Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nový ročník, nové naděje

1. kvalifikační turnaj KP jednotlivců kat. H+D 10, 12, Polabiny, 19.10.2013

Další úspěch Kačky Dudlové, medailová místa v dívčích kategoriích, slušné výsledky našich nováčků a každoroční generační obměna, to jsou asi základní rysy sobotního turnaje.

Stalo se už tradicí začínat sezónu mladších kategorií v Polabinách. Pardubické oddíly to mohou pojmout téměř jako náborový turnaj, nějakého toho nováčka přivezou i jiní, takže každý má nad kým vyhrávat … s ovládáním pravidel to ovšem bývá horší. Na šachovnici tu stáli neproměnění pěšci, králové v šachu, králové vedle králů, králové v matu a patu, kde nebylo aktérům partie jasné, co se vůbec stalo … Rozhodčím jsem to nezáviděl.

Na druhou stranu (snad to není jen můj dojem) tu bylo méně rušno než obvykle, nekázeň nepřesáhla snesitelnou mez, venku bylo hezky. A na předních deskách se hrály ucelené partie, s využíváním času, až do koncovek; máme v kraji i řadu zkušených hráčů.

Každý rok jsem znovu zvědav, jak se která kategorie “vybarví”, kdo ze starších zůstává, kdo z mladších tam postoupí, kdo z nováčků se zjeví mezi nimi. Vynášet soudy po jediném turnaji není asi možné, ale ledacos už se začíná rýsovat, favorité i černí koně.

My jsme vyrazili se šesti hráči, což není ani špatné, ani skvělé. Čtyři tradiční účastníci (Dudlová, Píše M., 2x Holásková – bohužel onemocněla Dominika Šmajzrová), z několika nováčků na kroužku nalezli chuť a odvahu David Sršeň a Adam Kalousek (s tatínkem).

Hned první kolo dopadlo nad očekávání: dost kvality, trochu štěstí – a kdyby Markétka s dámou navíc nepatila, mohlo to být 100%! I tak 5,5/6 znamenalo start snů.

Pak už jsme se výsledky začali lišit. Ve dvanáctkách začali nejlíp Kačka a Míša, ale zatímco Kačka sahala po celkovém prvenství, Míša ve druhé půli odpadl. Verunka hrála už hůř a naši nováčci s Markétkou v rámci svých možností.

H+D12

Kateřina Dudlová jako by se rozhodla rázně odpovědět na kritiku, kterou si vysloužila horšími výkony za družstvo dorostu. Vstoupila do vyšší kategorie nebojácně, jistou rukou se vypořádala se soupeři kolo od kola silnějšími a ve čtvrtém kole se v souboji na první desce vytáhla i na nasazenou jedničku Pavlíčka (1482), prorazila útokem na krále! S Anderlem sehrála remízovou koncovku (byť si oba vybrali velmi slabou chvilku – viz zvláštní článek) a znovu dosáhla cenného vítězství nad tradičním soupeřem Jirouškem, stačilo si počkat, až soupeř vytahá své pěšce příliš daleko. Před posledním kolem vedla a stačila jí půlka, tu ale černými proti Eriku Žejdlíkovi (1320) získat nedokázala, pěšci tentokrát chyběli. K senzaci chyběl krůček, i tak ale nádherné 3. místo (1. mezi dívkami) v konkurenci cca 8-10 spolufavoritů, 5,5/7, nejlepší pomocná hodnocení, výkon 1466 (a to se hodí, turnaj už se počítá na nové rapid ELO!). Přimlouval bych se, aby dostala ve družstvu další šanci, tedy pokud se doučí opozici a přestane zlobit (v sobotu již jen občas) ;-).

Veronika Holásková začala s chutí, ale klopýtla už ve druhém kole, kdy místo útoku na rozbité královské křídlo Anderleho nastavila v centru koně :-(. Zkrátka přišla i ve čtvrtém kole, v ostrém boji jí zasadil Ondra Novotný protiúder Jf6-g4, kdy hrozil zároveň mat Dh4xh2 i vidle Jxf2 :-(. Nad plán pak byla prohra se Syrovým, mat na g7 tentokrát nedala, ale dostala. Tím bylo v podstatě po turnaji, zbytek byla jen povinná korekce výsledku. 4/7, 17. místo, 3. mezi dívkami, výkon 1136 (bodovala jen s hráči bez VT). V kategorii patří ke starším, k předloňské finálové účasti má ale daleko. Aspoň drobná pochvala za aktivní pojetí a matové nápady.

Michal Píše hrál s vervou a zaujetím a za začátek jsem ho mohl jen chválit. Plánovitá hra, zaměřená na soupeřova krále – otevřít sloupec, nastěhovat na křídlo figury, hezké, instruktivní! Prohry s Anderlem (po zuřivém boji) a Ročňákem jsou ještě možné, ti dva jsou herně o stupínek výš; v závěru ale už chyby převažovaly nad úvodním uceleným pojetím, plány měly díry docela velké. U Verunky lítají lehké figury, u Míši občas ještě i dáma :-(. 3/7, až 24. místo, to je daň za závěrečné prohry, ty švýcarský systém trestá. Na první patnáctku určitě má, na osmičku to bude těžké.

David Sršeň  zahájil svůj první turnaj hned vítězstvím v prvním kole nad Huangem (4.VT)! Potom už okusil sílu zkušenějších soupeřů a tabulkou se propadal až ke kontumáku v předposledním kole, v posledním kole pak navázal na úvodní úspěch, soupeře vysbíral a vyskočil ze dna tabulky docela vzhůru! Hraje bez většího ostychu, základní taktiku celkem vidí a plánovitější hra přijde se zkušenostmi. 2/6 + 1K, 34. místo, slušný start!

Celkově vyrovnaná kategorie, rozhodovaly maličkosti a osudové poslední “švýcarské” kolo.

H+D10

Adam Kalousek napodobil Davida premiérovým vítězstvím hned v prvním kole. Je fakt, že se k němu dopracoval s neskutečnou dopomocí soupeře: měl jediného pěšce proti V, S a 2p, mohl opakovaně dostat mat, udělal několik nemožných tahů, soupeř došel pěšcem na poslední řadu … a potom se všechno otočilo, soupeř totiž pěšce neproměnil (co na to pravidla??), Adam něco sebral, svého pěšce proměnil, pobral s dámou zbytek (včetně pěšce b8 🙂 ) a metodou pokus-omyl soupeře dokonce zmatil. I v dalších partiích se učil základním pravidlům, např. co to je pat (to se hodilo ve třetím kole), většinou poztrácel materiál a pak čelil soupeřovým matovým pokusům. Nejlepší výkon si opět schoval do kola posledního, soupeři tentokrát materiál pobral a dámou podporovanou koněm ho zmatil (viz foto). 3/7, 23. místo, na naprostého začátečníka start jasně nad plán – a uvidíme, jak rychle překoná ty první nutné krůčky.

Markéta Holásková už svá naprosto začátečnická léta překonala, braní materálu už docela vidí a na šachovnici měla už docela dost bodů, hlavně na začátku, byly z toho nakonec ale jenom půlky – jednou pat, dvakrát zbyla jediná lehká figura bez pěšců. Pořád ještě hraje “od základní čáry” – nejde “na síť”, protože mnohokrát zažila, že tam o figurky přijde. Rozhodčí, pan Hošek, měl jistě “radost” z jejího lpění na pravidlech – na rozdíl od jiných ví, že se hodiny mačkají tou rukou, která tahá, a neváhala to opakovaně reklamovat :-). 1,5/6 + 1K, 27. místo, 3. mezi dívkami (ze 3), už to mohlo být i víc.

Celkově jasně vyhrál Adam Švanda z Poličky, který tak může v klidu hrát vyšší kategorie, protože tady je bez konkurence. I další jména v pořadí už jsme slyšeli a jistě ještě uslyšíme. Snad jsem čekal trochu výš Stočka, ale tady rozhoduje i jediná nepovedená partie.

Výsledky

Tradičně na chess-results: 12, 10.

Partiové ukázky

Materiálu docela dost, hezkého i příšerného, jen posuďte.

Michal Píše (1250) – Robin Pelcl (1000, Polabiny), 2. kolo:

Michal vzorově rozestavil figurky na útočné dráhy a černý (který hrál jinak slušně, skončil třináctý) vůbec nenašel obranu. Tady mohlo odpor prodloužit jen 1. … Kh8. Naopak 1. … c6? nestačilo, střelec ustoupit nemusel, po 2. Vh4! stál černý před nekrytelným matem (nelze f7-f5 se zapojením dámy po sedmé řadě, pěšec je vázán). 1:0

Vojtěch Anderle (1250, Svitavy) – Michal Píše (1250), 3. kolo:

Bílý sice získal figuru, ale připustil velmi nebezpečnou protihru (soupeřova krále Míša vidí). Zde udržovalo výhodu pouze 1. Sf2!. Naopak 1. Vg1? oslabuje pf3, takže mohlo přijít 1. … Dh5! (po partii jsem v rychlosti Míšovi ukazoval 1. … Df4?!, ale tam stači 2. Vg3). Jak 2. Vg2 Dxf3 3. Sf2, tak 2. Sf2 Dxf3+ 3. Vg2 tu vede do pozice, kde může černý pokračovat v útoku 3. … h5! a chtěl bych vidět, jak by bílý proti plánu h5-h4-h3 vůbec hledal obranu. Míša usilovně počítal a pak se pustil do dobrodružství: 1. … Vxh2+!?? Věčňák se pak nekonal (průběh podrobně neuvádím, hráli to podle svých možností), ale nakonec se konat mohl:

Tady dal bílý 1. Vg3? a dal tak černému šanci na 1. … Dh1+! 2. Kg4 De4+ 3. Kh3 Dh1+ s remízou (domácí úkol: co po 3. Kg5?). Míša ale zahrál 1. … Df5+? a další šanci už nedostal. 1:0

Kateřina Dudlová (1250) – Lukáš Pavlíček (1482, Polička), 4. kolo:

Velmi zajímavá pozice: králové na opačných stranách, oboustranné možnosti útoku. Případná koncovka lepší pro černého, ale zatím bude rozhodovat čas a přesnost. Michal Novotný se mě po pár tazích ptal, zda někde nešlo Vxb6+ s věčňákem. Odpovídal jsem s úsměvem, že remízu nechceme, hledáme maty. “Tak s matem,” říká on. “Ne, to tam nebylo,” oponoval jsem. A vidíte – bylo! 1. Vxb6+!! cxb6 2. Dxb6+ Kc8 3. Da6+! (3. Vb1) Kc7 4. Dc4+ a bílá věž zasáhne po b sloupci s několikatahovým matem. 1. a4!? Katka oběť nevidí, ale má plán a to je hlavní. 1. … Sc8! Střelec do obrany, dáma bude poněkud vytlačena. 2. Db5 Dd7! 3. Db4

3. … Sa6?! Černý si ke své škodě zde ani později neuvědomuje, že i on se může pustit do útoku: 3. … g4! 4. c4!? Objektivně ne nejpřesnější, ale chválím profylaktické myšlení: chce šlápnout a5 a předem zamezuje b6-b5. Kromě toho omezuje Sa6. 4. … Ka7 5. a5 Vb8 6. axb6 Vxb6 7. Da5 Vhb8 8. Jd2!? Opět problematické co do přesnosti (po 8. … e4! by byl černý na koni), ale zajímavé strategicky – jezdec v útoku chyběl, už se začíná zapojovat. 8. … Vxb1?! 9. Jxb1! On tam doskáče, uvidíte! 9. … Dc8?! Pořád se jen brání. 10. Jc3

Takže: bílá si uchovala útočné možnosti, právě zapojuje jezdce a snadno dostane do útoku i věž. Černý se rozhodl neútočit, drží figury v obraně. Stačilo by mu to, kdyby byl precizní (10. … Vb6!). V ohrožených pozicích je však pravděpodobnost chyby veliká. 10. … Vb7?? 11. Jb5+ Kb8 12. Dxa6 Vb6? Bez figury a s hrozícím Va1 se to stejně bránit nedalo. 13. Da7 mat. 1:0

Kateřina Dudlová (1250) – Jan Jiroušek (1250, Česká Třebová), 6. kolo:

Zuří ostrý boj. Dva střelci, aktivní dáma a volné géčko vytvářejí předpoklady pro útok na černého krále. 1. Sc4?! Lépe 1. Sxf6! se snahou křídlo rozbít. 1. … Sd4! Snaha výměnami neutralizovat aktivní bílé figury. 2. Sxd4? Dxd4 3. Kb1 Kolik dětí by přehlédlo mat na a1!  Lépe však 3. c3. 3. … De5 Černý pokračuje ve výměnách. Mohl přitom přejít do protiútoku: 3. … b5! 4. Se2 a5! 4. Dxe5 Vxe5 5. Vhe1 Vae8 6. Ve3 Jd5 7. Sxd5 cxd5 8. Vde1 d4 9. V3e2 f6 Klidně i 9. … f5!

Černý má jasnou prostorovou výhodu. Podobně jako v hypermoderních zahájeních je ale možné začít jeho střed rozbíjet: 10. c3! Bravo, přesné! 10. … d3 11. Ve3 g5?! A to už je cesta na šikmou plochu. Černý se postupem pěšců oslabí a nakonec je prostě poztrácí. 12. Kb2 f5

13. f3!! Výborně, skvělé načasování! Jako kdyby to hráli dospělí! Hrozilo už f4, což nyní nejde. Nejde ani 13. … exf3 14. Vxe5 Vxe5 15. Vxe5 f2 16. Vxf5. 13. … Kg7!  Pevné nervy! 14. c4! Do boje zasáhne bílý král. 14. … f4 15. Vxe4 Vxe4 16. fxe4! Ovšem že ne věží.

A až tady to černý přehnal nenapravitelně, s pěšcem na f4 mohl hrát dál: 16. … f3? 17. Vf1 Vf8? 18. Kc3 Bílé figurky poberou oba neprozřetelně postouplé pěšce a bílé centrum se dá nezadržitelně do pohybu. Zbytek už bez komentáře. 18. … f2 19. Kxd3 Vf3+ 20. Ke2 Vf4 21. Ke3 Vh4 22. Vxf2 Vxh3+ 23. Kd4 Vh4 24. Kd5 g4 25. e5 Vh5 26. Kd6 Vg5 27. e6 Kh7 28. e7 Vg8 29. Kd7 Vg7 30. Kd8 Vg8+ 31. e8D 1:0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *