Šachový klub Ústí nad Orlicí

Ve sklepě, tudíž bez sluníčka

Aneb vítězná bitva se svitavskou rezervou pět ku třem

V kápédvojce zbývalo před nedělí odehrát čtyři kola a tabulka se nám rozdělila na třetiny jak hokejové utkání. První okupuje zcela bezkonkurenční Polička B, která vyřídila všechny dosavadní soupeře včetně nás, pročež mílovými kroky kráčí k postupu do krajského přeboru. V druhé třetině se o dva medailové fleky perou hned čtyři mančafty: Řetůvka, Moravská Třebová a s jednozápasovým deficitem také my (Ústí D) a svitavské béčko. Pátý flek od dalšího pak dělí propastná mezera šesti bodů, to už se bude dohánět všem – včetně našeho céčka – velmi těžko.

Bitva o druhý/třetí flek čeká právě nás a Svitavy B. S potěšením kvituji, že se bude tentokrát šachovat u nás, anžto:

1. Začínáme v 10.00, nikoliv o hodinu dříve, jak je zvykem ve Svitavách.

2. Což by znamenalo cestovat ještě mnohem dříve.

3. Naši klubovnu ve sklepě neohrožuje sluníčko, jak je běžné ve Svitavách, ani jiné záření.

4. Pískat bude natolik fundovaná rozhodčí (Verča), že se nemůže lautr nic stát.

Přípravu soupisky opět starostlivě nepodceňuji, maje na paměti, že jsme doposud prohráli pouze jednou a držíme lichotivé skóre i počet vyhraných partií. Omluvenky v přijatelném počtuZdenda se střídá v dvousměnném provozu s Verčou (takže na lichých máme děvčata), volno hlásí také Martin Čech s Tomem Kodytkem. Naopak do bojové pohotovosti se jednozápasové odmlce hlásí Soňa s Michalem, třetí pozvánku dostává Krummy a skrzeva 100% úspěšnost je v sestavě ponechán Jarda.

Minimálně favority jsme, a to tím spíš, že hosté dorazili notně slátaní – z první desítky soupisky schází hned sedm hráčů! 

V klubovně tradičně živo v počtu 32 lidí a něco, céčku jsme předehráli dalšího soupeře – Horní Čermnou. A ta taky dorazila notně poslepovaná! Jestli dneska nezaberem, tak kdy jindy…

U nás se bojuje srdnatě v dopoledních hodinách, moc se mi nelíbí pozice kluků Píšovic, jinak docela pohoda – rovina nebo něco k dobru. A pak… ta sklizeň! Nejdřív Jarda na osmé, kombinačně a pak s přehledem, pak Michal z horší pěšcovky vyrobil vyhranou a za chvilku i Soňa, která spolehlivě uplatnila kvalitu! 3:0 jak z Nohavicovy písničky,  to vypadá hodně slibně.  K výhře nás přiblížil remízou po dobrém  výkonu Krummy, též z pozice síly zapsala remízu Verča na první. Nastaly časovky, krále bohužel sklonil Jirka, a tak jsem na minutě přestal výhodu hledat   a remízou pojistil zápasové vítězství. Zbývala Vítkova partie, tam se výhoda přelévala, až skončila remízou opakováním tahů.

Vítězíme 5:3 a v tabulce jsme poskočili už na druhé místo! Dokonce i céčko zaválelo a Čermné nadělilo 6,5, přičemž mohl ještě víc! Dohra se šachovnicí a půllitrem klasicky v Bábě, ze které jsem musel před čtvrtou odpolední opětovně do klubovny, kde jsem navrátivšímu se Milanu Kotvovi předával zapomenutou tašku. Ende gut, alles gut 🙂 

K partiím přibližně toliko:

1. Šmajzrová Veronika-Kotva Milan 1/2 Na první se hrálo na úrovni o soutěž, klidně dvě výš. Španělský maršálek, až časem nějaká vedlejší lajna, kde bílá měla věž a dvě pěšce na dvě lehké figury. Podle compu se slušnou výhodou, lidsky těžko říct, navíc oba hráli bez jediného slabšího momentu – asi zasloužená půlka opakováním tahů.

2. Maděra Stanislav-Holásek Vít 1/2 To bylo zajímavé. Bílý zkoušel po d4 c5 gambitového pěšce držet (v tomhle jsem jej před lety ve Svitavách strašlivě roznesl), nicméně tady to náš hráč úplně ideálně nevymyslel a moc kompenzace za mínus floka nebylo. Pak se ale hrálo dál, Vítek vyšejdil slušný úrok na krále a v časovce jej mohl korunovat vcelku nesložitým čtyřtažcem. Místo něj ale pouze věčnil v nejdelší partii dne, stane se.

3. Leksová Soňa-Riedl Vladimír 1:0 Po zahajovacím f4 nám lehce zatrnulo, ale Soňa věděla své. Posadila klasicky kobylu na e5 a pak originálním výjezdem a4 zmátla  soupeře natolik, že přehlédl kvalitu. Zbytek už byl celkem jistý – těžké figury na krále, který utíkal kamsi do polí.

4. Pospíšil Jan-Píše Jiří 1:0 I Jirka okusil hořkost porážky. V přetahované francouzské mohli oba udělat pár přesnějších tahů, jenže po zajímavé zápletce měl slabého krále a nesehrané figury jen náš hráč. Jeden, dva momenty na spásu ještě přišly, ale nebyly snadno k nalezení. Čestný úspěch hostí a nutno říct, že po zásluze.

5. Pokorný Jan-Vymazal Marek 1/2 Začínám mít chronický problém přehrát “šestnáctistovky”. Marek ale zahrál dobře, přestože gambitového pěšce ve francouzské držel dost podezřelým způsobem. Výhodu jsem vypotil nejsilnějšími tahy, ale stálo mě to moře času a černý se stejně tak jedinými tahy držel. Ve škaredé časovce (deset tahů na minutu s příhozem) z toho byla kvalita víc za floka až dva, i s minimem figur jsme museli oba dávat bacha na mat z první/poslední řady. Půlku jsem nabídl ryze kapitánsky – byla na 4,5. Myslel jsem, že ze silně lepší/při/vyhrané pozice, comp nesouhlasí.

6. Brázda Zdeněk-Krummer Dušan 1/2 Mladého svitavského hráče jsem o soutěž níž v sicilce neporazil, Dušan zvolil jiné schéma a hrál ho dobře. Černý pár figur vhodně vyměnil, zbyla mu dvojka střelců a bílému potenciální slabiny. Při nabídce remízy nestál Krummy rozhodně hůř, spíš o kousek lépe, bílému se za nepříznivého stavu těžko odmítalo.

7. Píše Michal-Kýr Michal 1:0 Tak to bylo hodně srazy. Bílý nejdřív ambiciózně, pak s děravou pozicí a slabinami. Černý místo aktivity volil “jen” lepší pěšcovku, kterou měl minimálně způlit, možná i vyhrát a rozhodně ne… prohrát. V Bábě u půllitru jsme nestačili zírat, k jakému obratu došlo, najednou bílý šlapal (f)lokem a černé pěšce na druhé straně spolehlivě chytal. KPII, nic není nemožné 🙂 

8. Mráz Václav-Víglaský Jaroslav 0:1 Válec našeho mančaftu se jmenuje Jarda. První partii vyhrál s klikou, druhou už docela jasně a třetí… na celé čáře! Bílý zahrál pár měkčích tahů, černý našel hezký zvedák v centru a ve finále z toho byla figura k dobru. Se 100% ziskem ji Jarda říká o nominaci do žamberského pivovaru 🙂

2 thoughts on “Ve sklepě, tudíž bez sluníčka

  • Honza Pokorný napsal:

    Partie jsem včera nacvakal a v rychlosti prošel, utkání bylo docela kvalitní.
    1. Oboustranně dobře zahrané, u podobné teorie člověk kolikrát nepozná, jestli hraje 1800, nebo 2500.
    2. Nejdřív nic moc, pak Vítek zabral, škoda, že na konci neviděl čtyřtažec a jen věčnil.
    3. Soňa originálně, pár vylepšení v zahájení by se ještě našlo, ale po Sa3 už to bylo na jednu bránu.
    4. U Jirky se toho nepovedlo víc, hlavně a5 v zahájení, soupeř si bod zasloužil.
    5. Kupodivu velmi slušně za obě strany, v časovce to v jednom momentu vyhrané bylo, oprava o pár tahů později už k výhodě nevedla.
    6. Krummy celou dobu velmi slušně, výhodu soupeř nikde neměl, na konci už to mohl zkoušet jen černý.
    7. Michal by měl v DG obecně asi dřív schovávat krále, ale to bychom neviděli úžasný obrat v pěšcovce 🙂
    8. Jarda dobře, v aktivní sicilce soupeře kombinačně rozebral.

  • Soňa Leksová napsal:

    Dlouho jsem přemýšlela, zda zahrát f4, ale po zahrání, se soupeř tvářil, že úplně neví co to hraju,tak mi to dodalo sebevědomí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *