Šachový klub Ústí nad Orlicí

Nezbývá, než trénovat

Na Čechy se nejede. Družstva se odkládají. Kroužek nezačal. Ven by psa nevyhnal. Ideální doba pustit se zase do tréninku.

Dobrých rad jsem sem psal už mnoho. Takže je asi potřeba psát je zase. 😉

Pro všechny

Udělejte si na šachy čas a místo. Postavte si na stole na desku opravdové figurky. Řekněte si, co chcete dělat, a udělejte to. A pusťte se do toho už dnes. Jestli to vaši soupeři neudělají, máte náskok. Jestli to udělají, zkuste jim stačit.

Pro začátečníky

Řešte diagrámky na jednoduchou taktiku. Můžete si bezplatně založit účet na lichessu ( záložka “učit se”, ale taky tam lze hrát; účet  je třeba proto, abyste dostávali přiměřeně lehké/těžké úkoly). Můžete si stáhnout Ivaščenka.  A můžete řešit úkoly na Šachy Dolmen – nejdřív Testy s šachovými figurkami, pak Kombinační sílu figur.

A kromě toho občas prostudujte něco jiného. Na Šachy Dolmen se postupně rozrůstá Šachopedie. A určitě jste neviděli všechny virové lekce, které jsem sem dával na jaře (momentálně to začíná na straně 8). kdybyste opravdu uměli, co tam je, můžete hrát skoro za dospělé.

A hrejte – ne proti počítači, ale na internetu, třeba zase na lichessu.

Pro pokročilé

Opět platí, že denní abeceda jsou diagrámky. Zase třeba z lichessu, ale je lepší si je stavět na desku a psát řešení. Případně si vzít nějakou knižní/pdf sbírku a řešit metodou datel opakovaně.

Zahájení se učte spolu se strategií z komentovaných partií. Je na čase vzít do ruky knížku – např, z Biolkovy série Šachy: základy strategie – Plán v šachové partii – Šachy: hra fantazie. Nebo i jeho knížky na zahájení, stejně tam jde zase o strategii. Nebo Kaňovského Učíme se od mistrů. Nebo se ptejte, kde co je. Na literaturu připomínám třeba obchod Karla Mokrého nebo zase Šachy Dolmen.  A před dvěma lety jsme pracovali s partiemi z Harrachova, které komentoval FM Tůma. 

Z teoretických koncovek musíte dobře umět základy – pěšcovky až po průlom a trojúhelník, z věžovek most, geometrický motiv a obranu šesté řady, pak ještě mat koněm a střelcem, koncovku D x p na předposlední řadě, falešného střelce. (Kdo se chce mořit dalším, třeba D x V, V x p, V+S x V, jemnosti střelcových koncovek apod., samozřejmě může, ale sám to moc neumím.) A pak je tu – stále znovu – nejdůležitější cvičení.  (A pak si můžete přehrávat koncovky mistrů jako Rubinstein, Capablanca, Smyslov, Karpov, Carlsen … a koukat, jak jim hrají figury.)

Pořád mějte na paměti působnost figur a zlatá pravidla.

Můžu psát víc – ale důležitější je dělat aspoň něco z toho. 

Šachové zpravodajství

Myslím, že sledovat denně novinky je spíš kontraproduktivní, ale zas je dobré být trochu v obraze. V posledním roce se zvedl oficiální svazový web. Naopak upadl bývalý Novoborský šachový server, nyní Nový šachový server – kromě partií, které tam komentuje GM Cvek, už články skoro nestojí za řeč a znovuobnovená diskuse je zcela odstrašující. 🙁 Server šachy.cz je docela v obraze, ale vyznačuje se dost specifickým humorem a diskuse tam je lepší snad jen v tom, že není tak rozsáhlá. Blog šachuj.cz vypadá sympaticky, ale funguje velmi nepravidelně.

Takže pak už jedině hledat cizojazyčné servery …

Nebo radši vzhůru na diagramy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *