Šachový klub Ústí nad Orlicí

Už se zase hrajou školy!

Přebor družstev škol, okresní kolo kat. 6. – 9. tř. ZŠ, Lanškroun, 29. 11. 2022

Přebor škol jsme hrávali pravidelně a slavili jsme v něm s gymplem nemalé úspěchy. Covidová pauza ale narušila kontinuitu i těchto soutěží. Pravda, v loňském školním roce se aspoň hrálo krajské kolo jako open, ale okresní kolo mělo teď dva roky pauzu, naposledy se hrálo v roce 2019.

Můžu tedy nostalgicky konstatovat, že v Lanškrouně v Dělňáku je všechno při starém, Jirka Krištof má organizaci zmáklou jako vždy, okresní kolo je u nás obsazené pořád početně, jen ty děti jsou zase o dva ročníky posunuté.

My jsme tentokrát dokázali, co už dlouho ne; postavili jsme hned dvě družstva. Máme totiž hned šest hráčů s turnajovými zkušenostmi, k tomu Radka, který začal na podzim chodit do kroužku, a přemluvili jsme Káju s Tondou, aby bylo i druhé družstvo více než kompletní. Áčko se mělo prát o předpokládané třetí postupové místo (dva Lanškrouny vypadaly opravdu silně), béčko mohlo v klidu hrát bez tlaku na výsledek.

Že nebude všechno úplně ideální, jsem viděl už v prvním kole, při zahájení partií jsem si šel do šatny pro foťák, ale Davida jsem už po pár vteřinách u partie nezastihl, jen výrazy nevěřícného pobavení tam po něm zůstaly …

Horší bylo, že se moc nedařilo ani áčku: těch nevyužitých šancí, ztrát bodíků s outsidery, otočených partií přibývalo tak rychle, že jsem už pak ztráty ani nepočítal. Nehráli jsme nijak špatně (ani béčko ne!), docela se to šachům podobalo, ale pořád znova ta drobná taktika – vidličky, vazby, vidličky, vazby, přehlédnutí …

Asi korunu tomu nasadil Honza, když mu soupeř mat na h8 pokryl tahem Sc3-g7, ačkoliv na e5 stál černý pěšec; Honza nereklamoval, ale pokorně ustoupil útočícíma figurkama :-(. Nebo koukám, že černý jde Jc6-d4, co to má být, vždyť přijde Dd1xd4, ne? Ne, oni měli prohozené krále a dámy. Viděl jsem i rošádu s dámou místo králem …

Po tom všem je nakonec malý zázrak, že jsme ještě s áčkem udrželi 4. místo, které by mohlo být ještě postupové, uvidíme, jak budou obsazena další okresní kola. Přitom máme jen 50%, ale první tři družstva dominovala, my jsme byli jednookým králem mezi ostatními.

Béčko skončilo sice poslední, ale  první z B týmů :-).

Hrálo se nakonec 2 x 12 min + 5 s/tah, 10 týmů každý s každým. Výsledky jsou na chess-results.

Tomáš Holásek (5/9) se ctí držel první desku. Vít Růžička (3/9) dostal tentokrát přednost před Matějem Křížkem a na těžké druhé desce sváděl bojovné partie. Matěj Křížek (6/9) měl úlohu snadnější a stal se bodovým tahounem družstva. Jan Skubi (4/9) na čtvrté útočil, ale občas zůstal bez materiálu, v závěru se rozehrál.

V béčku dostal nevděčnou roli lídra David Hanák a skončil s nulou (0/9), nebyly to ale úplné jednobrankovky a svůj úděl nesl vyrovnaně. Až druhou desku si vyžádal Vojta Eliáš (3/9) a ukázal, že šachy rozhodně nezapomněl, velká škoda, že už skoro nehraje. Na třetí prožil svůj turnajový křest Radek Hornych (1/8), ledacos už vidí, chybí mu zkušenost. Na čtvrté nám pomohla Karolína Králová (0,5/4): několikrát dokázala pobrat figurky, ale ne už dotáhnout partii do matu. A na páté na poslední chvíli naskočil Tonda Šolc (2/6) a ukázal talent – co takhle se k nám šachistům přidat dlouhodobě?

Celkově jsme asi moc víc chtít nemohli. Pořád znova se ukazuje, že je třeba herní praxe a domácí trénink, drobná taktika je prostě základ.

Ukázku mám hned z prvního kola, Tomáš Holásek (1137) – Martin Večeř (1555):

Na pohled normální technická pozice, ale je to vlastně úloha: pomocný mat druhým tahem. Tomáš sice přehlédl pěšce, ale měl za něj jistou kompenzaci v aktivních figurách. Kupodivu měl i výrazně lepší čas, černý už byl někde na minutě. Tady Tomáš zahrál 1. Jh4 a objevila se hrozba Jf5, nejde pak g6 pro Jxh6 (pěšce lze po Jf5 krýt tahem Jh5, ale to se úplně nechce). Černý proto profylakticky ph6 pokryl 1. … Jg8?? a obratem přišlo šokující 2. Jg6 mat! Kdo by to v pozici na diagramu čekal?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *