Šachový klub Ústí nad Orlicí

Virové lekce – začátečníci I

Mat věží

Určeno těm, kdo už umí matit dvěma věžemi nebo dámou (s králem) – kdo ne, ať se to doučí, klidně mi napište, nebojte se.

Zásadní pozice: králové stojí proti sobě (v opozici), černý K nemůže na žlutá pole. Věž šachuje z boku, bere tím králi celou řadu (zelená šipka), král musí blíže ke kraji.

A tohle opakujeme až na kraj, černý král nemá ústup, dostává mat.

Důležité je, že my nejdeme do opozice, necháme krále, aby tam vlezl sám

Například tady není k ničemu šachovat 1. Ve4+?, snažíme se jít věží co nejdál od soupeřova krále, tedy 1. Va4! Černý půjde asi Kd5 nebo Kf5 (jinak ho hned odřízneme věží) a my nepůjdeme králem do opozice, ale uděláme tempo věží.


Když 1. … Kd5, tak 2. Vh4!

Když  1. … Kf5, tak 2. Vb4! Vždycky tak, aby byl černý král na opačné straně než věž a na cestě k věži musel vstoupit do opozice. Dále např. 2. … Kg5 (2. … Ke5? 3. Vb5+) 3. Kf3 Kh5 4. Kg3 Kg5 Aha, opozice! A proto … 5. Vb5+ a král musí o řadu ustoupit. A můžeme pokračovat: 5. … Kf6 6. Kf4 Tady je skoro jedno, kam jdeme králem. 6. … Ke6 (6. … Kg6 7. Va5!) 7. Vh5! atd. Tahle tempa věží jsou klíčem k úspěchu. A to je prakticky všechno!

Tenhle postup musíte ovládat s úplnou jistotou. Zkuste dát mat za dvě minuty, za minutu, za půl minuty! A nenastavte přitom věž!
———————————–

Kdo to zvládne, může se ještě naučit jednu vychytávku.


Tady jsme hráli 4. Kg3, aby nám král musel vlézt do opozice. Ještě rychlejší je ale 4. Vg4! a král už je na kraji, jenom ho nebudeme matit na poslední řadě, ale na h sloupci. 4. … Kh6 5. Kf4 Kh5 6. Kf5 Kh6 A co teď?

Nekoukejte dál.

Najděte to sami.

Ano, 7. Vg1! Kh7 8. Kf6 Kh8 9. Kf7 Jenom ho, proboha, neodřezávejte 9. Vg7??, to by byl pat! 9. … Kh7 10. Vh1 mat.

A ještě borec na konec, malý trik, který se taky někdy hodí:


Bílý by mohl hrát 1. Kf4 Kh3 2. Vg5 Kh4 3. Vg8 Kh5 4. Vg1! atd., ale mnohem rychlejší je soupeře dostat do nevýhody tahu: 1. Ve5! (nebo d5,c5, b5, a5, věž si klidně může dát pořádný rozjezd …) 1. … Kh3 Musí do opozice! 2. Vh5 mat!

One thought on “Virové lekce – začátečníci I

  • Pavel Holásek napsal:

    Pokročilí, neberte mě, prosím, za slovo, jasně že po 1. Ve4+ (ve třetím diagramu) Kf5 2. Va4 nebo 2. … Kd5 2. Vh4 vzniknou prakticky stejné pozice jako po 1. Va4, takže otazník není na místě. Ale jde mi o to, aby děcka necpaly pořád věž ke králi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *