Šachový klub Ústí nad Orlicí

Bouchejte špunty, béčko i céčko vítězně!

Oslavy konce sezony a postupu bych si představoval s menší porcí nervů 😀 Jenže to bychom nebyli my, abychom si poslední jedenácté kolo s kamarády (leč outsidery, toho času posledními) z Kunvaldu řádně nezkomplikovali.

Samostanou kapitolu bych mohl napsati o tom, kterak kapitán Smolda dává před nedělí 22. dohromady „základní sestavu“. Z prvních čtyř kusů totiž musíme oželet hned tři: Sergejova zdrátovaná končetina vystavila našemu úspěšnému lídrovi  stopku i v posledním duelu (neb nemocenskou a její kontrolory neradno podceňovat 🙂 , Márty Poslušný dohlížel v Brně na bratrovu svatbu a Petr Mareš starší vypomáhal áčku v Polabinách, kde nebylo radno nic podcenit 😀 K poslednímu duelu je tedy krom osvědčených mládežníků povolán i spolehlivý Jarda Driemer. Je nás tedy 8, slovy osm, ale na machrování to tedy zrovna není 🙂

Naštěstí ani hosté nenastoupili zdaleka s tím nejlepším, co mají k mání. Chybějí osvědčení borci (Vymetálek, Hodek, Štěpán, Tobiška), protiváhou je pouze zřídka hrající Bagrat Verdiyan, exotická posila v barvách Kunvaldu.

Před výkopem se na chviličku skloňuje kamarádských 4:4, nicméně po prvním tahu se jede naplno, neboť nejsme srabáci. Na jedničce hraje JardaKeprtou moderní vydání ruské s d4 a de5 (nepředpokládám ale, že by znal jemnosti made in Carlsen :-), o stůl dál je k vidění oboustranně prapodivná sicilka, kterou byste ve všech knížkách hledali marně. Pokyn v pedagogickém derby s Edou Dvořákem disponuje ve čtyřech jezdcích prostorovou převahou a časovým deficitem 🙂 , Smolda hraje se starším z Ruszů po svém (pasivně), ale postupně prapodivnou pozici vylepšuje až do přivyhrané koncovky. Na pětce u mladšího z Marešů (proti Krupicovi) obligátní budku nehodnotím, naštěstí mladí dravci (šachovnice 6 a 7) tlačí jako o život a bod očividně chtějí. A Jarda Driemer se s papírově slabším Bémem drží v pasivní pozici bez dam, ale i půlbod by byl spasením…

První mi radost dělá náš bodově nejúspěšnější Petr Jániš, který svého soupeře černými ultrarychle přejíždí. V zahájení aktivně skočil Je4 (využil nešťastného postavení dámy na d2), hostující Krčmář zaostal hrubě ve vývinu a deficit už doháněl marně. Náš drtič figurkami oblehl slabého floka e3 a bílý si utrpení raději zkrátil – vedeme 1:0 ale jinak nic moc 🙁

Pak to dávám za půl já, na radu kapitána Smoldy. Edu jsem už jednou dokázal porazit a bod byl ve vzduchu cítit i tentokrát (opačné rošády, rychlejší útok bílého na králáku a o poznání aktivnější figury). Nicméně zkušený soupeř se statečně zabednil a když už mi chronometr ve 20. tahu ukázal alarmujících 10 minut, nabídl kunvaldský kapitán výměnu dam a remízu.  Pár minut nervů, obhlížení pozic a poté přátelské podání rukou a nikotinová pauza – 1,5 z našeho pohledu.

Pak však srdnatě bojující Kunvaldští srovnávají, protože Pavel Vata Kylar tentokrát rozuměl již zmíněné roztodivné sicilské méně než Bagrat Verdiyan. Sympatický soupeř si při útoku na černého krále ještě stihl pročítat jakýsi právnický magazín 🙂 a našemu borci v blbé pozici budík značky DGT nejdříve ukázal minutu, pak půl, deset sekund, devět, osm, sedm… a dál už to znáte – vyrovnáno.

V tu chvíli se potíme jako Vít Bárta u soudu, protože na osmičce tečeme, o stůl vedle musí Láďa s figurou víc čelit nepříjemnému dvojspřeží černých kobyl, Péťa Mareš mladší aktivní pozici přetváří v přichcíplou a Jarda s Honzou sice mají víc ze hry, ale bod ještě v nedohlednu.

Trn z paty naštěstí tahá nepřesvědčivě hrajícímu béčku náhradník Jarda Driemer, který celou partii trpěl (podobně jako 90% občanů pod vládou premiéra Nečase), ale zuby nehty ošklivou pozici s Tomášem Bémem ubránil a v koncovce, zprvu pasivní, už jenom inkasoval. Vedeme 2,5 a již se cítíme krapet veseleji.

A to i přesto, že Kunvaldští ještě jednou srovnávají krok zásluhou svého pátého hráče, jímž v Ústí byl Zdeněk Krupica. Mladší z Marešových vystavěl domeček docela zajímavě, s postouplými pěšci tlačil… jenže najednou jsem viděl věž za dvě figury, pak Holy (který už se zbytkem áčka dorazil z líté bitvy v Pardubicích 🙂 hlásí v báru jakýsi nehezký odtah  a srovnání stavu na 2,5:2,5.

Dlouho pak, předlouho čekáme ve výčepu na třetí bodík, který už v přítomnosti Štěpána Blaška hlásí kapitán Smolda. Zatímco zahájení si náš šéf za rámeček nedá, techniku ve věžovkách má náramnou. Pan Rusz chtěl remízu až moc okatě a Honza ho v koncovce systematicky přehrál. Klíčem k úspěchu byl aktivní král, jenž se dostal na luxusní pole e4 mezi bílé floky (d4, e3, f4) už krátce po zahájení 🙂 V závěru prý přišel (opět hlásil Holy) jakýsi studiový návrat do čtverce, po němž bílý neměl co nabídnout a kapituloval… 3,5 a už chybí jen malinko!

Ve dvě něco kontrolujeme zbylé dvě pozice, jež jsou nadmíru zajímavé: Láďa vrací figuru v naději, že ábé pěšci na dámské budou rychlejší než volné černé háčko, Jarda v koncovce s o poznání větším počtem figur sbírá plusy a nějaké ty floky k dobru.

!!! Mezitím též velebíme oustecké céčko, které se statečně popralo s papírově silnějším Jablonným a díky Kátě Šmajzrové (jen tak mimochodem procentuálně nejlepší z nás všech – 3/3, tedy 100%!) při sedmi dalších, ale ve všech případech dlouhých a bojovných remízách , zvítězilo slavně 4,5:3,5!!!

Do remízy se nakonec protrápil Láďa Kubišta, který sice Josefa Řeháka přehrál (k vidění bylo e4 b6?!) a vytěžil figurku, ale dalších nevimkolik tahů musel čelit nepříjemným hrozbám, pročež půlbod byl nakonec v dlouhatánské partii rozumným rozhodnutím. Na konci asi bílý v jezdcové koncovce výhru měl (s dvěma postouplými pěšci proti černému háčku), ale černý se z pozice umně vysekal.

Nicméně Láďa, jemuž sezona taktéž náramně vyšla, pojistil čtvrtý bod a s ním i vysněný postup, hurá!!!

Za trest dohrává poslední Jarda Volf, jemuž je výčep až do bodového zisku zapovězen 🙂 Ke cti našemu matadorovi sluší, že partii se Stanislavem Keprtou nevypustil, naopak svého solidního soupeře dřel a dřel a dřel… až vydřel. Obdivuhodný výkon Jardy, který ani po šedesátce neztrácí lautr nic ze svého umu…  zvítězili jsme po boji 5:3 a po zásluze se bez porážky stáváme vítězem KPIIV a účastníkem krajského přeboru!!!

Gratulace můžete psát do našeho internetového fóra 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *