Šachový klub Ústí nad Orlicí

Liberecký deník 2021/III (dozvuky a hodnocení)

iko Bkneděle 25. 7., 12.40

Sonina záchrana partie s Blažkem z 8. kola:

20.20

Lekce, kterou mi včera uštědřil Jan Macháček. (Potřeboval jsem se s ní vypořádat a nechci tím reportáž pesimisticky končit. 🙂 )

pondělí 26. 7., 10.40

Při vyhlášení výsledků byla oceněna Soňa jako nejlepší juniorka a Matěj jako druhý mezi staršími žáky (odjel dřív, cena na něj čeká). (Na fotce vítězů 1. GM Hába, 2. FM Bělaška, 3. IM Bureš.)

19.40

Ještě jedna Matějova ukázka s aktivními figurami:

23.30

A teď tedy slíbené hodnocení.

Velké pozitivum je, že jsme po hodně dlouhé době zase pořádně hráli šachy a rozhodně se na to dalo koukat. Vím, jak jsem měl vloni na jaře problém jen po párměsíční pauze cokoliv za šachovnicí vidět. Šlo to. Je na čem stavět.

Odkaz na výsledky je zde. Nemá moc cenu koukat na perfo, většina mladých tam měla ratingy silně zkreslené.

Markéta Holásková (0/3) se snaží vylízat z obrovských problémů. do kterých spadla během distanční výuky, pozitivem bylo už to, že si s chutí dobrovolně zahrála aspoň pár partií.

Tomáš Holásek (1/9) porazil jenom Markétku. V turnaji měl příliš málo přiměřených soupeřů, jeho běžné popotahování na zkušenější hráče neplatilo.

Veronika Holásková (3/9) udělala šňůru tří bodů ve 3. - 5. kole, což korunovala její hvězdná partie s Ardeltem. Pak už se znovu nechytla. I pro ni je úspěchem vůbec návrat za desku. Hraje aktivní ostré šachy, má slušné kombinační vidění, jen to bez hlubšího základu občas dopadá jako kavárna. Má problémy se soustředěním (jak říká, během partie jí zároveň v hlavě hrají dvě písničky a ještě naskakuje pokračování rozepsané knihy ...).

Matěj Kobr (3,5/9) ukázal zejména velkou trpělivost, ty tam jsou doby, kdy si musel sedět na rukách. Stavěl pevné pozice a dokázal hrát dlouhé partie "na výdrž". Vzhledem k věku je to pěkné, zároveň ale platí, že má nejvyšší čas znova se odrazit a skokem se zlepšit, virová pauza pro něj přišla nevhod.

Soňa Leksová (4,5/9) může být spokojená s bodovým ziskem i výkonem. Podobně jako Matěj hrála dospělé šachy s důkladným využíváním času, bez zbrklosti, s vynalézavostí v bránění ohrožených pozic. Zejména černými dost trpěla, ale ledacos dokázala ustát, odremizovala silné soupeře, slušný. A měla největší zájem o rozbory.

Vít Holásek (4,5/9) hrál asi nejzdravější a nejvyrovnanější šachy, řešení taktiky a sledování zahraničních videí mu rozhodně prospělo a jen málo chybělo, aby byl naším nejlepším účastníkem. Věčná škoda, že nedotáhl dvě přivyhrané partie s velmi silnými Kučerou a Křivánkem. K jeho partiím se ještě vrátím několika ukázkami.

Vojtěch Holásek (4,5/9) se turnajem protrápil, nebyl v úplně dobrém zdravotním stavu (bolesti hlavy, nevolnost), i když na partie se ještě dokázal zmátořit. Věřil jsem mu na pěkné umístění, v internetových blickách už hraje na úrovní 2000+, ale opakovaně nestačil, jeho samorostlá vynalézavost narážela zejména u silnějších soupeřů na rázná vyvrácení. I přes tu bídu ale skončil hned za mnou jako druhý z našich.

A já, Pavel Holásek (4,5/9), musím být sice nespokojen s výsledkem a výkonem, ale herně to určitě šlo. Poslední rok jsem šachy skoro neviděl, když nepočítám internetové blicky, a ty jsou spíš kontraproduktivní. Vyčerpávající distanční výuka opravdu duševní energii nesvědčila. Proto jsem moc rád, že jsem odehrál turnaj naplno, řadu velmi dlouhých partií až do druhé kontroly, vesměs obsahově zajímavých, často s pozicemi, které jsem dosud neznal. Že jsem s mladými poztrácel spoustu ratingu, to se nedá nic dělat, hráli opravdu dobře. Skoro jediné blundry jsem předvedl ve dvou onlinových partiích. Před novou sezónou pocit, že to půjde.

Na konec hodnocení ještě tohle: prakticky všichni (výrazně Matěj, Soňa a Vojta) by teď potřebovali vytvořit repertoár zahájení založený na hlavních variantách a typových pozicích. Do určité úrovně se dá hrát ledacos, ale založit svoje šachy na skandinávské, Carokannu, když se jen čeká na průlom bílého, francouzské, když se hraje pasívně (přitom je to protiútočné zahájení!), pokusech o Pirce bez znalosti variant, pokusech o překvapení jako je Nimcovičova (1. e4 Jc6), absenci rozumného zahájení proti 1. d4, bílými na různých boudách nebo pokusech o Londýn, to jednak zbytečně bere síly, když musíte hrát horší pozice, jednak nevede ke komplexnějšímu pochopení šachu. Kdy jindy než teď v mládí se chcete seznámit s hlavními proudy v šachu? (Vím to, jako mladý jsem zkoušel různá vedlejší překvapivá zahájení a marně to doháním doteď.)

Jak se to dělá? Vyberte si z hlavních zahájení pro začátek několik málo, která se vám líbí. Najděte si na ně vzorové klasické partie (klidně se ptejte, kde a které). Koukněte se do miniaturek, jaká tam hrozí taktika. A pak se hlavně zajímejte o to, do jakých typových pozic to vede a jaké jsou tam plány hry. Vyzkoušejte si to ve volných partiích, třeba i na internetu. A pak si na to hledejte další vzorové partie a postupně svoji znalost rozšiřujte.

Tím proboha nemyslím, že se máte drtit zahájení a kašlat na taktiku, střední hru a koncovky. Správným přístupem k zahájení právě studujete hlavně střední hru.

(Článek ještě zdaleka nekončí, ale hodnocení už jo.)

23.50

Omlouvám se, že prakticky nekomentuju celkové výsledky a partie špičky, určitě bylo na co koukat, ale nemůžete se věnovat všemu.

úterý 27. 7., 1.25

Dosud tu neměl žádné ukázky Vítek,  i když hrál velmi slušně.

Tady je jeho šermířský duel s Matějem, který mu byl dlouho vyrovnaným protivníkem:

18.35

Další dvě ukázky z jediné partie spojuje motiv vazby.

19.55

A krásná záchrana partie s Bradáčem:

středa 28. 7., 9.25

Honza Fiala publikoval řadu krátce komentovaných partií hráčů z Brodu, často s instruktivními chybami. (Další partie se ukážou po kliknutí na lištu se třemi tečkami.)

19.50

Moje obrana z partie s Blažkem:

pátek 30. 7., 8.50

Reportáž Honzy Fialy na nss.

neděle 1. 8., 18.55

Ještě moje partie s Hrazdírou, kde soupeř v prohrané pozici hledal taktická kouzla a bylo třeba dávat pozor.

pondělí 9. 8., 6.20

Jan Čermák z Českého Brodu publikoval obsáhlou reportáž zejména o doprovodném programu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *