Šachový klub Ústí nad Orlicí

Mamutí výprava na mamutí turnaj

aneb Svitavská jedenadvacítka (a ještě něco k tomu)

Tradiční rapid ve Svitavách, kde může hrát mládež všech kategorií a ještě k tomu i doprovod, je naší oblíbenou akcí. Když jsem šel ale ve čtvrtek do DDM, abych dal kromě běžného provozu kroužku dohromady přihlášku, naprosto jsem netušil, jaká sněhová koule se vzápětí na jádro skalních účastníků navalí.

Zvykl jsem si psát články jako Svitavská jedenáctka, dvanáctka či dokonce sedmnáctka, ale tentokrát z toho byla dokonce jedenadvacítka. Totiž: 21 členů naší výpravy hrálo, dalších šest působilo jako nehrající doprovod nebo aspoň řidiči (paní Píšová, pan Kobr, pan Leksa, pan Tran, pan Čižmárik a pan Tomik) a částečně si můžeme přičíst i Zdeňka Beila, který tu byl s výpravou Moravské Třebové. Kde se to všechno v Ústí vzalo?

Dlouhá léta jsem záviděl Vlašimi, kde žije méně obyvatel než v Ústí, ale počet členů mládežnického šachu a jejich příznivců byl úžasný, pořád někdo z rodičů nebo trenérů něco psal, organizoval … žilo to tam. A najednou jsem se tak trochu ocitl v podobném světě. “Prosím vás, může jet syn taky, když je na kroužku podruhé?” “No jasně.” “A může s ním jet taťka?” “Jo, mám ho taky přihlásit do turnaje?” “Ale proč ne, ať se taky ukáže!” 🙂

Bylo to ovšem najednou náročné na logistiku, místo posezení s kolegy jsem datloval sáhodlouhou přihlášku, bylo potřeba domluvit, kdo pojede čím, s kým budou rodiče, splašit dostatek materiálu (nakonec nebyl potřeba), spočítat, komu mám koupit jakou jízdenku, domluvit předání s těmi rodiči, kteří (výjimečně) nejeli, vybrat drobné … inu, adventní pohoda.

Značný rozsah neměla jen naše výprava, ale celý turnaj, hrálo celkem 167(!) šachistů. Přitom bez zádrhelů, když tedy nepočítáme momenty typu: “Kde je XY, vždyť tu byl?” “Šel si na bowling, copak to neřekl …” Je to jednak díky svělému sálu ve Svitavách, jehož kapacita je snad nekonečná a akustika utlumí skoro všechno, a jednak díky sehranému týmu pořadatelů a rozhodčích: Dolfu, Jirku Krištofa a další snad nic nerozhází. Plný sál materiálu, pěkné ceny, to se povedlo!

Jak mám psát reportáž, když jsem nic neviděl? No, ještěže jsem nic neviděl, to by se délka ještě násobila. Petr Jániš žertoval, že něco napíše sám, pak nějak vycouval.
Já: “Jen počkejte, co napíšu, to bude 15 – 20 …” (chtěl jsem říct partiových ukázek)
Petr: “Normostran!”
Já: “Na to bude stačit samotnej seznam účastníků!”

Výsledky

Jako vždy na chess-results.

Turnaj A (nar. 2008 a ml.)

Šest našich: zkušený Tomáš a pět mladých nadějí. (Celkem 56 hráčů.)

Tomáš Holásek se dostal dopředu, držel se nějakou dobu na třetí desce, porazil mj. Kopeckého (1316). 5/7, 9. místo, 1273.

Matěj Křížek hraje teprve třetí měsíc, ale byl už snad na čtvrtém turnaji, učí se rychle a skončil nejlépe z našich začátečníků. 3/7, 37. místo.

Vítek Růžička vyhrál už v prvním kole a pak mocně finišoval. “Tři maty, jako minule!” chlubil se vítězoslavně na konci. 3/7, 39. místo.

Martin Čižmárik v šesti letech na svém druhém turnaji, dva body měl už po čtvrtém kole. Pozor na šustrmaty, procvičit! 2/7, 44. místo.

David Hanák vyhrál taky už v prvním kole, měl pak silnější soupeře, ale Vítkův finiš nenapodobil, ještě bodík by to chtělo, vždyť už patří mezi pokročilé! 2/7, 46. místo.

Vojtěch Tomik je z našich druhý nejmladší a tady hrál turnaj poprvé, kromě kontumáku se dočkal i regulérní výhry a nechal za sebou devět dalších hráčů. 2/7, 47. místo.

Vepředu Večeř předběhl dva Juny i favority z Rychnova a ze Zábřeha.

Turnaj B (nar. 2004 – 2007)

Opět šest našich, vesměs už zkušených borců, kteří tu rozhodně neměli paběrkovat. (Celkem opět 56 hráčů.)

Matěj Kobr byl v kategorii jeden z úplně nejmladších, ale hned od začátku se dostal dopředu, odehrál turnaj na čele a předběhl i naše starší zástupce. Hráče kolem 1300 porážel, ztratil jen s dívkami, které skončily na čele – nula s Třasákovou a půlka s Dvořákovou – to vlastně není ztráta! Parádní výkon. 5,5/7, 3. místo, 1. chlapec, 1524.

Michal Píše se na startu zdržel půlkou s Adamem, ale pak už prohrál jen s prvním nasazeným Kolářem. Los mu přihrával hratelné soupeře, skončil na svém a výkon má slušný. 5/7, 8. místo, 1457.

Soňa Leksová se taky zdržela půlkou, to bylo s Kosslerem, a i ona pak narážela na hratelné soupeře, prohrála už jen s Ďuriančíkem, ale pomocné hodnocení měla slabší. 5/7, 10. místo, 4. dívka, 1373.

Tran Tuan Anh se držel na dostřel od nejsilnějších, prohrával jen s favority a proti nasazení si polepšil o deset míst, přitom patřil k mladší polovině účastníků. 4,5/7, 13. místo, 1293.

Tomáš Macan se předvedl ve třetím kole výhrou nad Brázdou (1305). pak sice prohrál dvě partie v řadě se sourozenci Málkovými, ale dvěma body na závěr vyletěl dokonce 12 míst nad svoje nasazení! A to byl podobně jako Matěj jeden z nejmladších. 4/7, 22. místo, 1272.

Markéta Holásková se držela ve skupině našich, půlila třeba s Vaškem Šafářem z Poličky (1373), ztratila právě s Míšou a s Adamem, v závěru ale body nezískala a propadla se za půlku. 3/7, 32. místo, 7. dívka, 1062.

Celkově tři dívky v první pětici, to připomnělo poslední turnaj H+D14 v Pardubicích.

Turnaj C (nar. 2000 – 2003)

Tři naši, Jirka a Vojta jistě s ambicemi. (Početně nejslabší kategorie, “jen” 25 hráčů.)

Jiří Píše na začátku postupoval po půlkách a dokonce prohrál s Jakubem Simonem. Terén dohnal dvěma výhrami, mj. nad Horákem (1528) a v závěru udržel Honzu Jirouška, čímž si zajistil solidní umístění. 4,5/7, 4. místo, 1545.

Veronika Holásková překvapila už tím, že ráno vstala a na turnaj jela (kromě škol neodehrála na podzim snad nic). Hrála někde za půlkou, počítá se půlka s Honzou Nešpůrkem (1630), finišovala ale výkonem 3/3, když v posledním kole takticky ošidila Daniela Zemana (1654). Velký návrat za šachovnici! 4,5/7, 6. místo, 1. dívka, 1458.

Vojtěch Holásek hrál z našich nejvýš a dopadl nejhůř kvůli losu posledního kola. Porazil Jakuba Simona či Daniela Zemana, prohrál s Jirouškem a Kolářem, nakonec na něj čekal Nešpor, to je moc. 4/7, 8. místo, 1580.

Ratingoví favorité se tu prosadili, vahrál Honza Jiroušek, který věkově patří ještě do turnaje B! (Podobně Lucka Ambrožová hrála D, i když patří do C.)

Turnaj D (nar. 1999 a st.)

Tady nás hrálo šest (až sedm), mnozí jsme patřili k prvním nasazeným. (Celkem 30 hráčů.)

Petr Jániš prohrál ve třetím kole se mnou, ale útoku ze zadních pozic pak využil ke šňůře bodů a umístění potvrdil půlkou s vítězným Třasákem. 5,5/7, 2. místo, 1909.

Vašek Grundman prohrál krutě ve čtvrtém kole s Patrikem Krušinou a v závěru měl těžký los, ale výhrami nad mnou a Zdeňkem Beilem se dostal na medaili. 5,5/7, 3. místo, 1995.

Zdeněk Beil narazil na Krušinu ještě o kolo dřív, pak šel dopředu i díky výhře nade mnou, na konci trochu ztratil půlkou s Třasákem a hlavně prohrou s Vaškem. 4,5/7, 5. místo, 1926.

Vítek Holásek hrál tak nějak svoje, na Vaška neměl, jinak dost bodoval, v předposledním kole porazil Lucku Ambrožovou (1840) a bylo jasné, že skončí přede mnou, s Krušinou ale prohrál hodně rychle. 4,5/7, 8. místo, 1656.

Já (Pavel Holásek) jsem se strategicky cítil dobře, ale únava si vybrala svou daň. Když  jsem ve čtvrtém kole tahal s Třasákem vyhranou koncovku s jasně lepším časem, už už jsem cítil, že budu mít 4/4. Kdyby mi někdo řekl, že se dostanu na 3/6, měl bych ho za blázna. Jenže jsem se nepřeorientoval na blicku a spadl jsem, následovaly těžké partie se Zdeňkem a s Vaškem, kteří mě oba dostali obětí věže, a bylo po turnaji. 4/7, 10. místo, 1823.

Vladimír Hanák (Mistrovice) byl pro mě čtvrtečním objevem, narozdíl od jiných jsem nevěděl, že otec našeho svěřence je registrovaným hráčem Mistrovic. V turnaji porazil slabší, prohrál se silnějšími a skončil na svém. 4/7, 12. místo, 1433.

Jan Křížek je rodičem našeho nového talentovaného hráče, našel odvahu zahrát si se zkušenými a s kontumačním bodem neskončil poslední. 1/7, 29. místo.

Závěrem

I cestu zpátky jsme zvládli rozumně, žádný rodič nehledal dítě a žádné dítě nehledalo rodiče. Okrajem nás ve Svitavách chytila opravdová vánoční bouřka, počasí je opravdu téměř letní. Někteří ještě ve vlaku řešili složité šarády, jako kolik je 0/0 nebo 9 na devátou na devátou.

Mým největším dojmem je tentokrát kvantita, opravdu nás bylo nečekaně mnoho, ale mnozí ukázali i herní kvalitu nebo příslib dalšího postupu.

Díky všem, kdo pomohli naši účast zajistit. Zároveň už je čas na přání šťastných svátků a nového roku, jasně že často nad šachovnicí! 🙂

A výhled na další akce – pokud nejdete 26. 12. jako hráči či diváci na jubilejní Memoriál Oldy Hájka, je 5. 1. na řadě KSDŽ v Poličce. Jde o čtyřčlenná družstva hráčů, kteří nejsou v základu šestičlenného družstva, mohou tedy hrát Tomášové, Markétka a slabší. Já tentokrát nebudu jako doprovod, do kroužku 3. 1. bude třeba vymyslet, kolik družstev postavíme a kdo s nimi jak pojede. A potom, 12. 1., bude pro změnu KPDMŽ, tedy družstva ml. žáků v Polabinách (nar. 2007 a ml.). Nejen v souvislosti s touhle akcí pak budu v lednu nováčky vyzývat k registraci u šachového svazu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *