Šachový klub Ústí nad Orlicí

Půlzápas s Půlabinami

ŠK Ústí nad Orlicí B – 2222 ŠK Polabiny D 6:2

S Polabinami jsme dvakrát prohráli (v lize i v KP), do třetice jsme měli přivítat doma jejich déčko. Ti by nemuseli být tak nebezpeční, protože základ jejich družstva netvoří mladí dravci, ale starší rutinéři, přesto jedno z předních družstev KPI.

Se sestavou tentokrát nebyl moc problém, po různých peripetiích se vrátil Martin, nějaké omluvenky se snadno doplnily z náhradníků.

Martin se rozhodl vyzkoušet čerstvě pořízené onliny, takže první tři desky bylo možné sledovat i na internetu (nabídka partií se ukáže po kliknutí na nadpis uprostřed nahoře). Se zapojováním si dal dost práce, změnili jsme kvůli tomu zasedací pořádek – a teď už jen očekávat, kdo z hostí se ukáže (přípravě na Jaroslava Mojžíše jsem věnoval přes dvě hodiny, spočívala většinou ve zjišťování, co všechno hrát nechci a čemu všemu nerozumím).

Honzu Jirouška, který nás hledal v DDM, kde nástěnná šachovnice za oknem zdálky poutá pozornost, jsem navigoval ke hrací místnosti já (nechápu, jak se mohl vejít do dveří), dalších pár lidí přicházelo od auta, ale když mi Pavel Just říkal, že jsou jen čtyři, považoval jsem to za vtip a i ostatní členové našeho týmu nejdřív váhali, jestli to je pravda – ono dozvědět se, že nehrajete, a pak třeba zase, že hrajete, je na psychiku nápor.

Ale žádný trik v tom nebyl, hosté skutečně přijeli jen ve čtyřech, prý se jim to nestalo, kam paměť sahá, ale na vrcholu covidové nákazy žádný div, nemoci a karantény se mohou sečíst, to vím ve škole až příliš dobře. Měli teda Michala Jareše a Honzu Jirouška, kteří se tentokrát do prvoligové sestavy nevešli, doplňovali je zkušení Trojan s Justem. (Půlzápasu by víc slušelo, kdyby přijeli Půlpánovi, ale ti tam nehrajou.)

Takže zatímco vepředu se rozbíhala hra na třech onlinech a jedné “normální” desce, mohli Petr Mareš, Vojta, Verča a Zdeněk Šimek balit, respektive rozmlouvat v kuloárech a váhat, jestli nepočkat třeba na nějaký blicák. Z výkopu 4:0 pro nás.

Hosté sice něco povídali o tom, že ten zápas ještě zremizují, ale tomu se asi nedalo moc věřit. Spíš jsem čekal, že to dá Jarda s Trojanem za chvíli za půl a ostatní to pak taky nebudou hrotit. Uvědomil jsem si přitom, jak hodně při šachu záleží na nastavení: připravit se na dlouhou těžkou partii jde, přijít na nějaký srandamač taky, ale přeladit se z jednoho na druhé, vložit třeba energii do hledání útoku, který pak kvůli rychlé remíze nebude, to bolí.

On to vlastně nebyl ani půlzápas, ale čtvrtzápas – jak půlka lidí zmizí nebo prostě nehraje, je to všechno bez atmosféry. Hrát čtyřčlenná družstva naplno, to jde, ale musí se to vědět předem.

Jarda skutečně remízu nabídl, už v jedenáctém tahu, ale to už se hrálo skoro hodinu. Luboš Trojan pak vyčkával, okukoval ostatní desky, přece jen, kdyby půlku přijal, byl by to on, kdo by “zavinil” zápasovou prohru svého týmu. 😉 Představoval jsem si potom, jak na visícím praporu půlku odmítne a pokusí se Jardu ještě porazit. 🙂 Hra na hru nervů s předem jasným výsledkem.

Možná za to, že se hrálo dlouho, můžu hlavně já, soupeř mi totiž snad v osmnáctém tahu nabízel remízu taky, ale to jsem se dozvěděl až po zápase. 🙁 Nebylo to poprvé, Rapidu jsem takhle dokonce v lize prohrál zápas.

Legrační byl přitom vývoj na poslední, totiž čtvrté desce. Pavel Just totiž myslel tak usilovně, že měl po dlouhou dobu zhruba stejný čas jako Trojan, který asi hodinu a čtvrt vůbec nehrál. 🙂

Asi pět minut před vypršením času konečně vzal soupeř půlku Jardovi, který si ji tedy muset trpělivě vysedět. 4,5:0,5

O chvíli později už to dál nehrotili Martin s Honzou Jirouškem. 5:1

Dohrával Kuba, který stál velmi dobře, a já, kterému se pozice každým tahem zhoršovala. Čekal jsem, kdy se už objeví výsadek z Lanškrouna, začínali o hodinu dřív a snad jim to nedalo tolik práce, nejdřív se ale ukázal Marian Sabol, Bohemka totiž hrála v Letohradě, a pak Verunka, která byla s déčkem v Němčicích (a prohrála, ale vlastně kontumačně vyhrála s Karlem Petrželkou).

Kuba vyhrál asi ještě před kontrolou. 6:1

Asi pak přijeli Pokyn s Vítkem, ale já je neviděl, to až později v Babyce. A zase jsem dohrával poslední. A zase jsem trpěl v partii, která byla zprvu rozehraná pěkně, ale pak to šlo od deseti k pěti. Někdy by ty šachy člověk pověsil na hřebík.

Mým spolutrpitelem byl Martin, který tam s náma musel zůstat až do konce – když si ty onliny vymyslel, má je mít.

Nakonec jsem tedy jediný prohrál. 6:2

1. Pavel Holásek – Michal Jareš

Dámskou indickou jsem nečekal, takže jsem zkusil soupeře překvapit variantou Sf4. Po Jh5 jsem si nechal na f4 vyměnit a partie přešla do dámského gambitu, jak ho hrával Rubinstein – plán Je5, Ve1-e3-h3 a útok na krále. To se mi asi docela povedlo, ale pak se mi naskytla možnost vzít si kvalitu a neodolal jsem, i když jsem viděl, že pak iniciativu ztratím. Bohužel se mi pak nepovedlo rozehrát figury, zejména nešťastnou Vh3, poztrácel jsem spoustu pěšců a v koncovce V+2p x J+6p mi chybělo asi tempo, abych ji ještě zdramatizoval. 0:1

2. Jan Jiroušek – Martin Šmajzr

Přemýšlel jsem, z čeho to vzniklo – otevřená hra, kde oba fianchettovali královského střelce? – A on to Pirc! Honza měl víc ze hry, a dokonce si sebral centrálního pěšce. Martin ho ale malou taktikou za pár tahů získal nazpět a dál už to Honza nezkoušel, byť měl pořád nějaký prostor a figury mu hrály. 0,5:0,5

3. Jaroslav Volf – Luboš Trojan

Kolik partií spolu tihle dva asi sehráli? Sicilská s 2. c3 e6, celkem netypická. Černý určitě nevyrovnal a Jarda nabídl remízu v pozici, kde mohl usilovat o značnou výhodu. 0,5:0,5

4. Pavel Just – Jakub Netušil

Tohle si Kuba užil. Přetažený Carokann, kde bílý dobíral na c5 a pokoušel se pěšce držet výpadem Db5, ale černý figury snadno zahnal, dovyvinul se a měl pozici luxusní francouzské s polovolným pd5 a bez bělopoláků. Zatímco Kuba měl stále skoro hodinu třicet, bílý slezl na dvacet minut a pak ještě dál. Rozhodly pak taktické motivy:

21. … Sxf2!! 22. Kxf2? Lépe bylo 22. Dxf2 Dc4+ 23. Kg1 Dxa2, kde má černý taky výhodu, ale ne takovou. V hospodě jsme se pak bavili marnými pokusy zaběhlou dámu chytat. 22. … Dc5+ 23. Jd4 Jxd4-+

A o kus dál:

30. … Ve4! To je minimálně zisk dalšího pěšce (na e5), bílý si to radši nechal ukázat: 31. Vxe4?! dxe4+ Šach! 32. Ke3 Vxd2 33. Kxd2 Jxe5 a jezdcovka je beznadějná. 0:1

V Babyce jsem stihnul Kubovu partii, moji bídu s nouzí a stručné Pokynovy ukázky z utkání éčka.

Pohled na jiné zápasy ukazuje, že i jiné měli problémy, v sedmi nastoupilo Mýto B a Litomyšl, další měli vzadu náhradníky s nízkým ratingem. Rapid a Bohemka se drží vepředu po suverénních výhrách, Polabiny E měly asi dost kliku, Chotěboř B i Lanškroun B mohou být díky výhrám dost v klidu.

Hlavně ať už jde ten covid dolů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *