Šachový klub Ústí nad Orlicí

Přituhuje (nejen za šachovnicí)

Aneb jak do Ústí přijely dvě Poličky a co z toho vzešlo

Po měsíční pauze, neb jsme měli ve druhém kole při lichém počtu účastníků KSJ pauzu, jsme se opět zapojili do bojů. Po vydařeném derby s naším déčkem nám los přiřkl dvě družstva z Poličky, céčko doma, déčko 28. listopadu venku. Nutno říct, že se toho hodně událo ještě před zahajovacím vhazováním 😊

První věc je sestavení základní pětky – soupisku mám naštěstí širokou, ale i tak to tentokrát nebyla žádná sranda. Krummy nemůže, Martin Dudla po noční, na poslední chvíli také Matěj Kobr hlásí odjezd do zahraničí a Martin Čech zase možnost nemocného dítka, což je v dnešní covidí době násobný problém. Nakonec dorazila od Čechových pozitivní zpráva, tedy negativní test, pročež nasazuji plně očkovanou sestavu Pokorný, Holásek, Píše, Čech, Doleček a jako poslední záchranu všech záchran mám v záloze osmiletého synka rozehraného ze sobotního turnaje mládeže v Pardubicích (7/7 a 1, místo v desítkách, pochvala otcovská i trenérská). Nezbývá doufat, že stejné problémy má také náš soupeř, který má hodně zkušenou soupisku opepřenou šestnáctiletým zabijákem na první šachovnici.

Abychom se s kapitánem našeho déčka Jirkou Švecem nenudili, tak jsme ke všemu řešili, za jakých podmínek se vlastně má hrát, kdo je či není očkován, jak je to s testy, nošením respirátorů etc. To vše ve snaze nevyvolat žádný konflikt a zároveň nevystavit se zbytečnému riziku. Sečteno, podtrženo, bývalo to pořádání šachových klání i jednodušší a už by ten virus mohl jít jednou provždy do zadele😊 Jenže to bychom nesměli v Česku žít v zajetí antivax pověr…

Ráno se naštěstí scházíme na Žižkově živi zdrávi, kapitán po dosti náročné kolaudačce bytu😊 Hosté přijíždějí přesně na devátou, začínáme lehce po, i s ohledem na nutnost vyplnit covidové papíry. Někteří s ochranou dýchacích cest, jiní bez, nicméně ve vzájemném porozumění. A každé utkání v sólo místnosti, abychom se nemačkali. Déčko poprvé nasazuje Jardu Volfa, my zase Pavla Dolečka. V našem duelu jsou mírnými favority hosté – na prvních dvou ratingově plus mínus rovina, na třetí máme méně, ale útočníkovi Jirkovi věřím, na čtvrté opět elově vyrovnaní soupeři a na poslední šachovnici rozdíl 250, což ale v pralese taky nemusí nic znamenat. Podobné je to vedle, první dvě šachovnice plus mínus stejně, na dalších dvou papírově silnější hosté, u páté kluci elo bodíky teprve začínají sbírat.

U nás se od oka hrají docela zajímavé a nepříliš teoretické pozice. Proti plánu končím na jedničce já trojím opakováním – lepší východisko jsem nenašel. Na dvojce míchá Vítek proti domečku všelirůzné systémy a pozice je hodně punk, Michal na třetí hraje kida naopak korektně a aktivně (s f4 a e5). Martin na čtvrté v dámském gambitu trpělivě vyrovnává a Pavel o stůl vedle se vyrovnává s francouzskou, která získává záhy opravdu originální podobu s pěšcem, posléze dvěma víc pro černého. Celé dopoledne se pak bojuje velmi srdnatě, bez nabídek remízy. Před půl jednou se bohužel pokazila pozice u Michala a nic dobrého nevěstila ani věžovka s dvěma pěšci méně na páté. Naopak svízelnou pozici postupně rozdýchal a v oboustranné časovce už jednoznačně kraloval Vítek. Zbývalo vyřešit, jestli Martin Čech nepokazí dobrý výkon v silné časové tísni. Naštěstí ne… zápasová remíza 2,5:2,5 se mi jeví jako spravedlivá.

K šachovnicím následující směs vyprávěnek:

  1. Pokorný (1922F) – Švanda Adam (1884F) ½ Dvě záskokové přednášky na tréninku pokročilých jsem věnoval trpělivosti a bojovnosti… načež jsem za 13 tahů třikrát zopakoval pozici ☹ Nikoliv úmyslně, na mladého a hodně nebezpečného soupeře jsem se snažil nachystat, ale junior mi přípravu ve skandinávské vypnul odbočkou 5.a6. Další postup comp vcelku schvaluje, nabízí i jiné, vesměs gambitové možnosti než opakování pozice, ale ty jsem neviděl/nebyl schopen dopočítat, asi i zásluhou včerejšího mejdanu. Škoda bílých, no…
  2. Smejkal Jan (1722F) – Holásek Vít (1791F) 0:1 Proti domečku vařil náš hráč jak pejsek s kočičkou dort a po zahájení byla černá pozice plná slabin a bez náznaku aktivity. Pak se trochu měnilo a od oka se mi zdálo, že je Vítek z nejhoršího venku a hlavně s možností šejdit. Kolem 20. tahu vznikl kuriózní obrázek, kdy černý s pěšcem víc poskládal všechny figury s výjimkou dámy kolem vlastního krále (Vf8, Ve7, Jf7, Jf6, Sg7, to jsem asi v životě neviděl), navíc se blížila časovka – jak známo, ty hraje Vítek na lichess (ve formátu 2/1) zvlášť rád. Ve čtyřvěžovce s nestejnopoláky už tahal za delší konec náš hráč, potřebovali jsme bod, který nebylo lehké z pozice vydolovat. Kapitán soupeře si ale sebral proklatě otráveného floka, načež přiletělo nečekané Se5!! a bylo vymalováno.
  3. Píše Michal (1380F) – Kašpar Jiří (1654F) 0:1 Na králku reagoval bílý aktivně (4 pěšci a další postup e5, dost se to podobalo benoni). Přetlačovaná v centru, Michal vedle e5 postoupil i d5, černý podkopával centrum pěšci d6, e6. Náš mladík hezky utahoval šrouby, zkušenější soupeř se horko těžko držel, ryba hlásí až plus tři. Pak ale došlo k něčemu, co mé pozornosti ušlo (v analýze klasifikováno jako sebrání otráveného pěšce), najednou měl poličský šachista figuru za dva pěšce s vyhranou pozicí 🙁  Škoda, tady jsme k nějakému zisku našlápnuto měli a Michal partii poctivě odmakal, jen nebyl odměněn.
  4. Šimko Štefan (1744N) – Čech Martin (1701F) Rychlý postup c5 v klasickém dámském gambitu se asi běžně nehraje a na výhodu neaspiruje. Černý se normálně vyvinul a pak došlo ke srážce v centru (bílý šlápl d5, Martin reagoval odvážně a principiálně e4). Náš hráč vylezl s pěšcem více, ale musel hlídat krále, bo jezdec s dámou jsou mrchy dotěrné. Zahrál to ale bezvadně, jen mi před 40. tahem zabrnkal na nervy, protože poslední dva tahy do kontroly odehrál na 10 sekundách. Druhý hrdina černými, kterému kapitán platil vítězné pivo!
  5. Doleček Pavel (1392N) – Bartoš Karel (1649F) 0:1 Francouzskou hrál bílý neteoreticky – přetáhl e5, ale postouplého pěšce nepodpořil tahem d4. Černý si pro floka došel, vyměnil dámy, pak získal i druhého, ale měl hodně rozházené figury, bílému naopak hrály hezky. Bohužel místo aktivity došlo na výměnu lehkých figur a přechodem do čtyřvěžovky, se kterou si černý, i když trochu krkolomně, poradil. Pavlovi ale každopádně děkuji za statečný výkon a ochotu pomoci oslabenému mančaftu.

Co říci závěrem? Remíza se mi jeví jako spravedlivá. Trojice Pokorný, Holásek, Čech prošla obě výhry a nemastnou půlku na pivním rozboru v Bábě. Na lepší výsledek bychom potřebovali méně šeredit s bílými, zvlášť v domácím prostředí – 0,5/3 je ukrutně málo. To samé by mohlo říct i naše déčko, které dostalo bohužel i s druhým poličským družstvem pořádnou nadílku. 1:4 doma je zatím nejlepší výkon sezony, předcházely jim dva výprasky v poměru 4,5:0,5. My se držíme na kontakt s čelem tabulky a za dva týdny zkusíme pomstít kamarády v Poličce.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *