Šachový klub Ústí nad Orlicí

Malí už nejsou otloukánky

3. kvalifikace KP kat. H+D 10, 12, Pardubice, 11. 1. 2020

Na další turnaj mladších kategorií jsme vyjeli se čtyřmi hráči. To není mnoho, ale není to ani málo, jak praví dědeček ze Saturnina. Všichni naši už nějaké zkušenosti mají, takže v konkurenci mnoha a mnoha začátečníků z Rapidu nebo Železných hor nepropadli a nějaké body nadělali. (Naopak chyběly oddíly jako Svitavy nebo Polička.)

H+D 12

Výsledky na chess-results.

Kluci hráli celkem srovnatelně. Nakonec skončil nejhůř Vítek Růžička (3/7), ale na jeho hru se kouká nejlíp, má to hlavu a patu, sráží ho rychlá hra a impulzívnost. Nedotáhl dvě vyhrané pozice, v posledním kole měl dvě figury navíc, ale soupeř mu prošel do dámy. Těsně za sebou se srovnali Matěj KřížekVojta Tomik (3,5/7). Matěj tedy nejlepší z našich, v průběhu turnaje jsem ho upozorňoval na zbytečně rychlou hru a přehlížení figur, měl by se taky už naučit zahájení (1. e3 e5 2. Sd3? d5 3. Jh3? sice řeší problém šustrmatu, ale vůbec nebojuje o střed!). Často ale slušné pasáže, už to dalo výkon 1063. Vojta je o rok mladší, takže fajn, taky by měl ale začít hrát pořádná zahájení, urputná snaha o šustrmat až do chvíle, kdy dáma padne, není moc zdravá. A brát figurky, když je soupeř nabízí.

H+D10

Opět výsledky na chess-results.

Náš jediný zástupce Jakub Vítek patří dokonce ještě o kategorii níž, takže může jen získávat. Ve druhém kole získal nepopulární kontumák, takže mu hrozili těžší soupeři, ale proti nim bodoval, dokonce měl 3/5 a až v závěru se trochu propadl. Střídá lepší a horší okamžiky, většinou vezme první figurku, co mu padne do oka, a zkouší, co s ní. 3/7 není špatný výsledek.

V těchto kategoriích zatím nemáme žádného výrazného hráče, ale kdokoliv z téhle čtveřice se jím může stát!

Pro všechny naše pořád platí, že je třeba co nejčastěji (denně) trénovat elementární taktiku. Kde ji vzít, jsem popisoval v jednom z minulých článků.

Za týden je volná sobota, za dva týdny kvalifikace 14, 16 v Mistrovicích (2005 a ml., můžou i malí).

One thought on “Malí už nejsou otloukánky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *