Šachový klub Ústí nad Orlicí

Povedený finiš

1. kvalifikační turnaj KP mládeže, Hlinsko, 12. 11. 2022

Konečně jsou tu i turnaje jednotlivců, žel zrovna Hlinsko je dostupné jen auty, na rozehrání pro nováčky se to moc nehodilo. Logistika akce zabrala nějaký čas, nakonec jsme se vypravili dvěma auty (+ Vláďa, jehož rodina si udělala výlet), zpátky už vlakem. Děkuji paní Rašovské a zejména Martinu Dudlovi, který obětavě jel, i když původně přihlášená Saša zůstala doma s horečkou.

V Hlinsku se hrálo v prostorách Multikulturního centra, hned vedle tradičního útočiště v DDM. Hrací místnosti tak akorát stačily a prostory pro doprovod byly asi třikrát rozsáhlejší, pro rodiče, kteří chtěli posedět u kafe, úplně ideální.

Naši výpravu tvořilo šest hráčů, což letos není dáno nepočetným kroužkem (tam máme lidí spoustu), ale právě horší dostupností Hlinska. Zkušenou čtveřici Tomáš Holásek, Vít Růžička, Jan Skubi, Marian Pokorný doplnili dva nováčci Samuel Rašovský a Vladislav Šlechta.

Ze začátku nám to moc nešlo, kromě Mariana všichni dost ztráceli, ale zato druhá půlka turnaje se vyvedla nad očekávání. Nejlepší finiš předvedl Vítek (4/4), v závěsu za ním Honza (3/3) a Tomáš (3/4). V posledním kole jsme udělali 4,5/6. Takže jsem ještě ve vlaku pracně v hlavě sčítal, kolik jsme to vlastně získali, od některých jsem se to dozvěděl až v Ústí. Takže i když jsem průběžně pochyboval, jestli ty šachy vůbec umíme, na konci máme dvě třetiny výpravy nad 50%, to je pěkné.

Výsledky visí na chess-results, zatím tedy nejsou kategorie propojené: HD12, HD14, HD16, pro úplnost i HD10 a HD18+20, tam jsme ale zastoupení neměli (v desítkách dominovali bratři Dlouzí, kteří s námi občas trénují).

HD12

Marian Pokorný sem přešel z desítek. Postup do finále už má zajištěn, ale kategorie je pro něj zatím adekvátní. Byl šestý nasazený, ale obehrál celou špičku jako rovný s rovnými. Často hrál nejdelší partii kola, většinou se rozhodovalo v koncovkách, kde se mu dost dařilo bodovat, ale zároveň tam má viditelné mezery v technika. Pozitivem je, že ho tentokrát nepotkal žádný pověstný blundr, i hospodaření s časem můžu chválit. Ztráty maličko mrzí, nebyl daleko od prvního místa. Nakonec se výsledky posledního kola sešly tak, že to nevyšlo ani na medaili, ale podstatné je, že na to má. 5/7, 4. místo, 1256!

HD14

Jan Skubi hraje zdravé šachy, líbí se mi to, ale drobná taktika nebo technika hry ještě pokulhává. V prvním kole nasazeného soupeře přehrál, ale na praporu nebyl schopen zrychlit, i v dalších kolech bodově ztrácel. Všechno ale vynahradil ve finiši, takže ač turnaj odehrál vzadu, vyhoupl se nakonec do první poloviny a porazil i ratingované hráče, v posledním kole Kníznera (1235). 4/7, 15. místo ze 36, 1103.

Vladimír Šlechta na svém prvním opravdovém turnaji ne a ne bodovat, i když tak špatné to na pohled nebylo. Ve čtvrtém kole získal kontumační bod, takže se odlepil z posledního místa a měli jsme čas na sluníčku potrénovat, v předposledním se dočkal opravdové výhry (a byla jasná). Tady jde hlavně o zisky a ztráty materiálu. 1/6 + 1k, 32. místo, pár lidí nechal za sebou.

HD16

Tomáš Holásek ve druhém kole narazil na prvního nasazeného Večeře a ve třetím si nechal dát hloupý mat (v pozici s převahou). Pak doháněl ztracený terén, celkem jistou rukou, i když v posledním kole si sebral (s tempem!) otráveného pěšce na d4 a ani soupeř nejspíš netušil, že jezdec už zpátky neuteče. Hraje z našich nejlíp, ale jsou to ještě dětské šachy bez hlubší strategie, jak jsme se bavili, nedovede dostat soupeř pod tlak, spíš čeká na nevynucené chyby. 4/7, 12. místo, 1118.

Vít Růžička odstartoval otřesně 0/3 a říkal jsem si, že tak strašně nehraje, pak naopak sbíral jeden bod za druhým a říkal jsem si, že tak dobrý zase není. 😉 I tady jde hlavně o drobnou taktiku s chybami o něco většími než u Tomáše. Ale poprvé v šestnáctkách a hned nad 50%, to se počítá. 4/7, 15. místo, 1079.

Samuel Rašovský taky poprvé na oficiální akci, herní projev asi podobný jako Vláďa: trochu moc tahal pěšci na úkor vývinu figur, někdy se zaběhl na kraj desky, postavil dámu na exponované pole apod. Chce to hrát víc uceleně a dávat si pozor na materiál. Velký dojem na mě udělalo, jak při zpáteční cestě trénoval a trénoval a ochotně poslouchal Tomášovy rady (a taky jsem koukal, kolik zásad si Tomáš z kroužku pamatuje 🙂 ). 1/6 + 1k, 30. místo, ani on nebyl poslední. Je třeba si uvědomit, že začínat v tomhle věku není tak snadné, jeho soupeři třeba už hrají 5, 6 i více let.

Ukázky mám z Marianových partií, víc jsem toho neposbíral.

A pár fotek:

 

One thought on “Povedený finiš

  • Honza Pokorný napsal:

    Je to na dobré cestě, máme mládež, velení i zázemí. Teď to chce makat a výsledky přijdou. Pro nás budou výzvou příští týden Teplice 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *