Šachový klub Ústí nad Orlicí

Herlíkovice 2021/I

MČ mládeže, 23. – 30. 10.

sobota 23. 10., 11.40

Zahajujeme další velkou akci, po mnoha letech v Harrachově a jednom v Příchovicích jsou to teď Herlíkovice (kousek nad Vrchlabím).

Vytvořili jsme zhruba osmičlennou výpravu, záleží na tom, jestli počítám Domču, to bych asi měl, abych ji nevynechal z reportáží. Pět Holásků, Soňa, Matěj (za Rychnov) a Domča (jako součást výpravy Lanškrouna).

Startovní listiny jsou na chess-results.

Stránky ŠSČR  – budou odkazy na online?

Mistrovské kategorie hrají Domča (D16) a Tomáš (H14), tři z nás hrají Fide Open (já, Vítek, Vojta), tři Národní Open (Soňa, Matěj, Verunka) – ti budou muset chodit někam dolů asi 800 m.

Velké díky patří panu Kobrovi, který nás všechny vešel do auta a za dvě hodinky dovezl na místo, ani Vojtovi nebylo moc špatně.

Už bydlíme, je to takový ne moc honosný areál v údolí hned u Labe, na obě strany stoupají kopce, jít se dá téměř jen podle vody nahoru nebo dolů. Holky bydlí spolu ještě s Hanou Večeřovou z Lanškrouna, kluci jsou na čtyráku, já jsem nakonec sám (že prý chrápu). Nejvíc mě zajímalo připojení – na pokoji nemám skoro žádné, na chodbě už se připojit dá, asi strávím pobyt v křesle lovením signálu.

Přivítal nás déšť, ale počasí má být krásné a stálé, podzim letos přišel pozdě, takže si asi naplno užijeme té zlaté fáze roku.

S Covidovými opatřeními jsem spokojen, při prezenci se všechno důkladně kontroluje, na chodbách respirátory (při hře asi ne), snad to zvládneme bez nákazy.

Podle propozic to vypadá většinou na odpolední kola, to bude nezvyk a mezi snídaní a obědem se asi na hory nedostanem. Ve čtvrtek je dvoukolo, v pátek a v sobotu ranní kola.

Jdeme vyzkoušet oběd, to jsem zvědav.

13.10

Ještě jsem asi nenapsal, že letos má přebor nové organizátory, místo osvědčeného týmu pana Fialy nastoupila skupina Robert a Petr šachy v čele s Michalem Machem.

Oběd nenadchl. Polévka (OK), kousek masa s těstovinami (takže Vojta měl smůlu) a kapkou omáčky, jablko, čaj. Bez výběru, zhruba na úrovni školní jídelny (ale tam je výběr). Soňa brblala hodně, já jsem nenáročnej, ale za ubytování se socialistickým retro nábytkem, bez wifi na pokoji a za obyčejné jídlo je plná penze 590 už trochu dost, 580 by taky stačilo.

Za chvíli jdu na sraz vedoucích (zahájení bez dětí, protože Covid), tak uslyšíme.

18.35

Vracel jsem se na ubytovnu s výhrou, ještě předtím vyhrál Vojta, těšil jsem se, že budu sbírat hezké výsledky. Ale tady to tak veselé nebylo. Matěj remis, prohry Tomáš, Domča (asi ji do statistik nezapočítám 😉 ) a Verunka. Takže 2,5/6, hraje Soňa a Vítek. Mezitím se tu ovšem odehrával chaos hodný delší reportáže.

19.05

Něco málo naznačilo už slavnostní zahájení. Drobnosti se stanou vždycky, ale trochu se kumulovaly: do sálu, kam měli přijít jen vedoucí, se hrnuly davy dětí. Začalo se o deset minut později. Nefungoval mikrofon. Dozvěděli jsme se, že bude míň onlinů, protože asi osm souprav nešlo zprovoznit. Trenéři tam stáli, ale nebyli představeni. A zajímavá byla informace rozhodčího, že se sice za 1. nepřípustný tah přidávají dvě minuty, ale do 4. – 5. tahu by se to mohlo tolerovat bez přidávání, protože “to víte, někteří tu sotva umějí tahat figurkama”. Na MČ se zápočtem na FIDE, tak určitě …

Vítek mezitím pozoroval údržbáře, který se pokouší zprovoznit upadlé kliky a radši ani nezprovozňuje ucpaný záchod, plné ruce práce, 

To pravé ale nastalo při zahájení 1. kola. Na ubytovně, kde mají hrát zadní šachovnice dvanáctek a čtrnáctek, se houfovaly děti, čekali rodiče, trenéři … a nic. Místnosti neoznačené, šachovnice bez čísel … pět minut do začátku kola … doba začátku … pět minut po začátku kola … Vítek se běžel v ledovém lijáku kouknout do hlavního sálu a vrátil se s tím, že tam je ještě větší chaos než tady.

Obrázek ukazuje hrací místnost jedné z kategorií (nebylo ještě známo, které) 8 minut po plánovaném začátku kola. Čas předepsat partiář, soustředit se na hru – jo pardon, ono se stepuje na chodbě a ono se neví.

Pak přišel rozhodčí s nalosováním, nějak jsme si řekli, kdo kde bude hrát, posadil jsem Tomáše (stále k desce bez označení) a odešel s klukama nahoru na kopec, kde hrajeme FIDE Open. Byli jsme tam jako jedni z prvních a vzájemně si sdělovali dojmy, ty pak postupně doplňovali další příchozí. “Už se tam hraje?” zněla opakovaná otázka. “Ještě ne,” odpovídali s úšklebkem znovu a znovu.

Prý nastal zmatek v tom, kde jsou které desky. Totiž: při slavnostním zahájení se řeklo, že v hlavním sále budou mít čtrnáctky a dvanáctky patnáct šachovnic (z toho dvanáct onlinů), zbytek pak na ubytovně. Když se na ubytovně konečně zahajovalo, byly tam desky dvacet a výš. “Aha,” řekl jsem si, “tak jich do hlavního sálu vešli víc, než se uvádělo, a děti musely zase na jinou budovu.” Nikoliv. Jak jsme se dozvídali od příchozích na FIDE Open, těch pět desek nebylo tam ani tam, což se zjišťovalo někdy půl hodiny po začátku, když tam bloudili bezprizorní hráči …

Prostě zahájení snů. Naštvat si hned na začátku trenéry i rodiče, to chce talent. Myslím, že reportáže řady oddílů budou výživné. Hlavně to nedávejte Fialovi, je to zkorumpovaná stará struktura … 😉

Teď ještě Vítek hlásí, že onliny prý byly promíchané (jiná jména u partií).

Jo, přišel Vítek, remis se čtvrtým nasazeným. Dohrála i Soňa, ale šla na večeři, tak nevím.

22.15

Omluvte pauzu, šel jsem na kafe a zapovídal jsem se.

Soňa bohužel prohrála, takže hubené kolo 3/8, výhry já a Vojta, půlky Matěj a Vítek.

Průběh partií ani moc neznám, o rozbory dnes skoro nikdo nestál, jen Domču jsem viděl u Matěje Kupsy a prý u něj byl i Vojta. 😉

Takže co vím, Domča partii zahodila jedinou chybou, Tomáš měl snad o věž a figuru míň (ale hrál asi dvě hodiny, déle než Vojta), Verunka říká, že nezná zahájení a nedokáže se soustředit, Soňa udělala chybu už v sedmém tahu a hrála bez kvality, Matěj hrál prý špatně, ale soupeř mu v lepší pozici dal půlku.

Vítek hrál bílýma francouzskou blokovanou pozici, stál hůř, soupeř mu vyměnil bělopoláka a tlačil na d4, pak měl ve věžovce Vítek pěšce méně, ale zaktivizoval figury a zremizoval. Vojta měl takovou svou typickou partii, bílýma neteoreticky, pozice kolem rovnováhy, vzhůru do koncovky … a tu dost rychle vyhrál. Měl dvě věže proti dámě, nějak tam vyšejdil pika a realizoval ho.

Já jsem málem doplatil na svou znalost klasiky, věděl jsem, že soupeř Tarrasche nehraje přesně a chtěl jsem to hrát podle partie Rubinstein – Salwe, ale pořád mi chybělo asi tempo; kdybych se nesnažil kopírovat Rubinsteina, byla by tam výhoda jinými prostředky. Dal jsem pěšce, dosáhl jsem blokády soupeřových pěšců (pc6+d5 blokovaní figurama z c5+d4), ale stačilo to jen na mírnou iniciativu. Naštěstí pak soupeř v horší věžovce spáchal učebnicové harakiri. (Po partii: “Znáš tu partii Rubinstein – Salwe?” “Ne, ty starý hráče já nestuduju.” Tak proč, k čertu, hraje Tarrasche?)

22.25

A ještě další fámy, zvěsti a pomluvy ohledně organizace: v hrací místnosti národního openu prý hučel nějaký větrák, kávovar apod. – zvuky hospody za provozu. Na začátku tam ani nebyly natažené hodiny, partiáře – a mnozí to pracně hledali, slibované značení šipkami nebylo.

Dva hráči tam asi půl hodiny marně čekali na soupeře, tak je pak posadili proti sobě, ať hrají spolu 🙂 :-). To se vlastně stalo i ve FIDE Openu, tam přišli dva hráči, na které se ve startovní listině zapomnělo, tak jim nechali vylosovat barvy a hráli taky spolu.

A já jsem záhřevnej, ale někteří si v naší hrací místnosti u lanovky, která sama připomíná lanovku, stěžují na zimu – chudák Kotva přišel promoklej, v ruce málem neudržel tužku – a pak v tom hrejte … (Podobně píše Patrik Pýcha v diskusi na webu Vlašimi.)

22.30

Ještě vám můžu nabídnout Tomáše (toho jsem posadil, vyfotil, a odešel hrát).

A závěr mé partie, instruktivní pro děcka:

Jestli ten diagram vidíte dvakrát, jste na tom jako já. To ten Captain Morgan.

23.35

Možná jsem ve víru událostí nenapsal, že se Matěj vyměnil s Verunkou, takže nahoře to asi žije.

Vítek hlásí, že byl v koncovce zcela řachlej, ale soupeř si vybral špatně.

Konečně je nasazení FIDE Openu, chtěl jsem se přes noc připravovat, ale s Vojtou to asi nebude rozhodující faktor.

Loučím se výrokem Petra Koutného, který se k pořadatelskému týmu hlásí slovy: "Máme rádi šachy a máme je rádi s vámi!" Tak jo.

neděle 24. 10., 11.50

Snídaně v pohodě, stihli jsme malou vycházku ve vycházejícím slunci, pak přednáška (Hurdzan o Aljechinovi), kam část lidí nešla, část odešla a část (třeba já) ji prospala, jediný Vítek udržel pozornost celou dobu. Shodli jsme se, že jsou to moc konkrétní šachy, těžko se od toho učit (vyčkává s rochádou, tahá opakovaně stejnou figurou, zahajuje akci bez přísunu všech figur apod.).

12.30

Jak praví Verunka: "Po cestě jsou hezký skály a na nich roste příroda."
Na kalužích je led, možná bude padat i ze střechy.

14.25

Z oběda: pozitivní zkušenost - jídla je na požádání dost. Vojta si řekl o 8 knedlíků a dostal jich 10. Trochu horší je to s kvalitou - svíčková byla trochu bez chuti a trochu připálená. Vojta pravil, že musí uznat, že moje jídlo je chutnější než místní - a že to není poklona.
Bohužel došlo pití (čaj od snídaně) - na Verunčinu žádost o další odpověděli, že jsme si pití k obědu neobjednali.

Prošel jsem se podle Labe nahoru (je tam jen silnice v údolí) a už je tu další kolo.

18.50

Další hubenější kolo, zase 3/8. Prohrál Tomáš (prý normálka, docela dobrý, ale prohrál), bohužel i Soňa (soupeř prý měl víc prostoru). Strašlivě dostal Vítek, který zkoušel mně neznámou variantu ve hře dvou jezdců (4. Jg5 Jxe4!?), mysleli oba, ale byla z toho miniaturka pro bílého.

Remizovala Domča (a byla na rozboru) i Matěj.

Vyhrála Verunka (nad mladým Pokorným z Lanškrouna.

A Vojta porazil mě, v zápletkách jsem krutě podcenil oběť kvality a dostal jsem ve věžové koncovce.

18.55

Děti se vrátily z večeře, že po nich chtějí stravenky. (Až dosud nic takového nebylo.) Fajn, skutečně se v kanceláři vydávají stravenky.

21.45

Vojta sehrál partii výborně, i v hospodaření s časem se mi vyrovnal, tady je klíčová pasáž:

22.25

A čáry máry, které vyvolala Verunka:

22.30

V hrací místnosti národního openu fotila Verunka:



pondělí 25. 10., 11.50

Další přednáška (Hadraba o Spasském), šla nás mírná většina, vybrány známé partie (jen zařazení té poslední jsem moc nepochopil).

18.15

V poledne jsem vynalezl, že se můžeme dostat do obchodu, když se svezeme autobusem do Vrchlabí (tady stále není k obědu ani kohoutková voda, nebyla ve smlouvě). To jsme zvládli, akorát měl bus zpátky 25 minut zpoždění, takže jsme oběd stihli opravdu na poslední chvíli (ale byli hodní, počkali a nenadávali nám).

18.20

Kolo snad jakžtakž úspěšné, zatím 3,5/7 a hraje Mates. Vyhrála Soňa, Vítek a já, remis Verunka, prohry Tomáš, Vojta a teď právě přišla i Domča.

18.30

Vrátil se Matěj, vyhrál, takže 4,5/8 a můžem slavit. 😉

18.35

Fotka z ranní přednášky je dělaná jen mobilem, Matěj tam vypadá jako bíle nalíčený mim. Ale byl tam!

18.40

A takhle to právě teď vypadá na rozboru. To je skoro online přenos!



18.50

Tomáš prohrál, ale s docela silným soupeřem (cca 1490) a po boji: "Já jsem útočil na krále, spočítal jsem tři varianty do matu, ale on zahrál čtvrtou."

Vojta prohrál na první desce s Junem. Moc jsme se nepřipravovali, což byla chyba, protože už před dvěma lety jsem věděl, že hraje bílýma pořád bělehradskou variantu hry čtyř jezdců, kde při správně hře černého převahu nezíská. Vojta to nejdřív zahrál dobře, ale pak se v pozici bez jezdců nechal zatlačit a podlehl útoku.

Domča právě analyzuje, ze zahájení měla kvalitu (OPRAVA: to se nestalo, to byla jen varianta), ale soupeř centrum, prostor a aktivitu, pak se dostala do pozice bez dvou pěšců, pak naopak se dvěma pěšci, leč bez figury.
"Co tam mám napsat o tý partii?"
Kupsa: "Zmatek. Jedním slovem chaos."
Kibicové soudí, že příští rok má hrát Domča FIDE Open - tam kvalita nebo figura nehraje roli.

18.55

Verunka remis, prý útočila, zůstal jí pěšec, ale nerealizovala ho.

Sonina partie je prostě kuriozita, bod se cení, zkušenosti se získávají jinak:

(Ty "Milovy" tam chybně uvízly ze starších partií, ale opravovat to nebudu, nebo bych smazal půl reportáže.)

19.05

Vítek měl Bednáře, mého soupeře z prvního kola. Po zahájení optimisticky obětoval kvalitu, kompenzací mohla být aktivita figur. Soupeř neustál tlak, kvalitu vrátil a měl pěšce navíc. Vítek pak dlouho hrál koncovku V+S x V+J s pěšci na obou křídlech, vyrovnal materiál a střelec mohl být lepší, jen ten čas (7 minut proti 50) ... ale soupeř opět prokázal zbrklost v důležitých momentech a nastavil věž (teda kvalitu, ale k ní by byl ještě pěšec). To jsou zvraty ...

Já jsem si s Petríkem z Litomyšle zahrál takovou "partii pro radost", od jistého okamžiku jsem šel jen dopředu, taktika krásně vycházela, nakonec jsem obětoval dámu na poli čtyřikrát chráněném a postavil z pěšce věž, což byl díky dvojšachu mat.

21.30

Holky si šly zahrát simultánku, bohužel jsem je opět vyfotil jen na mobil - foťák jsem si vzal, ale kartu ne. Domča prohrála, Soňa později taky - prý vedla o kvalitu, ale s nedostatkem času v závěru kazila.


A fotka z pozdní večeře.



Jinak abych Michala Macha pořád nekritizoval, musím uznat, že ochotně naslouchá dalším a dalším stížnostem, jimiž je zasypáván (zejména Vítek je na to expert - že se nedodržuje jídelníček, že chybí toaleťák, že pořád nesplachuje záchod ...). A dnes se nás zastal na večeři, kde nám stravenky sice nekontrolovali, ale málem nás seřvali, že nám je nikdo nezkontroloval. 😉

21.40

Matějova vyhraná partie nebude :-(. Prý po cestě ztratil partiář ... Aspoň mi to slušně popsal: Hrál bílými opačné rochády (soupeř velkou), po výměně dam měl soupeř dvojpěšce a další slabiny, nakonec mu přehlédl figuru.

21.45

Moje partie se ukázala ještě zábavnější, než jsem myslel - že hráč 1. VT udělá nemožný tah (rocháda s věží b8) a já si toho nevšimnu, to bych nepovažoval za možné - až Chessbase mi to nechtěla vzít ;-).

Teď mi ještě Petr Čechura připomněl, že jsme se předevčírem bavili o tom, jak hráč 1. VT zahrál Sf1-b5 přes pe2, a kroutili jsme tehdy hlavou nad tím, co se všechno nestane ...

22.00

Zajímavá byla i analýza Vítkovy partie, kde jeho oponenti (zejména Tomáš Pokorný) opakovaně nacházeli snadná vyvrácení jeho hry, zatímco comp to tak jasně nevidí a v závěru, kde Vítek v analýze prohrával jednu variantu za druhou, hlásí vesele 0,00. 😉 Každopádně platí výhra po hrubce soupeře.

úterý 26. 10., 8.20

Od devíti bude bleskáč - já, Vítek, Vojta, Verunka.

12.45

Nakonec bleskáč bez Vojty, kterému se spustila krev z nosu. Seřadili jsme se na sedmi bodech, Vítek odehrál skvělý turnaj, až právě prohrou v posledním kole klesl, výborně hrála i Verunka, zato já jsem měl náladu jak na začátku prázdnin - nic nedělat, relaxovat, nechat tělo zaplavit blaženou únavou ... Ale ceny stejně brali jen tři, takže o nic nešlo. Výsledky zde (zatím chybí poslední kolo).

Tomáš odjel do Vrchlabí, nechal totiž včera v autobuse peněženku, ale Verunka se ptala a telefonovala tak dlouho, až se peněženka našla. Teď ještě najít Tomáše.

20.15

Vrátil jsem se z kola za tmy a čekaly mě nečekaně pěkné výsledky - kolo v součtu 5,5/8. Vyhrál Tomáš, všichni tři v Národním openu (Matěj, Soňa, Verunka) a Vojta. Půlil jsem já, prohrála Domča a Vítek.

20.40

Dvě fotky ještě z dopoledního blicáku:



20.55

Fotogalerie z dnešní krátké polední vycházky nad areálem (kolem hrací místnosti FIDE Openu).

Rosolovitá hmota na posledním obrázku je sinice rodu Nostoc, tedy v podstatě obří bakteriální kolonie.

21.05

Večer proběhla další přednáška - Stárek mluvil o typických chybách mladých hráčů. Z toho, co jsem viděl, asi nejvýraznější z dosavadních přednášek, byl tam Matěj, Soňa a Domča - my ne, únava přibývá.

21.40

Hodnocení asi začnu od FIDE Openu, ten jsem viděl. Na Vítka dolehla únava po blicáku a s Kotvou zahrál špatně, už ze zahájení si moc nevěděl rady a po výměně dam ztratil figuru.

Naopak řádil Vojta, který už má 3/4. Černýma nečekaně zahrál sicilskou, tu hrál silně neortodoxně, něco mezi Najdorfem, Scheveningenem a drakem, ještě bez vývinu nastoupil h5-h4-h3. Pak se mi zdálo, že mu došel dech, ale v bláznivé pozici soupeře ošidil.

Já jsem hrál s Tomášem Blažkem, s tím jsem už v Liberci prohrál ve Fischeráku, jeho nízký rating klame. Benoni s g3, černý později pozici zablokoval (e6-e5) a muselo se hrát na obou křídlech. Soupeř mi nabízel remízu, hrál jsem dál, asi jsem i riskoval, ale vydyndal jsem z něj nakonec pěšce. Černý se však bránil aktivně a zremizoval to, hrát koncovky v tomhle tempu (po 40. tahu se nepřidává) je fuška. 75 tahů, začínám se cítit jako na šachách.

22.05

Tomáš se tedy konečně dočkal výhry, partie trvala jen asi půl hodiny, soupeřka mu dala dámu.

Soňa dostala příležitost zakombinovat si:

V partii se Včelou (1306) následovalo 17. Jxf7!! Kxf7 18. Dxe6+ Kf8 19. Sxd5 Vxd5 20. Dxd5 s vyhranou pozicí.

22.25

Matějova ukázka:

22.35

Verunka držela soupeře (Sadil, 1219) pod útokem a ten si to v pozici diagramu zkrátil:


31. ... Jf5?? 32. Vxf5 atd. Spoustu partií rozhoduje elementární taktika - vidličky, vazby apod.

Domčinu prohru jsem teda už zkouknout nestihl.

22.40

Jo a Matěj má taky 3/4, když už jsem chválil Vojtu. Takže zatím Matěj a Vojta 3, já a Verunka 2,5, Soňa 2, Vítek 1,5, Tomáš 1, Domča 1/2.

24.00

Koukal jsem ještě na svou partii s Blažkem, byla náročná. Paradoxem je, že jsem dlouho úspěšně zamezoval uvolnění f7-f5, které počítač hodnotí jako chybné :-). Pár šancí jsem měl, ale ty motivy jsem neviděl. Musím se pochválit za bojovnost a hledání drobných šancí, soupeře zase za chladnokrevnou obranu.

Časově jsme v půlce pobytu, byť odehrána jsou teprve 4 kola z 9. Zítra založím nový článek. Dopoledne jsou simultánky, které nikdo nehraje, možná zkusíme autobusem Špindlerův Mlýn.

7 thoughts on “Herlíkovice 2021/I

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *