Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vydařená komorní výprava

2. kvalifikace KP mládeže, Pardubice, 13. 11. 2021

Zatímco do Mistrovic na rapid dospělých jelo jen z Ústí několikrát víc lidí, než se běžně objeví v oddílové klubovně, do Pardubic se se mnou na další rapid mládeže vydali jen čtyři odvážní: Marian Pokorný, David Hanák, Vítek Růžička a náš Tomáš.

Za normálních okolností by to byl tristní obrázek našeho šachu – ve všech čtyřech kategoriích pouze čtyři hráči, to je na okresní město slabota, ale normální okolnosti nejsou: kdekdo je v karanténě, nám se minulý týden musel testovat celý kroužek DDM, hrozba nákazy po cestě nebo na turnaji je navzdory opatřením taky nenulová, vůbec se nedivím, že mnozí nejeli, můžeme být spíš rádi za každého účastníka.

Testy dostihly i hlavního pořadatele Luboše Šilara, ale sál byl připraven, pořadatelsko-rozhodcovský tým v čele s pány Jarešem a Tyčem fungoval, turnaj proběhl v pohodě.

Výsledky: HD10, HD12, HD14, HD16.

HD10

Marian Pokorný si dokráčel pro druhé vítězství v řadě systémem start – cíl, ostatní v kategorii převyšuje, zisk 7/7 je výmluvný. Má dobrý základ, rychle vidí dobré tahy, využívá chyb. Abych ho jen nechválil, stále platí, že se nechává strhnout soupeři k rychlé hře a dovede udělat i hrubku typu nechat stát věž nebo vlézt si do vidle. Nastartováno dobře a jedeme dál.

HD12

Nemáme lidi. 🙁

HD14

David Hanák byl tentokrát z naší dvojice lepší. Ztišil se a ukáznil, zjednodušil hru a dosáhl pěkného výsledku: po startu 1/3 finišoval 3/4, celkem tedy 4/7, 13. místo z 31 hráčů. Bavili jsme se pak o kroužku, o tréninku diagramů – spokojenost!

Vít Růžička naopak slibně začal a v závěru odpadl: měl 2,5/5, nakukoval do první půlky, ale finiš 0/2 znamenal celkový zisk jen 2,5/7. Vítka není třeba nutit k vývinu figur, staví fantastické pozice, kde zpravidla všechno visí a ledacos hrozí, pravidelně z nich ale vychází o nějakou tu figuru chudší. Hlavně se nenechat odradit.

HD16

Tomáš Holásek odehrál povedený turnaj. Měl výborné pomocné – střetl se se 4 lidmi z první pětice – a v posledním kole dokonce v poslední partii turnaje bojoval o medaili, byť neúspěšně. Hra má hlavu a patu, i když sem tam v zápletce o figuru ještě přijde. A dokonce se zklamaně ptal, proč jsem nezapisoval některé jeho partie, že by je chtěl rozebrat. 😉 4/7, 6. místo.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *