Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vzdorovali jsme

První zápas tohoto roku v KP dvojce jsme odehráli ve Svitavách, toho času vyhřívajících se na čele celé naší soutěže. Vánoční nálada je již tatam, takže kapry jsme vyměnili za koně, rachejtle a ohňostroje za střelce a pohádkové krále za krále na „e“ sloupcích.

Naše sestava se obešla bez nečekaných omluvenek, tudíž ze základu chyběli jen původně absentující Vítek a Petrem, které nahradili Jirka Švec a Michal Píše. Začátek zápasu od 9 hodin nikoho nepřekvapil, takže jsme na místě včas a všichni. Stejně tak soupeř, který se na nás připravil téměř v plné palbě pouze s jedním náhradníkem.

ŠK Svitavy

 

ŠK Ústí nad Orlicí C

Kotva Milan Z

1905

 

 

 

1949

Holásek Vojtěch H K Z

Bartoš Karel H Z

1894

 

 

 

1827

Šmajzrová Veronika Z ZK

Charvát Jiří H Z

1917

 

 

 

1736

Píše Jiří Z

Krušina Patrik Z

1849

 

 

 

1618

Taslar Karel Z

Ambrožová Lucie Z ZK

1812

 

 

 

1707

Čech Martin Z

Riedl Vladimír Z

1786

 

 

 

1657

Dudla Martin Z

Křeček Jiří Z

1659

 

 

 

1513

Švec Jiří

Velešík Marian K

1634

 

 

 

1362

Píše Michal

 

Takže na ELO 7-1, ale ty rozdíly nejsou až na poslední šachovnici nijak drastické, takže hurá do práce. Nemáme co ztratit.

Předzápasové taktické pokyny jsou jasné – „Na prvních dvou uděláme 2,5 a pak už to vyhrajem.“, nebo „Vepředu 5-0 a pak už je to jedno.“.

Ale zpět do reality. Někde se hrálo dosti živelně, jinde spíše pozičně. A vcelku rychle jsme měli první výsledek. Jirka Píše na trojce (opět s černýma) v nezvykle útočné a aktivní pozici, dáma venku, ale hrozby oboustranné. Nečekaně však došlo v pozici se spoustou figur k opakování tahů, a tedy docela brzké remíze. Když to tam pak kluci tahali, tak by partie mohla dospět do stavu, kdy by Jirka měl za figuru kompenzaci ve formě útoku, ale těch variant tam bylo více, takže těžko říci, jak by to dopadlo. Každopádně s černýma a silnějším soupeřem je i půlka dobrým výsledkem.

Jako další ukončil partii letos debutující Michal Píše, který na osmé desce měl za soupeře kapitána hostů, který svou dosavadní bilancí 4/4 rozhodně taky budil respekt. Zprvu to nevypadalo zle, ale vcelku náhle se to na šachovnici balilo a k naší smůle s negativním výsledkem pro nás. Žel bohu nevím, co se na desce stalo, ale bohužel to pro Michala nemělo bodový efekt.Takže 1,5-0,5.

Šestá šachovnice, kterou okupoval Martin Dudla se jako jedna z mála vyvíjela nadějněji pro nás. Sic materiálně žádná výhoda, ale pozičně dobré a pak v přechodu do koncovky ještě lepší, protože Martin využil silné diagonály, po které mohl hrozit matem, díky čemuž získal materiál a koncovka s nějakými 3p navíc už byla otázkou techniky. Takže vyrovnáno. Naděje žije.

Jako tradičně měl Vojta na první desce těžkou úlohu popasovat se s jedničkou soupeře. Partie s panem Kotvou vypadala od začátku hodně ostře. Vojta se ocitl pod útokem, jeho král se ocitl napadán v centru, ale dokázal z toho vybruslit. A pak mi dokonce přišlo, že tam měl Vojta dokonce pika navíc. Do toho se mi ta pozice poměrně líbila. Jaké bylo moje překvapení, když při balení figur vyšlo najevo, že Vojta prohrál. Dle svých slov se mu pozice taky zamlouvala, dokud nepřišel o věž. Takže asi tak. Prohráváme tedy 2,5 – 1,5.

A mělo být ještě hůř. Partii Karla Taslara na čtvrté desce jsem moc nesledoval, ale co si pamatuju, tak Karel spíše vykrýval hrozby soupeře. Najednou koukám, že je tam figura méně. V tu chvíli už to bylo jen otázkou několika tahů a náhle prohráváme už 3,5 – 1,5.

No a na pátém prkně já. Ve Svitavách jsem historicky jen rozdával body, takže jsem doufal ve spravění svojí reputace. To, že jsem měl zase (3 z 3) černé, mi už vlastně ani neva. Soupeřka prozatím taky 2/2, takže se mám na co těšit. Nicméně ze zahájení vycházím obstojně, lehké figury jdou pryč a soupeřka se snaží manipulovat po volném sloupci. Jako řešení se jeví výměna těžkých figur, která někde v dálce může skončit věčňákem, případně koncovkou, kde bych horší být neměl. A skutečně se tak stalo. S poslední věží soupeřka rozhoduje o opakování tahů, já nemám prakticky moc na výběr a kolem poledne tedy podepisujeme smír. 4 – 2.

Dohrávají Verča Šmajzrová a Jirka Švec. Oba rovné partie, blížící se do časové kontroly. Davy sledovatelů se přesunují od jedné partii ke druhé a naši spoluhráči se v rámci týmového ducha snaží aktivitou získat cokoliv, čeho by se dalo chytit a třeba ten zápas ještě trochu zdramatizovat.

Po kontrolách stále na obou rovina a bojovnost a kdosi navrhuje, že by se část týmu mohla vrátit do Ústí, proti čemuž se nedá nic nemítat, takže zanecháváme kapitána Vojtu se zbytkem posádky na lodi a sami odplouváme do domovského přístavu.

Takže zbytek výsledků jen telegraficky.

Verča na dvojce tu partii jednu chvíli měla takovou všelijakou, ale povyměňovala dobře a koncovka D+S s asi 6 piky společně s aktivitou vypadala nadějně. Soupeř však evidentně dokázal neutralizovat všechny hrpzby a bod si nakonec rozdělili.

Tak a poslední do sbírky nám chybí partie Jirky Švece. I tam to bylo celou dobu materiálově rovné a když šly lehké figury pryč, začalo  to vypadat zajímavě. Jisté hrozby tam byly, ale pořád to pozorovateli přišlo jako rovina. Bohužel dle výsledků Jirka buď přepnul strunu ve snaze s tím něco udělat, nebo partii nějak pokazil, jelikož na sedmičce se nám urodila nula.

Inu konečný výsledek 5,5 – 2,5 bohužel odpovídá reálnému rozložení sil, domácí vyhráli zaslouženě. Z naší strany nejde dle mého ani o propadák, ani o úspěch. Přece jen ale něco k zápasovému bodu chybělo.

ŠK Svitavy

 

ŠK Ústí nad Orlicí C

Kotva Milan Z

1905

1

0

1949

Holásek Vojtěch H K Z

Bartoš Karel H Z

1894

½

½

1827

Šmajzrová Veronika Z ZK

Charvát Jiří H Z

1917

½

½

1736

Píše Jiří Z

Krušina Patrik Z

1849

1

0

1618

Taslar Karel Z

Ambrožová Lucie Z ZK

1812

½

½

1707

Čech Martin Z

Riedl Vladimír Z

1786

0

1

1657

Dudla Martin Z

Křeček Jiří Z

1659

1

0

1513

Švec Jiří

Velešík Marian K

1634

1

0

1362

Píše Michal

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *