Šachový klub Ústí nad Orlicí

Liberecký deník 2022/II

středa 20. 7., 17.50

Na Mezinárodní den šachu a zároveň v den, kdy Carlsen oznámil své rozhodnuté nehrát zápas o MS, zahajuju druhou část průběžných informací z Open Desko Liberec.

Připomínám odkazy: web turnaje, kde je i online, facebook.

Dnes jsme zase vyšli na přehradu (kromě Vítka, který si vedro užíval v horách):

Jak už jsem psal v předchozím článku, dnes jsem vyhrál v miniaturce. Německého mladíka Fridlanda jsem se mírně obával, v prvním kole tu půlil s Marianem Sabolem, vloni podobně s místním borcem Bělaškou – a koneckonců měl teď tři body jako já. “Partie” ale netrvala moc dlouho:

Takže jsem sice přišel o cenné "tréninkohodiny", když už jsem se na partii soustředil, ale zase šetřím energii, do posledních kol bude potřeba. Ale je to divné, šest kol za námi a ještě jsem nesehrál žádnou partii s rovnocenným soupeřem a z mého repertoáru zahájení.

Přednášku FM Vlasáka o variantě 8. h4 najdete na youtube (zhruba v čase 14:20).

17.55

Přišel Vojta, s Marianem bohužel prohrál. Hrál na svoje poměry až neuvěřitelně koncentrovaně a pomalu, ale pod tlakem pustil soupeře do pozice a před ztrátou kvality dal přednost pomocnému matu druhým tahem.

18.10

Fotky ze šestého kola:

19.05

Verunka remis. Se Žítkem tahala za delší konec, navíc byl soupeř podle očekávání v kisně, ale věžovku, kterou bych určitě zkoušel, tam už jen analyzují.

Tomáš hledá kompenzaci za figuru a Vítek se snaží chytit šlapajícího volňáka.

19.30

Na webu sachy.cz jsem si dnes přečetl článek, kde se píše o nově vyráběné soupravě magnetických figur, která byla populární za mého mládí. Sehrál jsem na ní svou první partii v životě (s mámou) a na dovolené na Slovensku jsem si na ní přehrál celou Veselého knihu Černobílé otazníky.

Přišel jsem do bufetu - a tam ji zrovna pan Kopal rozbaloval; prohodil jsem poznámku o webu sachy.cz - a ukázalo se, že ten pán, co soupravu přinesl, je Jan Jílek, jeden ze dvou tvůrců onoho webu. Virtuální svět se prolomil do reálného.

U vedlejšího stolu šla řeč o šachové historii, mj. o simultánkách Salo Flohra, které tu ještě někteří účastníci zažili. (A pak sklouzl hovor k horlivému odmítání očkování proti covidu a já šel radši pryč. 😉 )

19.35

Vítek neudržel, byť měl dva pěšce navíc, volňák byl k nezastavení.

Borcem kola je ovšem Tomáš, který tu poprvé vyhrál, šedesátiletého soupeře tiskl, obětoval mu (nekorektně) dvě figury a je ho iniciativa slavila úspěch!

Takže kolo 2,5/5.

20.50

Verunčina malá kombinace:

21.30

A Tomášova slavná výhra:

čtvrtek 13.20

V bleskáči jsem obhájil nasazení (druhé místo), i když ve smečce místní mládeže to nebylo lehké. Vojta měl skvělý začátek a po většinu turnaje držel čtvrté místo, ale prohrou v posledním kole z něj odpadl a předběhl ho díky skvělému finiši i Vítek (6. a 7. místo). Verunka hrála víc vzadu, ale závěrem 3/3 předběhla spoustu hráčů na pěkné 10. místo (1. juniorka).

13.35

Pěkný Vítkův obrat z blesku:

20.40

Celkem úspěšné kolo 3/5, vyhrál Tomáš a Vítek, půlky na onlinu Vojta a já. Samozřejmě jsem musel hrát čtyři a půl hodiny, zrovna když je společenský večer. (Takže toho teď ani víc nenapíšu.)

pátek 0.15

Verunka bohužel dala hned v zahájení dvoutahově figuru, takže zbytek byla marnost.

Tomáš hrál s malým klučinou, který tahá docela rozumně, ale hraje bez přemýšlení první nápad, takže si stačilo počkat na chyby:

0.50

Agáta Hušková už taky není malá holčička, ale letos už je dospělá; Vítka překvapila Ponzianiho zahájením a oba se pak střídali v dlouhém přemýšlení. Vítek vymyslel zajímavou dočasnou oběť pěšce, kterou převzal iniciativu a tu pak zužitkoval:

10.30

Vojta černými odremizoval silného Kadeřábka. V zahájení teda silně improvizoval a dostal se do nepříjemné pozice, ve které mu nezbývalo, než kousat, kopat, škrábat. Laskerovská věž začala pobíhat v bílé pozici a čekat, až ji soupeř chytí. Tyhle konkrétní šachy jsou pro hráče náročné, bílý správné cesty nenašel:

10.35

Moji partii případně později. Soupeře jsem strategicky zmáčkl, odmítl jsem remízu, ale pak jsem přehlédl pěšce a v koncovce jsem hledal kompenzaci ve dvojici střelců, která nakonec stihla zaujmout aktivní pozice a partii dovést do remízy v nestejnopolácích.

19.40

Zatím 2:2, Verunka porazila Tomáše, já s klikou FM Kratochvíla, Vojta neudržel, i když půlka byla blízko. Vítek asi taky neudrží.

20.55

Vítek prohrál, v zajímavé pozici ztratil v zápletkách kvalitu a bez ní to bylo špatné. Má smůlu na los, už podruhé bral hráče ze silnější bodové skupiny, i když kolem byla řada hratelnějších soupeřů.

21.00

Z mé včerejší partie nejdřív situaci, kdy jsem chyboval:

22.00

A pak závěr koncovky:

22.30

Fotky ze včerejšího posezení - jako vždy skvělé steaky a šílený kvíz Honzy Fialy. Jestli jsem to dobře pochopil, vyhrálo družstvo Sabolovi/Kopalovi, druzí byli zástupci Brodu s Vítkem a Vojtou a třetí já, Verunka a Eda Doležal, když jsme na poslední chvíli předběhli Markétku, Toma a Jardu Bureše.

23.05

Nemohu vynechat šokující závěr své dnešní partie:

23.10

Zítra je kolo v 9 ráno. Já hraju na prvním stole s IM Burešem, Vojta má Honzu Fialu (teď byli ještě plavat na přehradě), Vítek Verunku, Tomáš Agátu Huškovou.

14.45

Zajímavé kolo 2/5, všichni kromě mě remizovali. Vojta s Honzou Fialou rychle, Vítek s Verunkou po velmi dramatickém boji, Tomáš s Agátou Huškovou po dlouhé partii, kde se výhoda přelévala. Já jsem sahal po senzační výhře, ale v nejdelší partii dne jsem neudržel ani remízu.

Stačilo mi to ještě na desáté místo, Verunka brala cenu za nejlepší juniorku do 20 let, Tomáš byl druhý mezi staršími žáky.

Balíme.

17.55

Bratro/sestrovražedný boj se smírným koncem:

neděle 0.10

Trochu rozsáhlejší rozbor mé partie z první desky:

16.20

Tomášovo včerejší zápolení:

17.45

Fotky z vyhlášení:

Kromě již zmiňovaných cen jsem ještě dostal "zvláštní cenu spřáteleného webu" pro vedoucího nejpočetnější rodinné výpravy. Cenou byly již zmiňované magnetické šachy - tak možná za to, že jsem jim je tak chválil ...

Připomeňme tedy, že web sachy.cz nabízí možnost online hry, obchod se šachovým zbožím, výuková videa a přímé přenosy z akcí a zejména téměř každodenní zpravodajství. Je sice řekněme svérázné a osobněji laděné, ale rozhodně zajímavé a aktuální. (A téměř se tu nevyskytují excesy v diskusi jako někde. 😉 )

A ještě aktualita - článek Jaroslava Bureše na jihomoravském webu.

18.25

Závěrečné hodnocení: turnaj jsme si užili jako vždycky. Škoda, že se s námi tentokrát nevypravil někdo další z mladých - zase za rok? Kromě šachů jsme stihli skoro už jenom asi třikrát přehradu - kde jsou ty časy, co jsme chodili po horách, navštěvovali zoo apod. Ale o to víc času a energie je na šachy. (Večerní program z hodnocení vynechávám.)

Ještě jednou odkaz na výsledky.

Tomáš bere šachy o něco vážněji, odlepil se od posledního místa, řada jeho partií byla docela dlouhá, dokázal bodovat proti několika ratingovým favoritům. 3/9, 51. místo z 56.

Verunka na favority moc nestačila, několikrát chybovala už v zahájení. Ale proti slabším hráčům ukazovala svou taktickou vynalézavost a iniciativní hru. Díky slušnému závěru skončila nad nasazením. 4/9, 36. místo, nejlepší juniorka do 20 let.

Vítek měl slušný herní projev jako vždycky, ale k bodům to nějak nestačilo. Ukázal se výhrou nad Caklem ve 2. kole, takže si pak zahrál vepředu, horší to pak bylo po propadu níž, dvakrát dostal hráče ze silnější bodové skupiny a na svoje už se nevrátil. Někdy to prostě nevychází. 4/9, 33. místo.

Vojtovi přál v první půlce turnaje los i štěstí - navzdory hrubkám, zbrklosti a nezvládnuté nervozitě se ziskem 4/5 ocitl mezi vedoucími hráči. Pak si tedy zahrál se silnými soupeři, přidal proti nim na koncentraci a nebylo to špatné, jen to úplně nepřineslo body (ale stačilo zremizovat předposlední kolo ...). Houževnatost, vynalézavost, taktický postřeh, ale i šachová "nevzdělanost" - jako obvykle. 5/9, 20. místo.

No a jsem byl pevně rozhodnut neplácat se zase mezi libereckou mládeží, kde jsem nejednou poztrácel spoustu ratingu, ale dostat se k pořádným partiím s hráči nad 2000. Tohle předsevzetí dostalo trhlinu ve čtvrtém kole vinou nešikovné volby zahájení. Na poslední tři partie jsem se ale dostal dopředu a zahrál si opravdové šachy bez větších chyb - i když nějakou neobratnost jsem spáchal vždycky. Partie byly myslím poučné, snažil jsem se o strategický boj v pozicích, které jsem dosud neměl obehrané. Výsledek docela ujde. 5,5/9, 10. místo.

Konec deníku.

One thought on “Liberecký deník 2022/II

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *