Šachový klub Ústí nad Orlicí

O družstvo více

2. turnaj KSDŽ, Polička, 18. 3. 2023

KSDŽ je nejnižší soutěží družstev mládeže. Hrají se dva turnaje, ten první proběhl v lednu v Lanškrouně. Nesmí tu hrát členové základu KPDŽ ani starší ročníky (max. 2008), takže většinou stavíme jedno družstvo a jsme rádi.

Letos ale početnost kroužků výrazně stoupla, takže jsem doufal, že by mohla vyjít i družstva dvě a po různých peripetiích se to skutečně podařilo. Tím osmým, který nás zachránil, byl úplný nováček Vitalij Velyhan (neznal jsem ho, ale je to rodák z ČR, mluví normálně česky).

Díky rodičům Dušánkovým za dopravu i panu Popelovi za doprovod.

Trochu jsem váhal, jak postavit družstva, mohl jsem to namíchat podobně silné, aby si všichni zahráli, ale nakonec jsem nechal zvlášť členy kroužku pokročilejších, aby usilovali o lepší umístění, a zvlášť začátečníky, kteří měli hlavně sbírat další zkušenosti.

Výsledky tradičně najdete na chess-results (lze si rozklikávat různě podrobné statistiky).

Začátek byl drsný, když jsme hráli na prvních dvou stolech a neudělali jsme ani půlku. Ve druhém kole jsme se utkali spolu, silnější B tým vyhrál 3:1, ale Daniela dokázala porazit Sama!

Ve třetím kole oba týmy vysoko vyhrály, jediná půlka nás dělila od toho, aby to bylo s nulou!

Béčko pak dvakrát remízovalo, v předposledním kole se nechytlo na prvním stole proti Moravské a v posledním dostalo kontumační výsledek 2:2.

Céčko dostalo kontumační půlku už ve čtvrtém kole, v pátém ještě půlilo s Lanškrounem D, v šestém dostalo čočku na druhém stole se silnou Čermnou a v posledním smolně těsně prohrálo se Svitavami B.

Viděli jsme řadu napínavých okamžiků a kuriozit. Napínavou dámskou koncovku měl třeba David Hanák proti Leoně Bártové, šachoval po celé šachovnici, soupeřka hrála na vteřinách, ale ze šachů se vysmekla a už už stavěla druhou dámu. V jednu chvíli mohla dát jednotažec, ale zahrála na vedlejší políčko, kde byla dáma zadarmo ke braní, David ale automaticky cukl králem … To bylo drama!

Nebo jsem Vitalije před posledním kolem varoval, ať si dá bacha na nemožňáky, načež po Dh5+ nezahrál jediný tah g7-g6, ale Sf8-f7, načež Dxf7 byl mat …

Rozebírat hru každého zvlášť asi podrobně nebudu. V béčku Vítek Růžička úspěšně držel první desku, David Hanák to měl na druhé těžší. Samuel Rašovský se po startu 0/2 zvedl a bodově byl z týmu druhý za Vítkem. Saša Dudlová má radši pomalejší tempa a působila trochu unaveně.

V béčku jsem naše nováčky Viléma Popela a Daniela Dušánka dal už na první dvě desky a vůbec se tam neztratili. Samozřejmě nemají na ratingované hráče prvních týmů, ale jinak se na ty partie koukalo dobře, zejména Vilém udělal 50%, když pár partií zvládl v napínavém závěru. Danovi se bodově nedařilo, ale moc nechybělo. Daniela Kašparová si užívala hratelnějších soupeřů na třetí desce a dosáhla krásných 3,5/6. Vitalij Velyhan se dočkal aspoň jedné výhry, odehrál svůj první turnaj a, jak bylo řečeno, zachránil nás už tím, že jsme mohli být kompletní. Jinak potřebuje nabrat zkušenosti, docela vidí braní figur, ale mnohé jeho tahy nedávají úplně smysl.

Družstva se seřadila těsně za sebou na 7. a 8. místě z 11, pro béčko je to mírně za očekáváním, pro céčko spíš úspěch. O body ale dnes tolik nešlo, hlavně jsme nabrali další dávku herní praxe, o přestávkách jsme přidali i trénink v předsálí. Před jarem plným akcí je to dobrá rozjezdová pozice. (Za 14 dní můžou jet všichni na jednotlivce do Pardubic.)

Naše vlaková skupina pak stihla i dřívější spoj, byť tedy těsně. Nejdřív nervydrásající sledování dohrávky poslední partie, kde černá stála úplně na prohru, ale ještě nevzdávala. Pak vyhlášení výsledků, kdy naši seděli vzadu a nějak se neměli k tomu, aby šli pro ceny. Pak si Daniela místo spěšného balení v klidu zase sedla a musel jsem ji shánět. Dorazil jsem na nádraží asi 4 minuty před odjezdem a na pokladně asi pět lidí a hlavně to vůbec nepostupovalo. Pak mi pokladní místo vydání jízdenky začala v klidu vysvětlovat, že máme chodit včas. Pak cosi hledala na monitoru. Pak měla problém vrátit mi drobné … Ale kdyby šlo všechno hladce, neměl bych o čem psát. 😉

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *