Šachový klub Ústí nad Orlicí

Vítězné hurá na zasněžené Vysočině!

Aneb když den před napadne, přimrzne a ty máš jet do Poličky… to nechceš 🙂

Ale vlastně chceš. Dokud můžem, hrajem. V krajské soutěži jih se obě Poličky (C, D) ukázaly před dvěma týdny u nás, naše éčko jelo teď na oplátku do věnného města českých královen. Budiž to taková malá malá předehra druholigového derby našich áček – u nás 5. prosince.

Měli jsme co vracet, neb naše déčko náš nedělní soupeř seřezal 4:1, my jsme nepřetlačili poličské céčko a po dobrodružném průběhu se rozešli smírně 2,5:2,5. 

Před výkopem 28. listopadu se událo hodně. Vypisovat zde všechny peripetie při sestavování soupisky nemá cenu, nakonec jsme v plně očkované sestavě kopírovali tu z předešlého kola. Děkuji všem klukům za ochotu, kapitánovat za současné situace není snadné. Odhadnout sestavu domácích dost dobře nešlo – v týdnu vyšlo nové nařízení, které (s výjimkou dětí 12 mínus, testovaných do 18, rozočkovaných s platným PCR testem) připouští k utkáním jednotlivců i družstev pouze plně očkované nebo covid přeživší. Nic příjemného, ale za mě není  o čem – situace je nebývale vážná a jiný než zodpovědný přístup nepřichází v úvahu. Alternativou je další rok online blicání na lichess…

Z Oustí jsme vyjeli s dostatečným předstihem, raději po jedničkových silnicích (ÚO-ČT-LIT-POL), protože to všude klouže. Všichni na čas, všichni s potvrzením, všichni v dobré náladě. Cílem nová hrací místnost – Dům Jordán, Tyršova 34 – těšili jsme se na hostinec U Mrštíků, ale ani alternativní prostory, které mapy.cz zná jako restauraci, by nemusely být k zahození 🙂 Jelikož řidič Martin Čech zná cestu jak své boty, přijeli jsme s luxusním půlhodinovým předstihem, pročež jsme stihli ještě ranní nákup (rozuměj kladné doby doma) v blízkém marketu. Domácí v nové útulné hrací místnosti v plus mínus očekávané sestavě, David Schaffer pouze coby rozhodčí, Adam Sodomka s desetiminutovým zpožděním usedá na první šachovnici.

Tam se také hrálo nejkratší dobu, za hodinu jsme stihli několikrát přeházet tahy, vylezl z toho sicilský ježek a v 11. tahu soupeř nabídl remízu, která se odmítala těžko – zápas byl rozehraný dost nadějně. Vítek na druhé má prostor a aktivní figury, to samé Michal černými o stůl dál. Po zahájení se mi líbí i Martinova pozice (aktivní Londýn), jen Pavel na poslední se musí bránit aktivní hře mladé soupeřky. Ale i jemu se podařilo zapůlit, dobrá práce. Okolo časovek se pak zápas lámal, nikde jsme nebyli horší, ani hmatatelně lepší. Dobře hranou partii nedotáhl k bodu Michal, ale v konečné zablokované pozici asi víc neměl. Troje černé jsme ustáli a spoléhali na bílé, kde to nakonec klaplo. Martin sice od oka lepší věžovku nezlomil, ale Vítek naopak dovedně zašejdil a soupeř dokonale uvěřil. 

3:2 a cenné tři body v boji o čelo!

K partiím publikuji následující nesmysly:

Adam Sodomka (1885F) – Jan Pokorný (1922F) 1/2 Bílý hraje kdeco, dneska překvapivě e4, tak jsem zkusil též překvapivě francouzskou. Ta z toho moc ale moc dlouho nebyla, Adam hned uhnul a po několika prohozech tahů jsme poskládali celkem běžnou sicilku. Soupeře jsem s časem rychle dohnal, místo dumáním nad plánem v typové pozici přišla nabídka remízy, která se těžko odmítala (deset minut jsem obhlížel všechny pozice, abych mančaftu neublížil). Třetí remíza na první, příště se polepším.

Vít Holásek (1791F) – Václav Kopecký (1547F) 1:0 Skandinávka se nejen v pralese hraje v poslední době často, zjevně ve snaze nepárat se s teorií a hrát třeba trochu horší, ale hratelnou pozici. Vítek to postavil na můj vkus hezky aktivně, sice s dvojpěšcem f2,f3, ale černý, sic bez slabin, okupoval poslední tři řady. Pak se měnilo v centru, dva střelci a volné géčko byla pozice přesně pro našeho útočníka. S výměnami bych osobně nespěchal, ale útočný potenciál i tak zůstal – lepší střelec a volný sloupec. Poziční plusy černého by nakonec asi převážily, ale náš ranař zkusil štěstí, obětoval figuru a soupeř pod (psychickým) tlakem odevzdal věž. Vítězný zásah a 3/3 s nejlepším průběžným výkonem v soutěži, výborně!

Václav Šafář (1059F) – Michal Píše (1380F) 1/2 Michal se naopak teorie nebojí (pochvala), hraje zásadní varianty a hraje je aktivně. Tady pircku hezky od podlahy (s rychlým a6, b5,c5), bílý se hlavně snažil do něčeho nevletět, udržet centrum a postavit figury rozumně. Po výměně dam od oka rovina s nutností vybrat vhodný plán (téma do tréninku). Černý makal stejně jako minulé kolo, bílý se zuby nehty držel, blokoval a udržel. Nemám co vytknout.

Martin Čech (1701F) – Michal Martínek (1282F) 1/2  Londýnu nerozumím, tady bílý rychle vyběhl Je5 a po výměně získal díky flokovi na e5 prostor, po velkých rošádách (asi) mírnou výhodu a aktivitu. Černý opět jako kolega na druhé trpělivě čekal na posledních třech řadách. Pozice pak získala ryze technický ráz, domácí hráč měnil, až se dopracoval do věžovky se slabým e6 a zdvojeným g7/g5. Tam to náš hráč asi nehrál přesně, navíc klasicky na minutě. Naštěstí nejhorší ustál, v konečné pozici měl opět drobné plus a takticky nabídl remízu, která jistila vítězství.

Ilona Langrová (1302F) – Pavel Doleček (1392N) 1/2 Ve philidorovi se dá hrát na 3.d4 ledacos, se zavřením očí možná i De7. Bílá to postavila rozumně a aktivně, náš hráč vývin nějak dokončil, ale blokádní dáma na d6 asi nebyla ideální. Na druhou stranu černá pozice docela držela, Pavel se chystal nabízet remízu, soupeřka ho předešla. Černými dobrá práce a opět musím Pavla pochválit za ochotu pomoci.

 

Dnes jsem se omezil čistě na šachové vyprávěnky, covidové (kdo dle aktuálních předpisů ne/může hrát) chci rozzlousknout oficiální cestou – aby měly všechny oddíly (nejen) v našem kraji jasno. Příjemnou dohru obstaralo nejprve sledování víězného duelu našeho béčka, posléze pak adventní rozbory a holanďany v Bábě (viz poslední foto).

Za dva týdny budeme doma chtít zapsat povinné tři body s papírově slabším českotřebovským béčkem, možná dojde i na návrat legend 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *