Šachový klub Ústí nad Orlicí

Živě ze Svitav – závěr KPDŽ

Zdravíme všechny příznivce jednoho z nejpopulárnějších sportů, hlásíme se z finského Kontiolahti, totiž z českých Svitav, je tu přímý přenos z KPDŽ. Na programu jsou poslední tři kola soutěže šestičlenných družstev. Začalo se s hromadným startem, ale uvidíme, jestli z toho nebude spíš sprint nebo stíhačka. Každopádně ten štafetový kolík neseme dál.

Sněhové podmínky jsou stejně jako před dvěma týdny nadprůměrné, jen tehdy i mrzlo, dnes jsme klouzali po tajícím sněhu. Servisní tým to nebude mít úplně lehké.

Ani tentokrát jsme na startovní čáru nepostavili zcela nejsilnější možnou sestavu, včera se mi scházely zdravotní omluvenky, takže hrajeme ve složení Kobr, Holásek T., Pokorný M., Růžička, Skubi, Dudlová A. Pro Matěje Kobra je to zřejmě derniéra za ústecká žákovská družstva, ale uvidíme. Nepříjemné je, že jak se z organizačních důvodů přehazovala kola, máme třikrát stejné barvy (na lichých černé).

V prvním dnešním kole nás čekal favorit soutěže Lanškroun B. Hrají v téměř obvyklé sestavě, jen Kalousovou nahradil Dušánek.

Po návratu z nákupu už je to bohužel 2:0, Saša dostala mat (s Večeřovou to není ostuda), Honza prý byl ze zahájení bez figury.

Jinde to ale vypadá slušně. Matěj na první hraje se silným Pokorným, ve francouzské tlačí na dámském křídle. Tomáš je s Večeřem bez pěšce, ale s jistou iniciativou na královském křídle. Marian hraje zhruba vyrovnanou jezdcovou koncovku s favorizovaným Lánou. A Vítek svádí ostrý vyrovnaný souboj s Vuovou.

10.10

Vzadu už 3:0, Vítek v dramatickém boji ztratil věž i krále.

Matěj má ve věžovce pika a dvacet minut proti jedné. Tomáš stále pěšec méně. Marian má velmi ostrou pěšcovku, záleží na každém tempu.

10.30

Ale ne! Taková škoda! Marian měl Lánu na lopatě, mohl si nechat krytého volňáka a králem vybrat druhé křídlo. Místo toho šel do forsírované varianty, ale i ta byla vyhraná! Jenže v partiáři se objevil opačný výsledek, ojojojojoj!

10.55

Dole se děly věci, nakonec jsme dvakrát vyhráli, výsledek 2:4. Matěj koncovku vyhrál, soupeř mu prý nakonec přehlédl věž. Co víc, věž přehlédl i Večeř Tomášovi, byť měl koncovku výrazně lepší. Tomáš ho tak poráží podruhé v jednom týdnu! Dvojnásob tu mrzí prohra na trojce. A podle Matěje mohla Saša sebrat dámu zadarmo, to je škody!

11.00

Emoce stranou. je tu další utkání, tentokrát s Hlinskem. Tomu chybí zejména dva přední hráči, nastupují v sestavě 3, 4, 5, 8, 9, 10. Půjde to?

11.20

Zatím v pohodě až na Sašu, kde si navzájem berou figurky, ale ona jich ztratila víc.

Zábavnou pozici měl Tomáš:


6. Jg5! Takový tah vždycky potěší. 6. ... Jh6 Samozřejmě hrozil mat na f7. 7. f3?! Lépe bylo 7. Dxg4! :-). Ale i tohle jde, černý nemůže Se6 pro Sxe6 fxe6 Jxe6 s dalším Jxf8 a Sxh6 7. ... Jb6! A teď je nejlepší Jxf7 nebo Sxf7+.

11.30

Vítek prohrál, ten má věčně odkopaného krále.

Matěj má iniciativu, Tomáš věžku, Marian dámu a pěšce za dvě lehké figury, Honza útočí (ale mohl chytit dámu, což neudělal), Saša stáhla nevýhodu na kvalitu méně.

12.00

Nevypadá to růžově. Saša prohrála. Matěj zkouší vyhrát koncovku, ale nevím. Tomáš je vyhranej. Marian se v tom navzdory materiální převaze motá. Honza se dvěma pěšci míň a útočnými možnostmi ... mění dámy a přechází do horší koncovky. 🙁

12.35

Asi ne.

Tomáš vyhrál, naopak Honza bojuje za ztracenou věc. Marianovi a Matějovi jsem zakázal remízy, ale Matěj nic nenašel a nakonec stejně půlil. 1,5:2,5, ale víc než něco u Mariana neuděláme.

12.40

Marian půl, teď už jsem mu ji dovolil. Ale je to zbabělec, s dámou proti dvěma figurám se pořád ptá, jestli může remízovat. 😉 2:3, ale Skubi prohraje.

13.00

2:4

13.05

Nakonec máme Svitavy. Chybí jim zejména Brázda, sestava je 2, 3, 4, 6, 8, 10.

13.15

Tomáš má figuru, Vítek pěšce a soupeře bez rochády, jinde zatím kolem rovnováhy.

13.25

Vítek vyhrál, 1:0.

13.30

Saša má dvě kvality navíc!

Honza má zcela crazy pozici - bílá D krátce po zahájení na a8, černá D na a1, oba králové někde vepředu bez ochrany ...

13.35

Honza prohrál,  Saša vyhrála! 2:1

13.40

Matěj už má taky figuru. Marian kolem roviny.

13.50

Matěj vyhrál, Tomáš už vede o věž. Marian jde do zápletek.

13.55

Ale ne!! Marian si nechal odtažným šachem sebrat dámu. Druhé zlaté pravidlo ...

3:2, Tomáš má ovšem dvě věže proti střelci (s dámami), otázkou je už jen to, jestli stihneme vlak ve 14.36.

14.00

Tomáš vyhrál, 4:2. Vlak stíháme, v Ústí teoreticky v 15.24.

16.00

Zdárně doma (snad). Už nemám energii. Poté, co opakovaně celou cestu zakazuju dětem dělat prudké nečekané pohyby v blízkosti kolejí, se v Ústí na nádraží dva zodpovědní uvážliví mladí hráči vyřítí plnou rychlostí vpřed a sprintují až do silnice, kde může jet auto - a taky tam jelo (nikomu se nic nestalo). 🙁

Dnes tedy dvě porážky, jedna výhra, body Tomáš 3/3, Matěj 2,5/3, Vítek a Saša 1/3, Marian 0,5/3 (ale na desce měl aspoň dva).

Docela se na to už dalo koukat, k vidění byly opravdové šachové boje. Přesto pořád platí, že je třeba dělat dokola na základní taktice.

Do Východočeského poháru jsme nepostoupili, ve druhém pololetí tedy budeme mít volné termíny na tréninková soustředění - a ví Caissa, že je potřebujeme!

Sníh roztál, mazání od servismanů nebylo potřeba, jdu namazat sebe.

THE END.

2 thoughts on “Živě ze Svitav – závěr KPDŽ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *