Šachový klub Ústí nad Orlicí

Otrávená kvalita

Vracím se ještě ke své včerejší partii, tedy Pavel Holásek – Michal Jareš. Po zahájení jsem se pokoušel útočit na královském křídle a po 18. tahu černého vznikla následující pozice:

Viděl jsem tu, že po 19. f6 získávám kvalitu. Přesto jsem ještě hledal jiné tahy, chtělo by to pokračovat v útoku, ale není úplně jasné, jak, proobětovat se přes g6 je dost riskantní, nějaké jiné zesílení taky nevypadá moc přesvědčivě. Je třeba uznat, že soupeř se v minulých tazích bránil skvěle. A tak tedy konec váhání, přišlo 19. f6? Dxf6 (19. Sxf6? 20. Dh6) 20. Jd7 De7 21. Jxf8 Vxf8

Samozřejmě jsem věděl, že po braní kvality jsem s útokem skončil. Když zmizel pf5 a předsunutý Je5, zmizela z královského křídla dynamika. Přeorientoval jsem se na obranu s tím, že naladím ztracenou souhru figur, něco vyměním a budu uplatňovat kvalitu v koncovce.

Jenže pozor: tahle pozice je pro bílého výrazně horší, než by se zdálo! Vh3 je úplně ze hry a jen tak se do ní nedostane. Sd3 kouše do betonu, resp. míří nikam. Zbylé figury jsou spíš pasívně obranné a překážejí si. Aktivní pěšcový postup není vidět, leda f3-f4-f5, ale to není moc reálné. V centru má převahu černý.

Tomu hrají figury mnohem lépe, má dvojici střelců, těžké figury snadno aktivizuje, jezdec jen číhá, kam by skočil. Strávil jsem tu deset minut hledáním nějakého plánu, ale nic lepšího než 22. Ve1 jsem nenašel, ono tam asi nic ani není. Můj stroj tady ukazuje asi -1,8, tedy značnou převahu černého navzdory té kvalitě, co mám navíc. (To neznamená, že máme slepě dát na strojové hodnocení, ale když podporuje to, k čemu dojdeme přemýšlením, asi na tom něco bude. 😉 )

Soupeř mi hned po partii řekl, že podle něj bylo braní kvality hlavní chybou. Úplně jsem mu nevěřil, myslel jsem si, že jsem partii pokazil až o pár tahů později, ale měl zcela pravdu. Braní otráveného pěšce je typický motiv, braní otrávené kvality je ale asi dost vzácné.

Prostě krásná ukázka na moje oblíbené téma působnosti figur, akorát tím, kdo se tu provinil, jsem byl já.

(Černý vyhrál v 56 tazích.)

4 thoughts on “Otrávená kvalita

  • hurtak napsal:

    Na to jsem koukal v online přenosu a přesně jsem si říkal, že to f6 “smrdí” a připraví tě o všechny možnosti útoku. Ale cos měl teda hrát? Mně se zdálo Jg4 zajímavé, ale koukal jsem na to jen zběžně.

    • Pavel Holásek napsal:

      No čert ví, asi v nějakém pořadí Ve1, fxg6, f4. ale není to přesvědčivé. Hlavní asi bylo přiznat si, že nestojím lépe.

      • hurtak napsal:

        já si furt říkal, co může černý po Jg4 dělat proti f6 a Dh6, ale ono tam je asi drsné h5, že? Ale stejně mi to Jg4 přijde za bílýho lepší než Ve1 a fxg6

        • Pavel Holásek napsal:

          Tak ono Jg4 hlavně ničím nehrozí, šach na h6 není hrozba. Černý může klidně Ve8 a bílému dojde prach. Já jsem o Jg4 uvažoval spíš dřív, ale ani tam to nebylo nikdy ono. Chyba byla to Je2, chtěl jsem koně převést na f4/g3, ale to se nestalo, naopak černý dostal pole e4 a možnost Sf6.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *