Šachový klub Ústí nad Orlicí

Předjarní Chvaletice

Chvaletická šachová olympiáda, 2. turnaj, 7. 3. 2015

Píšu opravdu se zpožděním, byla to pátá sobotní akce za sebou a už toho bylo moc. Nicméně při zpětném ohlédnutí to byla akce pěkná, dvanáct našich hráčů, to je slušná účast. Martin vzal auto, Kobrovi jeli z Chocně, já pobral do vlaku zbytek.

I celkově účast rekordní, 119 hráčů svědčí o rozvoji šachu na západě kraje – a to ještě chyběly některé špičky, začínalo totiž MČR mládeže.

Kat. A (2006 a ml.)

Čtyři naši, Matěj s ambicemi na čelo, na svém prvním turnaji Jirka.

Matěj Kobr narazil ve druhém kole s nám neznámým Stejskalem (Hořice), ale pak své začínající soupeře tradičně kosil jednoho po druhém, narazil jen s vynikajícím Radkem Nejedlým. Medaile to tentokrát nebyla, ale i tak patří do špičky. 5/7, 5. místo, 1184.

Dominika Šmajzrová zase po delší době na turnaji, po slabším období se dostala nad 50%. Začala sice dvěma nulami, ale šňůrou čtyř bodů vystoupala tabulkou a zastavila se až v posledním kole. 4/7, 24. místo, 4. dívka, 1050.

Tomáš Holásek měl naopak pěkný start 2/3, takže turnaj odehrál v první půlce, ale přidal tam už jen dvě půlky, asi podle očekávání. 3/7, 33. místo.

Jiří Pavlas sotva začal chodit do kroužku a už dal najevo velikou chuť do hry a vypravil se s námi na svůj premiérový start. Něco už za šachovnicí vidí, tah mají smysl, teď půjde o to získat zkušenosti. 2/7, 48. místo, 6 soupeřů nechal za sebou.

Vepředu celkem známá jména, relativně se nedařil Brožkovi.

Kat. B (2003 – 2005)

Pět našich, Katka a Míša, možná i Verča s nadějí být vepředu.

Michal Píše se bohužel nedostal k boji o čelní umístění, nejdřív ho zabrzdil Novotný (1565), pak tradiční soupeřka Barbora Málková. Se slabšími si ale dokázal spolehlivě poradit, takže hlavní ztrátou je půlka s Křivským (1055). Přesto výsledkově téměř na svém a po mírném trápení ve Svitavách opět nejlepší z našich. 4,5/7, 9. místo, 1250.

Veronika Holásková mohla ve druhém kole porazit Honzu Jirouška, měla 3 minuty proti 40 vteřinám (hrálo se bez bonifikace), a když pak Honza blical, nastavoval figury. Verunka ale nebyla schopna zrychlit a nakonec spadla ona. Na smůlu po porážce dostala čtvrtého nasazeného Němečka a po druhé prohře pak zbytek turnaje doháněla ztracený terén. 4/7, 14. místo, 3. dívka, 1196.

Nataniel Seibert měl už minule ve Chvaleticích nad 50%. Tady hrál spíš vzadu, ale výhrami v posledních dvou kolech vyrovnal svůj minulý bodový zisk. Po nezdaru ve Svitavách už zase slušné. 4/7, 18. místo, 1116.

Kateřina Dudlová hrála naopak celkem vepředu a vypadalo to na obvyklé pěkné umístění, ale v šestém kole prohrála se Soňou Leksovou, což by se jí stávat nemělo, a v posledním kole dovršila pohromu nulou s Křivským. Dvě partie a je po všem: kolaps, nezdar, ještěže o nic moc nešlo. 3,5/7, 22. místo, 4. dívka, 1166.

Markéta Holásková zarámovala svůj výkon výhrou v prvním a v posledním kole, jinak se plácala dost vzadu. Mohlo to být lepší, prý jí rozhodčí neuznal výhru za druhý nemožný tah (záměna s kat. A?). 2,5/7, 33. místo, 6. dívka.

Turnaj ovládli favorité z Poděbrad a Polabin, Honzovi Jirouškovi čtvrthodinovky tolik nevyhovují.

Kat. C (2000 – 2002)

Naše trojice nasazená na druhém až čtvrtém místě, to měl být náš turnaj.

Jiří Píše prohrál ve druhém kole s Bořivojem Kronowetterem, ale pak byl k nezastavení, poradil si i s jedničkou Nešpůrkem a s Verčou Šmajzrovou. Až v závěrečném boji o prvenství drtivě dostal od suverénního Klabeneše. Dobrý turnaj, škoda, že to tak nejde v KP. 5/7, 2. místo, 1509.

Vojtěch Holásek minule kazil, tentokrát narazil už ve druhém kole, na Klabeneše moc neumí. Pak ještě prohrál s B. Kronowetterem a později s Nešpůrkem a bylo z toho jen průměrné umístění. 4/7, 6. místo, 1358.

Veronika Šmajzrová odehrála skoro celý turnaj na třetí desce, hrála trpělivě, často končila s minimem času. Prohrála jen s Klabenešem a Jirkou Píšem, jinak dobrý … až na poslední kolo, kdy v přímém boji o dívčí zlato podlehla Novotné. 4/7, 7. místo, 2. dívka, 1363.

Klabeneš dopředu patří, horší je, že jsme tam kromě Jirky nebyli i my.

Výsledky

Vyvěšeny na chess-results (výběr kategorie nahoře).

Závěr

Hrálo nás hodně, výsledky možná mohly být o trochu lepší. Ale stihli jsme hřiště (ten den bylo krásně).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *