Šachový klub Ústí nad Orlicí

Pohodová liga v Hradci

Původně jsem reportáž nezamýšlela psát, vzhledem k tomu, že při cestě do Hradce padaly odhady, jestli prohrajeme dvakrát 6:0 nebo „jen“ 5:1, avšak dnešní výkon si ji nepochybně zaslouží.

Dobrovolně jsem se přihlásila jako plnoletý doprovod 6-členné výpravy na 1. ligu mládeže, aby zbytek ústecké šachové mládeže mohl vyrazit bojovat na šachovou chvaletickou olympiádu. Řekla bych, že jsem se role zhostila se ctí, vlaky i MHD jsme zvládli, Vašek je zkušený cestovatel a poskytl mi mnoho cenných rad.

Bohužel jsem se doma pořádně nepodívala do map, tím pádem jsem nezjistila, že na ulici Štefánikova se nachází více než jedna škola (první zrada), ale nakonec jsme dospěli k cíli pomocí Google Maps v mobilu (procházkou jsem pak zjistila, že vlastně od sebe byly kousek po cyklostezce, akorát jsem vybrala delší cestu, což jsem ostatním radši neříkala, teď už jsem od nich v bezpečné vzdálenosti, tak se můžu přiznat).
Konečně jsme došli do hrací místnosti, pořadatelé byli příjemní, peníze na oběd jsem vybrala, problém akorát nastal, že se objednalo 5 gulášů a zájem o něj projevilo 6 lidí (další krize), Vojta, který prohrál první, měl mít rizoto, ale nakonec se Kačka „obětovala“.

Teď už přejdu k samotné hře, v osmém kole nás čekaly pražské Kobylisy, soupeř nastoupil v téměř základní sestavě, po zahájení stáli všichni kromě Vítka a Vaška, hezky řečeno, příšerně. Vojta opět obětoval pěšce, jak je jeho dobrým zvykem, jako obvykle ne úplně regulérně a soupeř ho potrestal. Radši se schovávám na výborný oběd, když se vrátím, tak koukám, radši asi pětkrát a zjišťuji, že Jirka nějakým zázrakem se vysvobodil ze soupeřova útoku a ještě z toho vytěžil figuru. Vašek, díky mé nepřítomnosti v hracím sále, nevzal/nenabídl remízu, ale soupeř pak někde zapomněl figur a vyhrál proti soupeři s národním ELEm 1920, ale FIDE, na které se soutěž počítá a bere se přednostně na zápočet, má „pouze“ 1597, což mu trochu zkazí průměr, ale radost mu kazit nechci. Nakonec tedy 4:2, zbytek partií jsem moc neviděla, Kačka odevzdala hodně pěšců, Verča i figuru.

Během předchozího kola mě potěšil Dan Kožúšek, když mi řekl, že i s Kabelkou (1. a 2. šachovnice Jičína) jedou na MČR mužů a žen do Ostravy, svitla nám naděje na výhru. Postupně se pozice zlepšovaly, únava se asi projevovala naštěstí ne nás! Jdu se na chvíli projít, abych využila krásného počasí a když se vrátím, tak Verča pro změnu figuru získala, Kačka udržela koncovku se střelcem proti 6-ti!!! pěšcům (bohužel jsem to neviděla, těším se na partie :-)), Vojta neobětoval a udržel půlku, zbytek týmu s přehledem vyhrál. 5:1

Před začátkem by to nikdo nečekal, ale tyto 3 cenné body nám MOHOU pomoci se zachránit, uvidíme zítra.

Svoji první zkušenosti jako doprovod hodnotím kladně, moje psychická újma ještě snesitelná, zabloudili jsme jen jednou a začátek jsme s rezervou stihli. Vojta nezabil Vaška, nikdo nespadl pod autobus, vlak ani do strouhy. Žádný spolucestující si nestěžoval na hluk (i když má autorita při snaze zasáhnout, byla zpochybněna vtipným veršíkem: „Vedoucí se nas..la a pár kilo přibrala.“), nikdo nepřijel domů s nulou. Takže velká spokojenost a já se zbavila bonboniéry (nebyla otrávená!!!).

Ještě přidávám pár fotek, některé by si nepochybně zasloužily komentář (například na konci, jak se všichni kromě Vítka rádi fotí, také po zápase už únava dělá divy, nebo záměrné znehodnocení fotografie pohybem – Vojtovo mávání), bohužel většina je nepublikovatelná, poněvadž neukazuje „oběti“ mého umu v nejlepším světle 😉

3 thoughts on “Pohodová liga v Hradci

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *