Šachový klub Ústí nad Orlicí

Důležité vítězství v boji o postup do ligy

Polička je naším tradičním rivalem. Vzájemné zápasy slibují všechno, jen ne nudu. Stejně tak poslední měření sil, které mělo hodně napovědět o možném adeptovi na druhou ligu (i když opravdu klíčové zápasy jsou teprve před námi).
Naše áčko, co si budeme namlouvat, nejelo na duel zrovna v nejsilnější sestavě. Maturitní ples oddělal Martina Pečinku, ready nebyl ani Márty Poslušný. Takže k výpomoci přizval náš kapitán litomyšlského Lukáše Jirsu a došlo i na nejhorší, když jsem musel nastoupit já 🙂 Tolik tedy předehra 3. kola KP z pohledu hostujícího Ústí.

První dvě hodiny šachování nám co do taktiky vyšly náramně. Nejprve odpůlil „překvapivě“ Jarda Volf na první šachovnici Oldu Kastnera a remíza nám určitě nevadila, protože černá pozice (dle mého soudu) příliš dobrým dojmem nepůsobila. Ve vhodný moment nabídl smír také Petr Mareš, hájící černými páté prkno proti Broňovi Houškovi. Velice aktivní „domeček“ v podání ústeckého hráče nahnal kapitánovi Poličky asi strach, a tak neriskoval. Good work!

Do vedení jsme šli poprvé díky náhradníkovi áčka, který tři dny nespal a podobně jako Petr Mareš měl na kontě celý šumperský Blues Alive 🙂 S Milanem Chrarouzem jsem dle očekávání rozehrál „karokánek“ s koněm na d7. Místo jakékoliv přípravy (takticky nazhrazeno šesti sobotními pivy a stejným počtem ginů) jsem zvolil jedovatou variantu s ústupem na g3, kde černému nestačí pouze tahat, ale na rovnou pozici musí vhodně poskládat figurky. Soupeř dal bezdůvodně dvě tempa, pustil ke slovu oba bílé střelce a ti zaúřadovali tak, že se už v 16. tahu zastavovaly hodiny – 1:0. Možná trochu předčasné vzdání, ale pozice žádná sláva nebyla…

Ve stejný moment nabídl takticky remízu na dvojce Michal Zeinert, který měl možná trošku lepší pozici, ale vzhledem k příznivému vývoji utkání „lepší půlka než nulka“ 🙂
Protože jsme s Zeinym takticky vyklidili pole a jali se konzumovat kvalitní poličskou jedenáctku za „čtrnáct káčé“ a utopence neméně výživného (pochvala hospůdce U Špačků), další hodina a půl pro mne zůstávají, co se vývoje utkání týče, neznámou.

Po příchodu do hrací místnosti jsem docela zatrnul, protože nám zkolaboval do slova a do písmene Lukáš Jirsa. Na sedmém stole rozehrál francouzskou s jejím velkým znalcem Kamilem „Kachnou“ Kastnerem (v životě jsem ho na e4 neviděl hrát nic jiného!) po svém, stál trochu divně, ale ve vhodnou chvíli prosadil e5 a za izoláka měl aktivní figury. Co předcházelo jednotahové ztrátě figury, opravdu netuším. Ale minela, za kterou se neschová nedostatek času (tím trpěl naopak bílý), se těžko něčím ukecá. Prostě nastavená figura, jejíž doprovod obstaral okamžitě podepsaný partiář…

Za nerozhodného stavu jsme potřebovali zápas někde zlomit a kdo jiný by měl zavelet k útoku než kapitán. Martin Šmajzr ustál v pohodě zahájení, postupně se pustil do aktivity a jediné, čeho jsme se obávali, byla půlminuta na „fangli“ přibližně od třicátého tahu. V pozici proběhla jakási šermovačka, již jsem viděl jen letmo, no a pak domácí Paščenko s figurami na posledních lajnách složil zbraně.

Dvě poslední partie dávali tušit, že bychom z Poličky měli odjet s plným bodovým přídělem. Honza Švub s Honzou Smejkalem projeli několik různých zahájení, nakonec z toho vylezla podobná sicilka jako na čtyřce. Po časové kontrole měla naše posila pěšce víc, ovšem pozice velice silně zaváněla remízou. Náš hráč ale prokázal dobrou techniku a bod nakonec vydoloval. Dobře odehraný zápas potvrdil také Pavel Holásek, hrající s Kristýnou Stodolovou. V sicilce měl, řekl bych, maličké plus. Soupeřka se ale bránila dobře a v koncovce byla pozice zcela rovná. V autě jsme se trošku strachovali, aby Pavel partii nepokazil, což se ale nestalo.

Zvítězili jsme tedy 5:3 a s plným bodovým ziskem nadále pronásledujeme průběžně vedoucí Polabiny C.

PS: Dle zákulisních informací sehrál zvlášť vydařené utkání Jarda Volf. Ne tak na šachovnici, spíše v pozápasovém utkání v jiné hrací místnosti. O alkoholu však v případě šachů nemůže být ani řeči, že… 🙂

7 thoughts on “Důležité vítězství v boji o postup do ligy

  • Tomáš napsal:

    Doufám, že to byli snad pořádní hostitelé :-))@Pavel Holásek

  • Honza Pokorný napsal:

    Jo, předpokládám, že ten odchyt dámy soupeř neviděl, a tak hned vzdal. Byl jsem si toho pokračování vědom, ale i s tím jsem do varianty šel, protože vzniklá pozice byla za černého podstatně horší (dáma proti dvěma věžím s možným áčkovým volným pěšcem, pokud by hrál horší a v popartiové analýze ukazované Sb7 namísto Sd7).
    Partie vypadala takhle:

    [White “Pokorny Jan”]
    [Black “Charouz Milan”]
    [Result “1-0”]
    [ECO “B17”]
    [WhiteElo “1909”]
    [BlackElo “1778”]

    1. e4 c6 2. d4 d5 3. Nc3 dxe4 4. Nxe4 Nd7 5. Nf3 Ngf6 6. Ng3 Qc7 7. Bd3 e6 8.
    Qe2 Be7 9. O-O O-O 10. b3 Bd6 11. c4 c5 12. Bb2 b6 13. Ne4 Be7 14. dxc5 bxc5
    15. Nxf6+ Bxf6 16. Qe4 1-0

  • Pavel Holásek napsal:

    Pokynova partie bude určitě zase na poličských stránkách v přehrávači, jen co vyjde zpravodaj. Prostě po De4 hrozil mat na h7 i braní věže na a8, černý si nevšiml, že dámu na a8 potom chytne.

    Jarda nic nevyváděl, jenom vypil všechno, co mu pozorní poličští hostitelé nabídli 🙂

  • Tomáš napsal:

    vyhráva

  • Tomáš napsal:

    Pěkná reportáž :-))
    Honzo: Přidej prosím tvoji partii, rád bych se podíval, jak se vyrhává v 16. tazích. Co p.Volf vyvávěd?

  • Pavel Holásek napsal:

    Tak, tak. Řekl bych, že jsem měli utkání celkem ve svých rukách. Zahájení na všech šachovnicích slibovala kvalitní boj, žádné paskvily, ale partie rozehrané se znalostí pozice. Pak nastala fáze tří nabídnutých půlek, docela licitace … kdo to složí, kdo si dá flek … obcházení šachovnic a odhadování možností … Jediný, kdo prokázal bojovnost, byl Michal, ale i ten ne nadlouho.

    Když vyhrál Pokyn, všechno se schumelilo k osmičce na bleskovou analýzu; pak nastala příjemná fáze, kdy jsme se nikam nehnali. Za stavu 2,5:1,5 pro nás jsme drželi svoje pozice (pravda, Martinova nebyla bezproblémová) a čekali jsme, jestli si soupeři vlezou do kisen (na třetí Martin, na čtvrté já i na sedmé Lukáš jsme měli luxusní časový náskok).

    Pak jsem nenalezl realizaci výhody (ani dnes nejsem moudřejší), takže jsem zvedl hlavu od partie až když Lukášův výpadek kompenzoval Martin razantním útokem v oboustranné kisně.

    Ze zbylých dvou partií soupeři potřebovali aspoň 1,5 bodu, ale nebylo kde brát :-). Pozorovat ovšem Honzu Švuba, jak s posledníma pěti minutama analyticky hledá výhru a poomalu zapisuje, to jsou nervy.

    Pozápasové hodnocení v autě obstaral Jarda. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *