloviny. 4/7, 19. místo (ze 45).

Matěj KřížekVítek Růžička hrají vlastně docela podobně. Jejich hra prozrazuje inteligenci a vynalézavost, zároveň ale pořád nezkušenost, když řadu běžných postupů vymýšlejí po svém a zajímavé plány kazí taktickými chybami. O něco lépe dopadl Matěj (3/7, 27. místo), až za ním byl Vítek (2,5/7, 37. místo).

Vojta Tomik hrál ve dvanáctkách poprvé (je mladší). Měl trochu smůlu, že na něj kontumák vyšel hned ve druhém kole, nerozehraný pak čelil silnějším soupeřům. Skoro pořád se pokouší útočit na krále, s nedostatečnými prostředky to ale většinou nevycházelo. Na konci se ale dočkal (viz ukázka). 1/6 + 1k, 43. místo.

Všechny naše hráče chválím za snahu a pěkné momenty, zároveň ale všichni mají poříd rezervy – setkáme se u nich s tradičními nedostatky jako přehlédnutí materiálu, zapatování soupeřova krále, dva nemožné tahy, zbrklost, nevyužívání času (kromě Davida). To všechno se dá zlepšit pravidelným tréninkem – denně lze řešit diagramy a přidávat si i něco teorie (asi připravím nějaký přehled, co lze doma dělat).

Trochu jsme toho zvládli probrat v tréninkových chvilkách mezi koly.

Celkově vepředu stará známá jména, my na favority zatím koukáme z uctivé vzdálenosti.

H+D10

Tady vyjel jediný odvážlivec, Jakub Vítek, který začal hrát teprve na jaře na Orlické šachovnici, a ten tu patřil mezi nejmenší (roč. 2013 mezi hráči 2011 a ml.). Zahájil šokujícím způsobem, když rychle uhrál 2/2 – jeden šustrmat opravdu dal, druhý mu soupeř uznal :-). Následně si opakovaně zahrál na předních šachovnicích, pak ještě přidal bod v pátém kole a ani v závěru nebyl bez šance. Vidí skoro bleskově běžnou taktiku typu dobírání figur, naopak opakovaně přehlížel krále v šachu (svého i soupeřova). Jestli bude pokračovat a přidá pravidelný trénink, může z něj být dobrý hráč! 3/7, 15. místo.

Jména hráčů v kategorii jsou pro mě úplně nová, uvidíme, kdo bude vepředu v turnajích opakovaně.

Ukázka pochází z posledního kola: (Pro zobrazení diagramu klikněte na tah.)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *