Šachový klub Ústí nad Orlicí

Čí sou body? Naše!! Olééééééé

Takhle bojovný, dramatický a krevní tlak povážlivě zvyšující zápas jsem dosud neviděl. Omluvou budiž skutečnost, že šachuju teprve od třinácti jar, za deset let člověk ty figurky houby pozná…


Tak tedy, šesté kolo krajského přeboru přineslo dlouho očekávané střetnutí. Domácí Ústí, prahnoucí už leta letoucí po druholigové příslušnosti, přivítalo céčko Polabin, kteréžto naopak z lepší společnosti loni vypadlo. Oba mančafty dosud drtily jednoho soupeře za druhým, a tak bylo jasné, že osm nedělních partií hodně napoví o tom, kdo se podívá na podzim o „level výš“.

Následuje overtura… 🙂

K prvnímu zápasu roku 2010 nenastoupí žádné rezervy ze skladu, to bylo už před začátkem nad slunce jasnější. Náš kapitán Martin Šmajzr povolal do zbraně prvních sedm „kusů“ a ku výpomoci byl přizván taktéž Karel Škeřík z Litomyšle (je celkem vtipný, když máte na posledním prkně první šachovnici druholigové Litomyšle, je aspoň vidět, že o něco šlo :-). Mně spadla do klína vděčná role nehrajícího reportéra, ještě že tak!
Ráno jsem se ovšem vypravil nejprve ku Žamberku, kde měl velkou slávu Aleš Toman, kamarád, s nímž jsem kdysi společně válčil v lize dorostu za Ústí. Teď je z něj husitský kazatel a táta od rodiny, mohu mu leda závidět. Do Oustí jsem tím pádem dorazil hodinu po začátku a jal se  psát, abyste vy, čtenáři, nebyli o nic ochuzeni…

Do času, kdy slušní lidé obědvají, se nic moc dramatického nedělo, bylo znát, že obě družstva hrají o hodně. Nám ale začaly drobně hořet druhá a osmá šachovnice, pročež Martin Šmajzr pravil: „Ten zápas se mi ale vůbec nelíbí“. Za chvilku měl pravdu, protože na osmičce jsme zapsali nulu. Jak? KAREL ŠKEŘÍK se bránil karokánkem, jenže jedovatou variantu s c3 v podání hostujícího JIŘÍHO KOROLA moc nezvládl a pozici měl hodně škaredou. Bránil se srdnatě, figurky do hry dostal. Za chvilku ovšem vyrobil hrubku, která se na podobné úrovni moc často nevidí. Zalezl si do jednoduché hrozby a pak jen sledoval s hlavou v dlaních, jak Pardubák odebírá nekrytou věž na a1 – 0:1.

V ten moment se sevřeným dolním rtem v zubech konstatuji, že zápas vypadá na tři tečky a hlavně si lezeme pomalu na všech šachovnicích do kisen. Chjo…

Jenže to by za Ústí nesměl hrát PETR MAREŠ. Se zkušeným ligistou JANEM ČERNÝM bych čekal v jeho podání spíš dlouhou přetahovanou, jenže náš borec se s tím, slušní návštěvníci webu odpustí, prostě nesral 😀 Soupeř si rochnul nakrátko a Petr rozbalil černými „boudu“ tak, jako onehdá na velmistra Hábu. Bílý se jen bezmocně díval, jak na něj naskákalo pomalu všechno, co měl náš hráč k dispozici. Mocnou baterii D+2V na g sloupci podpořil bujarý kůň na f4, no a byla z toho pořádná demolice – 1:1.

I přesto šel do vedení ještě jednou soupeř, kterému v tu chvíli chyběl ku spokojenosti akorát Franta Navrátil v sestavě. Na dvojku totiž přijelo totiž eso v podobě JIŘÍHO HOSTINSKÉHO. ZEINY neměl nějak svůj den, připustil v Paulsenovi nebezpečné e5 a ze zápletky vylezl s kvalitou míň. Snažil se ještě vařit a doufat v nedostatek času svého soka, leč marně. Zasloužený bod pro Polabiny C – 1:2. A to jsem pak ještě Zeinyho seřezal v prvních dvou blickách, chudák malej.
A příště platí cigára!

Klika, milí příznivci ústeckého šachu, že máme kapitána srdcaře. MARTIN ŠMAJZR zatáhl trochu nečekaně s JOSEFEM KOURKEM d4 a hrál nějaký divný paskvil, kterému jsem nerozuměl. Nicméně figurky našeho borce najednou naskákaly do centra dění, hráče Polabin to stálo kvalitu a kompenzaci vymýšlel marně. Martin zavěsil s přehledem a pak šel akorát seřvat mě a Zeinyho, že si dovolíme u záchodů zapálit, když je zápas tak napjatej… 2:2.

Krevní tlak stoupá, dech se tají, utkání roku se láme, čemuž přihlížejí i Mejťáci Jiří Kosek s Michalem Trhalem, kteří se přišli podívat a rozšířili tak početný fan club domácích (Petr Mareš ml, Jan Mareš, Pavel Kylar, Jiří Fangl, Vít Kapoun no a samozřejmě pan Kříž, jenž nechybí na žádném našem vystoupení a za přízeň nám projevenou mu patří velký dík).

Venku sněží naprosto nechutně, že se vyplatí spíš u šachovnice sedět. A tohoto hesla se drží výjimečně i JARDA VOLF, můj druhý hrdina dne, jenž bílými pokouší nadějného JAKUBA PULPÁNA. Ze zahájení náš hráč nic moc nevytěžil a co hůř, zalezl si do solidní kisny, což u něj nebývá zrovna zvykem (většinou v tu dobu sedí už v úplně jiné hrací místnosti :-). Jenže polabinský junior a nesporný talent českého šachu místo toho, aby vymýšlel komplikace, začal betonovat, takže Jarda manko dohnal a začal sušit a žužlat. Koncovka věžová je asi to nejhorší, co mohl mladinký šachista hostí na Volfíka vymyslet. Přidal k tomu černopolné střelce a protože si naskládal floky na blbá pole, měl dny spočítané. Jarda ho rozebral úplně na součástky, jako už desítky soupeřů v podobných pozicích před ním – poprvé vedeme – 3:2.

Pak jsem na to už jářku neměl nervy a jal se raději ve výčepu blicat s panem Korolem a ke stolu přizvat nějaké to pivo. Zeiny neměl co dělat, tak dostal párkrát do nosu, ale to už se blíží finále, NAŠE VELKÉ FINÁLE !!!

Jedním z jeho aktérů jest MARTIN PEČINKA, který se na pátém stole zkouší prokousat obranou zkušeného a sympatického LUBOŠE TROJANA. Tak dlouho se mi pozice našeho mlaďáka líbila, až se začala sypat a Péča čekal jen na ránu z milosti, která mohla přijít hned v několika momentech. Maturant mi po kisně vzdychal, jak je to v pr… a že nemá co hrát. Nicméně živá voda v podobě pokřiku: tak sakra vař, ta se ukázala v plné kráse. Martin zabral, soupeř ztratil půdu pod nohama a věčňák vynutil už v pozici říkající si o kouli. Držíme vedení – 3,5:2,5.

No a pojistku na dalších pár slavnostních piv a vítězný pokřik (nikdo se ke mně nepřidal!) zařídil PAVEL HOLÁSEK. Černými měl nelehkou úlohu! LUBOŠ ŠILAR mi, jen tak mimochodem, dva roky zpátky otrávil šachy natolik, že jsem je půlrok nechtěl ani vidět. Hrála se sicilka se Sb5, kde Pavel vsadil na aktivitu a oželel pěšce (oficiálně tomu říkejme oběť, ve skutečnosti přehlédnutí :-). Pardubáka ale nebavilo jen bránit, najednou se rozohnil a obětoval, co měl po ruce, koukal jsem jak puk. Kvalita míň, pak věž, no potěš koště (jak říká Martin Petr). Našeho hráče ale nějaké šejdy nezajímaly, povedlo se mu vyměnit dámy a pak už jsme mohli objednat vesele další Holbu – 4,5:2,5.

Jakoby stranou dění zůstával celou dobu, trochu neprávem, HONZA ŠVUB, naše letošní posila. Na sedmičce hrál s PAVLEM JUSTEM, kterého už ze vzájemných partií také dobře znám. Zkušení pánové rozehráli klasický dámský gambit, v němž měl asi malou výhodu bílý. Partie ale z rovnováhy moc nevybočila a remíza je myslím spravedlivým výsledkem, za který se nikdo nemůže zlobit. Náš hráč předvedl opět poctivý přístup k šachu, hrál za mančaft a s jistotou – 5:3 a vymalováno!

Bulvární postřehy bokem:

Martin Šmajzr: „Mně se ten zápas vůbec nelíbí!“
Petr Mareš: „Jdu útočit, mám tam figurky…“
Karel Škeřík: „Počkat, to se mám fotit s vámi?“
Martin Pečinka: „Nedám si pivo, musim se učit…“
Pavel Holásek: „No dal bych si pivo, ale mám tady auto (Petr Mareš, odvoz, pozn. autora).
Jarda Volf: „Tak mi ještě jedno přines.“
Zeiny: „Ty seš ale krupička (2 tahy před matem, blicka se mnou 🙂
Reportér JP: „Zeiny, tobě už nikdo hodně dlouho nenapad věž na a8?!“ 🙂

PS: Nejvíc mě rozsekala závěrečná konverzace ve výčepu s Jardou Volfem, uveřejňuji, pro pobavení i poučení, v nezkrácené verzi!

Hlavní role:
Jan Pokorný (JP)
Jarda Volf (JV)

(pro fajnšmekry, je to jak z Havlovy Audience)

JP: Kdy se konečně na tu partii přichystáš?

JV: Ale já se chystal…

JP: Jak to myslíš? Dyť s Pulpánem jsi měl po patnáctým tahu pět  minut do konce!

JV: Já se chystal!

JP: Kecáš!

JV: Nekecám. Soused slavil včera pětapadesát…

27 thoughts on “Čí sou body? Naše!! Olééééééé

  • Dawe napsal:

    zdravim, polabiny C- synpo pardubice 2,5:5,5, sance na postup se vam jeste více zvysili 😉

  • Honza Pokorný napsal:

    Koukám, Pavle, že kromě Péči už zásobuješ vtipama i mě 😀 Horší než šachista bych mohl bejt akorát táta od rodiny 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Jen počkej, až budeš mít děti …

  • Honza Pokorný napsal:

    No konečně budeme mít s Zeinym a Jardou Volfem někoho do party 🙂 Účast na pozápasových rozborech je totiž letos nějaká mizerná 😀

  • Lukas Hurt napsal:

    Zdravim a jeste jednou gratuluju z Noveho Zelandu. Doufam, ze uz to doklepete a nebojte, za Trebovou proti vam nenastoupim 🙂 No a pristi rok, pokud bude stale zajem a ja se konecne vratim ze zahranici, rad si za vas zase po letech zahraju. Good Luck!

  • Pavel Holásek napsal:

    To se mi náhodou líbí, mohly by se tak odehrávat jakési druhotné zápasy, kdy jedno družstvo druhému postupně vysvětlí, jak to mělo všechno dopadnout úplně jinak (a naopak) 🙂
    Kdysi se přece stávalo, že autor komentářů k partii obhajoval svůj postup, čtenáři časopisů nebo turnajových knih mu to vyvraceli, mnoho partií se z určitých pozic dohrávalo korepondenčně, prostě partie žily jakýmsi dodatečným životem. Dnes je doba internetových fór, ale tohle se využívá málo; maximálně to každej strčí programu, najde hrubky a basta. Takže situaci, kdy si to obě družstva postupně v komentářích vyjasní, bych vítal.

  • Martin Šmajzr napsal:

    Vcelku zajímavé hodnocení mé partie. Nevím, jestli pochází od Trojana či Kourka, ale “výživný mezišach” jsem si dával až v pozici, kdy jsem měl celou věž víc 🙂

  • Martin Pečinka napsal:

    A ještě sem tu odpověď přidal velice šikovně 😀

  • Martin Pečinka napsal:

    Tak to je hodně blbej fór 😀 @Pavel Holásek

  • Honza Pokorný napsal:

    Tak že by přeci jen Zeiny dohrál dřív než Peťa Mareš? No nevim, měl jsem nervy nadranc 😀

  • Honza Pokorný napsal:

    Tak to radši ne. Mám obavy, až si vytáhnu nějakej hnus z pedagogiky, pros… to už v zahájení a nebude moc co komentovat 😀

  • Pavel Holásek napsal:

    Bude reportáž? 🙂

  • Honza Pokorný napsal:

    Dobrej fór, Pavle 🙂
    A teď tě šokuju, protože od neděle už CELÉ DVA DNY: pro alkohol nežiju, nekouřím a nepiju 😀 Pondělní státnice se kvapem blížej… 🙁

  • Pavel Holásek napsal:

    Však my jdeme dál zodpovědně! Podle nepotvrzených informací byl Jarda Volf spatřen s příručkou zahájení, Martin Pečinka se chystá odložit maturitu na podzim a Pokyn si už asi dvě hodiny nedal cigáro …

  • Marian napsal:

    Však nic ve zlém! Takový výsledek se musí oslavit. Teď jen neusnout na vavřínech a dotáhnout to do konce.

  • Honza Pokorný napsal:

    To nejni prauda, Mariane, byl jsem v dobré náladě, ale nikoliv na šrot. Důkazem budiž skutečnost, že v povídání nejsou překlepy 🙂
    Nicméně přiznávám, že dát si k oslavnému psaní místo piva třeba ananasový juice, to je fakt nad mé síly 😀

  • Marian Sabol napsal:

    To Pokyn: Navíc když jsi nebyl jen “drobně” alkoholem ovlivněný. -:)

  • Honza Pokorný napsal:

    Poky má kontakty všude 🙂
    No včera odpoledne jsem se spojil s panem Boleslavem, co web spravuje, nabídl mu reportáž i s fotkama a on byl pro. Minulý týden vyšel podobným způsobem na novoboráku (a rovněž na 63+1) také rozhovor s Honzou Bernáškem.
    Myslím si, že je to docela vhodná propagace oddílu na republikové úrovni, vždyť v tom zápase se fakt hrálo docela o hodně. Navíc spolupráce by mohla nadále pokračovat, takže zkusím psát o regionu víc.
    Btw odkaz připíchli i na spřáteleném poličském webu. Jen mě nas… David Schaffer, když psal, že se jedná o drobně alkoholovou reportáž drobně alkoholem ovlivněného autora. Taky to nemusí hned každej vědět 😀

  • Martin Pečinka napsal:

    Poky, jak se ti podařilo dostat tuhle reportáž na novoborskej šachovej server :-OOOOO ??

  • Honza Pokorný napsal:

    Zdenda: To jo, hlavně abych to prestižní derby nezvoral jak loni s Tebou 😀

  • Zdeněk Šimek napsal:

    To Marian: Takové prestižní derby může skončit jakkoli, ale rozhodně ne domluvou 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Marian: Děkujeme. On ten zápas v onu chvíli opravdu nevypadal.

    Doufám, že svoje účinkování u nás ještě zvážíš, místo čtvrtého náhradníka je dosud volné …

  • Marian napsal:

    Zdravím do Ústí!

    No to jste mi udělali radost. Když jsem se ptal Jirky Koska na váš zápas, tak mi říkal, že prohráváte 0:1, Petr a Jarda jsou v kisně a Pavel, že má pika méně. Jsem pak nechtěl věřit vlastním očím, když jsem viděl výsledek. Tak doufám, že to už letos dotáhnete a nevypustíte to třeba s Třebovou (Zeiny by to mohl domluvit, ne? 🙂

    Takže příští rok hraji 2.ligu v Ústí, ale asi jako soupeř!

  • Martin Šmajzr napsal:

    1. d4 s následujícím “paskvilem” byl úmysl. Krapet jsem se díval, co soupeř hraje a v těchto pozicích moc velkou úspěšnost neměl, tak jsem do toho šel. Sice jsem určitě zahájení moc přesně nehrál, ale pořád se mě to celkem líbilo. A když jsem získal kvalitu, tak pak už jsem si docela věřil 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Pořád si myslím, že jsme prohrávali 2:0, totiž že když Zeiny vzdával, tak Petr ještě hrál.

    Dával jsem svou partii Fritzovi a kupodivu se hrála dost kvalitně; 40. … Df6, což byl takovej zajišťovák, abych poslední tah před kontrolou nedostal nějakej blbej šach, je kupodivu Fritzova první volba.

    (Je pravda, že koncovce Fricek nerozumí, pořád by za bílýho měnil dámy 🙂 .)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *