Šachový klub Ústí nad Orlicí

Wijk 2023 1. kolo

Proč vlastně ty partie komentuju? Abych si sám uvědomil, co se tam dělo. Jak říká stará kantorská pravda, tak dlouho to učíte, až to možná jednou sami pochopíte.

Zkuste si komentovat nějaké partie taky, aspoň pro sebe.

Dělám to s motorem, ne že bych mu moc věřil, ale v té rychlosti to jinak nejde, pokud to má být publikovatelné. Jasně že se strojem v zádech umí frajeřit každý, uvědomte si, že ti hráči by si každého z nás namazali na chleba. Snažím se tam vidět hlavně obecné zákonitosti.

4 thoughts on “Wijk 2023 1. kolo

  • Pavel Holásek napsal:

    2. kolo:

    Caruana si s Abdusattorovem postavil pěšce, jako by chtěl demonstrovat, co všechno si lze v konkrétní hře dovolit: samej dvojpěšec a izolák, kdo se měl na to koukat? Jenže to v pohodě ubránil, nejdřív díky různopolákům, pak ve věžovce 4:3 paradoxně díky tomu, že v obraně je výhodnější mít právě dvojpěšce.

    So s Erigaisim se provyměňovali do remízy skoro jako mnozí ve družstvech. Praggnanandhaa hrál proti Aronjanovi otevřenou španělku a neměl problémy vyrovnat. Van Foreest měl s Rapportem za pěšce dvojici střelců, což byla dostatečná kompenzace.

    Na Carlsena a zejména Giriho se podívám podrobně, to bylo jiný kafe!

    Rušno bylo u Dinga, který vyvolal velmi zajímavou materiální nerovnováhu, ale Maghsoodloo to nějak drží (ještě hrají).

    • Pavel Holásek napsal:

      Supi – Warmerdam je dost nuda. Yilmaz – Mishra vypadá jako šachovnice v plamenech, ale nejspíš jen odtahali teoretickou variantu. Ivic měl se Sindarovem supermocného pc7, ale nenašel cestu k jeho realizaci.

      Partie Adhiban – Beerdsen je jedna velká nerovnováha, nejdřív stál na výhru bílý, pak se to zcela obrátilo a nakonec byla v kosmu rovnováha síly obnovena.

      • Pavel Holásek napsal:

        Vaishali prohrála bílýma nějakou docela typickou poziční sicilku s různopolákama, byť nula vypadá trochu předčasně.

        Partie Roebersové je oslavou prostoru a aktivních figur, za dámu měla pak velmi bohatou kompenzaci (i materiální).

        A nebohý Jerguš Pecháč by do toho asi nejradši hodil vidle: zahájil optimisticky královským gambitem, favorizovaný Tabatabaei byl v osmém tahu bez figury (sledujete někdo cizí komentáře? to byl blundr, nebo pokus o překvapení? – v databázi mám šest partií, skóre 4:2), ale pak zlobil, zlobil, Jerguš partii odbránil a nakonec marně. Start 0/2, to je zlý sen – a ještě TAK.

  • Pavel Holásek napsal:

    Jak upozornil na webu sachy.cz pan Zimniok, o vídeňské s 5. Df3 napsal na jaře Zdeněk Závodný desetidílný (!) seriál: https://zpravy.sachy.cz/2022/04/23/videnska-s-df3-10-dil/
    Mládež ale raději varuju: teoretické labyrinty rozhodně ovládat nepotřebujete, tak se šachy nenaučíte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *