Šachový klub Ústí nad Orlicí

Herlíkovice 2021/II

Pro jistotu znovu organizační informace a výsledky.

středa 27. 10., 8.25

Snídaně.

13.40

Vítek, Vojta, Verunka a já jsme zajeli autobusem do Špindlu a prošli se Labským dolem, podzimní krása skoro srovnatelná s Mumlavou.

A teď začíná krušná část turnaje – čtyři kola ve čtyřech půldnech.

19.00

Další povedené kolo, 5/8! Vyhrála Verunka, Matěj (nad druhým nasazeným), poprvé Domča a já. Půlky Soňa a Vítek. Prohrál Tomáš a Vojta.

21.35

Musím znovu pochválit Michala Macha, donutil jídelnu, aby dávala k obědu a k večeři pití! Pokud vím, nejdřív chtěli, abychom doplatili 10 korun na osobu a den (za kohoutkovou vodu), ale neustoupil a vyplatilo se to.

21.40

Tomášovu prohru jsem ještě neviděl. Vojta hrál s mladičkým Roubalem, při blokovaném centru stál hůř, ve snaze o protihru přišel o kvalitu a nakonec zůstal zcela bez aktivity.

22.00

Domča tedy konečně vyhrála, partie patří hlavně do kapitoly “typické chyby mladých hráčů v koncovkách”.

22.20

Soňa hrála černými svou skandinávskou, ty pozice mě nelákají, po výměně dam se trochu přetahovali o výhodu a remízu dali v pozici, kde se snadno mohl jeden nebo druhý splést. Jak už se mnozí naši přesvědčili, v Národním openu se body tak snadno nezískávají, i hráči s nízkým ratingem ledacos umí.

Vítek měl bílé s Matějem Blažkem, s tím jsem v Liberci remizoval (a byl jsem rád), v Carokannu s f4 si udržoval pevnou pozici s trochu větším prostorem, ale bez nějaké větší možnosti aktivity, asi korektní půlka.

23.10

Matěj porazil silného soupeře a drží se úplně vepředu. V partii musel sledovat nepříjemné hrozby a najít proti nim správnou obranu.

23.25

Verunka si zaútočila v miniaturce:

24.00

Z výletu do Labského dolu zatím jen pár fotek pro ilustraci, nestíhám. (A zítra nebudu stíhat už vůbec, dvojkolo je vražedné. Aspoň zbyde něco nadoma.)

čtvrtek 28.10., 0.20

Mně vyšla partie s Chvalem (1900) náramně, zahrál jsem si černýma zavřenou španělku, díky pár jemnostem jsem získal tlak na centrum, pak pěšce, nakonec i útok na krále. Někdy toho publikuju z partie víc, zatím jen malou ukázku:

Tady jsem jako černý zahrál 32. ... De3!! Brát nelze dámou ani věží (proč?), bílý pokračoval ještě správně 33. Dxd6+ Kg8 34. Dg3, ale po 34. ... Vxf1+ 35. Vxf1 jsou bílé figury příliš pasivní, vybral jsem si 35. ... Dd2 a bílý si vytrpěl beznadějnou obranu až do 44. tahu.

12.55

Zatím dost bída, 1/5, prohrál Tomáš, Domča, Verunka a já, vyhrál Vojta. Soňa a Matěj asi ještě hrají, Vítek usiluje o výhru.

13.00

Tomáš prý hrál asi dvě hodiny, ale v pozici D x 2V (+ nějaké lehké figury) mu to nešlo. Verunka prý někde ztratila pěšce a nenašla kompenzaci. Já jsem proti Junovi na prvním stole zahrál sicilku s tendencí hrát na výhru, ale poskládal jsem figury úplně špatně a až do konce jsem je nerozmotal - po včerejší nejlepší partii dnes nejhorší.

Vojtova příprava na Mullera spočívala v tom, že uvažoval, zda na 1. e4 zahrát dřív g6 nebo b6. Postupně zahrál oba tahy a v neortodoxní pozici soupeře vyprovokoval k nějakému útočení (e5-e6!?), které ustál, v koncovce pak dobral kvalitu a realizoval ji. Bylo to ovšem divadlo, soupeř hrál na půlminutě, Vojta měl hodinu, byl to ale Vojta, kdo trpěl strašlivou nervozitou, až jsem se divil, že je fyzicky schopen tahat a psát.

13.25

Nakonec 2,5/8, prohrál ještě Matěj, remízovala Soňa, vyhrál Vítek.

Domča prý vedla o dva pěšce, ale přehlédla jednotažec :-(. Matěj měl nějakou špatnou koncovku, kde měl soupeř nepříjemného pc3, a pak ještě chybně vyměnil jezdce. Soňa stála dost slušně, měla o 1-2 pěšce na dámském křídle víc, ale připustila protihru, kde dáma dávala věčňák, hrát králem dopředu by bylo riskantní.

Vítek ukázal, jak se hodí oddílové tréninky. Spustil Marshalla, soupeř to dlouho vymýšlel, Vítek měl pořád aktivitu a udržel soupeře pod tlakem až do koncovky, ten stále nerozvázal figury (jezdec vázán nejdřív na první, pak na druhé řadě, pak ho soupeř odevzdal). V koncovce pak prošlapal f pěšcem a figura mu zbyla.

Další kolo je odpoledne.

18.25

Další hubené kolo, zatím 2/7, remízovali Domča, Verunka, Matěj a Vítek, prohrál Tomáš, Vojta a já, ještě hraje Soňa.

18.30

Měl jsem s tím počítat, ale člověk je vždycky optimista. Dvoukolo v téhle fázi turnaje je mor, získal jsem skvělou pozici, ale úplně mi chyběla energie hledat nejlepší tahy nebo něco prověřovat a téměř zákonitě jsem banálně přišel o kvalitu, navíc bez možnosti nějak hru zkomplikovat. Něco podobného předvedl i Vojta, ten byl bez kvality už v zahájení a partii skoro odblical. Vítek stál sice slušně, ale přijal půlku, nechtěl tam něco další hodiny hledat.

Nemám sílu zjišťovat, co se dělo jinde.

19.00

Soňa taky remis, 2,5/8.

pátek 29. 10., 13.30

Zajímavé kolo, 4/8 a mohlo to být i lepší.

Vyhrály tři holky, remis já a Vojta, prohrál Tomáš, Matěj a Vítek.

Tomáš měl věž proti dvěma figurám, ale dlouhá partie. Matěj prý čelil útoku a stál špatně. Vítek je tragéd kola, soupeře přehrával, měl v koncovce zdravého pika, mohl mít i druhého, ale přešel do zrádné pěšcovky a tu ještě prohrál.

Vyhrát mohl i Vojta, hrál bílýma královskou indickou úplně jako znalec, hezky na koncovku na dámském křídle, kde nakonec sebere na c7 a vyhraje, ale soupeř za pět minut dvanáct získal protišance a o půlku pak bojoval Vojta s kvalitou míň. Já jsem hrál s talentovaným Roubalem a opravdu tomu rozumí, zahrál několik pěkných pozičních tahů. Z pozice, kde jsem s izolákem čelil náporu bílých figur, jsme ještě udělali docela kovbojku. Věčný šach na minutě.

Domčinu partii prý mám určitě publikovat, tak jo, večer. Verunka porazila Štufku (1800+), toho už porazil Matěj, prý měla bílýma v Panovově útoku izoláka a útočila na krále. Soňa prý vyhrála nějak divně, dlouho stála špatně a soupeř něco zkazil.

Odpoledne se chystám s Holáskama do údolí Bílého Labe, snad nebude moc foukat.

18.25

Jsme zpátky, rychle večeře a přednáška.

21.15

Domča a její superútok:

21.30

Soninu partii sem dávat nebudu, soupeř v rozhodující chvíli ztratil jednoduše figuru. K dění předtím snad to, že blokované pozici z holandské ani jeden nerozuměli, černý stavěl stonewall i leningradský systém naráz (pc6, d5, e6, f5, g6), Soňa to zkoušela bez vývinu vyvracet jen taháním pěšci. 😉

Obecně (to platí skoro pro všechny naše hráče): nejdřív postavíme správně figury, pozice musí připomínat stlačenou pružinu, z toho pak vychází akce. Naši to většinou dělají opačně - zahájí akci a pak přisunou figury (nebo taky ne).

22.25

Dva Verunčiny diagramy z partie se Štufkou (1812):

 

Černý zápasí jak s horším střelcem, tak s oslabenými černými poli kolem krále. Na poslední tah 20. h4 ale reagoval neopatrně 20. ... h5? a Verunku nemusel nikdo přemlouvat k oběti 21. Sxg6! Za střelce dostane tři pěšce a zejména nekončící útok. Aktivita neustala ani v koncovce, závěrečný diagram je výmluvný:

49. Vd6 a černý se vzdal.

22.35

Přednáška FM Havlíka se týkala velmi obtížného tématu - koncovek, kde nejsou pěšci. Úvodní procvičování matu koněm a střelcem bylo pro naše pokročilejší hráče "jen" opakováním z kroužku, pak jsme se věnovali zejména koncovce D x V, na konci došlo stručně i na V+S x V.

23.30

A zase pár fotek z výletu údolím Bílého Labe.

sobota 30. 10., 13.10

Na závěr bída, 2/8. Vyhrál Vítek, remizovala Domča a Soňa, ostatní prohry.

13.15

O Tomášovi, Verunce a Domče nic víc nevím. Matěj prý doplatil na krále v centru. Soňa měla o kvalitu míň a vůbec nějakou materiální nerovnováhu.

Vojta obětoval černýma nasazené jedničce figuru za tři pěšce, kteří docela zajímavě postupovali, ale soupeř je roztrhal a zadržel.

Já jsem celou dobu držel iniciativu a pokoušel se o výhru v koncovce se dvojicí střelců proti střelci a jezdci, ale pak jsem blundrem ztratil figuru, doteď nevím, co to bylo. Zemen tak má s námi v posledních dvou kolech dva body z ničeho.

Vítek měl sice s Petríkem izolovaného dvojpěšce e3, e4, ale snažil se o iniciativu po efku, dočasnou obětí koně se dostal do soupeřovy pozice, ten mu pod tlakem dal kvalitu a Vítek výhodu realizoval.

17.30

Jsme doma, díky panu Kobrovi.

18.00

Většina turnaje už probíhala bez problémů, ale závěr dal vzpomenout na zmatečný úvod. Vyhlášení proběhlo venku, to chápu, Covid je mocným argumentem. Jenže dost foukalo, bannery se kácely, nebylo pořádně slyšet a zezadu ani moc vidět. Na pohárech nebo medailích prý byly špatné štítky. A značnou část vyhlášení zabralo losování jakýchsi náhodných cen, kde zhruba dvě třetiny vylosovaných nebyly (a tak se losovalo znova a znova) a děcka tam běžně dostávala láhve vína, o kterých jsem si naivně myslel, že jsou připraveny jako ceny do FIDE Openu ...

Od nás vylosovali Vojtu, dokonce dvakrát (podruhé ale už nic nedostal), na toho ale víno nepřipadlo, dostal jakési propagační materiály Krkonoš a hradeckého kraje.

18.05

Reportáž končím společnou fotkou. Na hodnocení a zbytek ukázek založím další článek.

8 thoughts on “Herlíkovice 2021/II

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *