Šachový klub Ústí nad Orlicí

Svitavská sedmnáctka po jedenácti (a třech) letech

Vánoční turnaj, Svitavy, 23. 12. 2022

Svitavský vánoční turnaj mládeže už je úctyhodnou tradicí a my u toho nemůžeme chybět. Před lety jsem začal reportáže jedenáctkou a dvanáctkou, pak to vyskočilo dokonce na
sedmnáctku v r. 2011 – při čtení mě jímá nostalgie, ale to teď o Vánocích každou chvíli. Naposledy jsme tam hráli před covidem v r. 2019 (teda já tam nebyl) – a taky v sedmnácti lidech! Rekord byl pak myslím rok předtím, kdy to byla dokonce jedenadvacítka!

Letos tedy všechno při starém, jen účast byla slabší, celkem 99 hráčů, už jich bývalo i přes 180. Hlavním faktorem byla asi směsice viróz, která teď mezi dětmi řádí a zřejmě postihla i některé vedoucí. Jinak ale tradiční pohoda – zkušení pořadatelé, známí na každém kroku, možnost zahrát si s juniory.

Naše výprava byla trochu neobvyklá z hlediska věku. V kat. nar. 2012 a ml. jsme měli jedinou zástupkyni (další hráče máme, někteří hráli před týdnem, ale tentokrát ne), v kat. 2008 – 2011 čtyři kluky, zato v dorostenecké kategorii 2004 – 2007 to bylo hned sedm hráčů, částečně i díky trojici, kterou jsem nalákal na vánočním turnaji gymplu, aby s námi jeli na pořádné šachy. A konečně mezi dospělými nás hrálo pět včetně Verunky, která už z dětských kategorií odrostla, a pana Křížka, který si to zkusil znovu tuším po čtyřech letech.

Psát o tomhle turnaji je jednoduché: protože sám hraju, nic nevidím a můžu jen prolétnout výsledky.

Kat. A (nar. 2012 a ml.)

Saša Dudlová ve čtvrtek trpěla, když jsme na kroužku hráli blicák. Tentokrát to zase bylo kýžené pomalejší tempo, ale do časovky se dostávala stejně. Co jsem viděl, bylo tradičně velmi slušné. Navzdory tomu, že patřila k mladším, skončila nad 50%. 4/7, 11. místo, 5. dívka.

Kat. B (2008 – 2011)

Tři zkušení hráči a letošní nováček Sam se seřadili asi jako obvykle. Tomáš Holásek a Matěj Křížek dosáhli 4/7, což znamenalo 11. a 13. místo, Vít Růžička 3/7 (ale porazil Matěje a měl silné soupeře) a 16. místo, na stejný výkon se dotáhl i Samuel Rašovský (s pomocí kontumáku, takže 2/6 + 1k, 20. místo), to už je pěkné.

Kat. C (2004 – 2007)

Soňa a Michal měli hrát vepředu, po delší době s námi jel Vojta Eliáš, k prvnímu opravdovému turnaji nastoupili podzimní nováček Radek Hornych a nadšení hráči ze Třeťáku Kuba Kleisl a Dan Vágner (ten vzal s sebou ještě bratra Kubu).

Michal Píše nebyl v průběhu turnaje tolik vidět, ve 2. kole prohrál s budoucím vítězem a pak postupoval po půlkách, ale finišem 3/3 dosáhl krásného úspěchu: 5/7, 3. místo!

Soňa Leksová se držela o fous víc vepředu, turnajem se proremízovala, prohrála jedinkrát s Václavíkem (stejně jako před týdnem). 4/7, 8. místo, 2. dívka.

Vojta Eliáš navzdory zlomenině, malé praxi a nižšímu věku zabodoval, porazil oba naše třeťáky a skončil dost rozumně: 3/7, 16. místo.

Jakub Vágner, Daniel Vágner a Jakub Kleisl se seřadili na 2/7 (17., 19., 20. místo) a zjistili, jak se liší hra o školní přestávce a hra na turnaji. Ale začít pořádně se dá i ve vyšším věku.

Radek Hornych získal aspoň čestný bod (1/7), skončil na posledním 22. místě, ale ke koukání to bylo a můžeme tu vzpomínat na řadu hráčů, kteří odstartovali kariéru na chvostu tabulky (třeba já si pamatuju, jak jsem měl na Orlické asi 1/14, to ještě byly skupiny).

Kat. D (2003 a st.)

Tentokrát nás bylo dost, s juniory jsme se nespojovali, ale dost mladých tu hrálo a byli vidět. Já, Vojta a Jirka jsme jistě chtěli hrát vysoko, Verunka si zahrála po delší době, pan Křížek hrál prostě pro radost.

Já (Pavel Holásek) jsem sehrál turnaj, jaký jsem teda nečekal. Mentálně jsem se připravil na boje se silnými hráči (Tomáš Pokorný, Nataša Richterová, Honza Jiroušek), ale i když jsem turnaj odehrál vepředu, nenarazil jsem ani na jednoho z nich! S Tomášem Míkem jsem tentokrát prohrál, obětoval jsem kvalitu za útočnou pozici, ale bránil to dobře. Pak jsem nějak udržel Matěje Kupsu … a jinak jsem nikoho z čela neměl! Do posledního kola jsem dostal Terezu Bohuňovskou (1130), takže celkem bez práce 5,5/7, 3. místo.

Trochu mě mrzelo, že mě přeběhl Ďuriančík, ale právem, porazil Richterovou, Pokorného i Míka! Podobně i šestý Bulva porazil Richterovou a půlil s Jirouškem – svitavské mládí jede!

Jirka Píše porazil Vojtu a skončil nad svým nasazením, v posledním kole ale okusil i on Míkovu sílu. 4/7, 9. místo.

Vojta naopak působil nevyspale a po prohrách se mnou a s Jirkou skončil v průměru. 4/7, 12. místo.

Verunka hrála s chutí, největším úspěchem byla půlka s Patrikem Krušinou. 3,5/7, 14. místo, 3. žena.

Jan Křížek získal o bod víc než v r. 2018 a neskončil poslední. Pro mě je velmi poučné sledovat, jak hraje inteligentní dospělý hráč bez turnajové zkušenosti – co my máme zažité skoro reflexivně, on musí vymýšlet. 2/7, 25. místo.

Fotky, ovšem.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *