Šachový klub Ústí nad Orlicí

Řetůvské dvojice

aneb Z Kerhartic až na Konec světa
aneb 0. ročník Memoriálu Pavla Bělovského
aneb Po letech zase Klopoty?

aneb Hospodský šach žije!

Po Orlické šachovnici ve světlém a proskleném DDM, kde jsme se starali o plný barák dětí, následovala akce úplně opačná. To mi takhle jednou ráno zavolal Pavel Kylar na pevnou linku (už jsem zapomněl, že ji mám, a volat mi v osm ráno ve všední den je docela vtip), a že pořádají zkušební turnaj dvojic pro pár pozvaných z okolí, tak abych pobral děti a dorazil.

I když jsem teda v neděli ráno potřeboval hlavně doléčit nachlazení a dospat se a zpracovat fotky z Majálesu a z Orlické – jo a taky opravit maturitní písemky (zanedbatelná položka) – slib je slib, a tak jsme s Vojtou se skuhráním a funěním přelezli kopec a dorazili na devátou, abychom se dozvěděli, že se začíná až v půl …

Byla to prostě velmi příjemná akce: kolem řetůvské májově rozkvetlé údolí, uvnitř teplo u kamen a (pro mě) grog a hojnost dalších nápojů a vůbec česká hospodská klasika. (Kdyby naše klubovna vypadala takhle, určitě by měla blesková liga nebo tréninky zcela jinou účast; ale ono zase dělat intenzivně s plnou koncentrací se v tom nedá.)

K tomu hráči velmi různé úrovně od ústeckých legend Jardy Volfa a Franty Šimka přes borce z daleké Moravské Třebové nebo Kunvaldu a přes členy místního klubu až po úplné amatéry (Sokol ze Sloupnice říkal, že to hraje poprvé asi po dvaceti letech – a hned druhou partii vyhrál!).

Naprostá pohoda bez jakéhokoliv spěchu a násilí, venkovní povídání během ustavičných rauchpauz, vzpomínky na dávné akce a dávné známé … jo a taky se hrály šachy.

Deset dvojic sehrálo devítikolový turnaj každý s každým, hodnotilo se olympijsky. Tempo 2 x 15 minut bez přídavku, bál jsem se toho, ale zvyknout se na to dalo.

Ceny přinesl Luboš Švéda, turnaj řídil Vítek Kapoun.

Výsledky jsou tady:

My jsme to s Vojtou vyhráli, já jsem měl 9/9, Vojta ztratil (nebo získal) tři půlky (s Kameníkem, Kylarem a Pěkníkem).

Takže takhle:

1. Pavel Holásek + Vojtěch Holásek (ŠK Ústí nad Orlicí) 16,5/18
2. Milan Pail + Milan Pěkník (TJ Sokol Němčice) 14
3. Jaroslav Volf + David Kameník (ŠK Ústí nad Orlicí) 13
4. – 5. Pavel Grepl + Andrij Meleško (TJ Slovan Moravská Třebová) 11
          Lubomír Švéda + Vít Kapoun (ŠK Řetůvka) 11
6. František Šimek + Pavel Kylar (ŠK Řetůvka) 10

Další družstva už měla bodový odstup, ale spokojeni museli být všichni. Zbývá jen doufat, že se toho místní nezaleknou a další ročník už uspořádají ve větším měřítku v pořádném sále, chuť do toho mají.

One thought on “Řetůvské dvojice

  • Lubomir Sveda napsal:

    Děkuji za vlídné hodnocení a drobnou propagaci naší akce. Cílem bylo pozvat pár šachových kamarádů a vyzkoušet si pořádání turnaje (proto ten nultý ročník). V plánu je udělat oficiální turnaj dvojic , kde už by pozvání proběhlo s dostatečným časovým předstihem. Největší chybou totiž byl krátký termín od pozvání k realizaci. Věřte, že to nebyl žádný úmysl, ale pouhý nedostatek volných termínů. Sladit se mezi sebou a pak ještě s hospodou – bylo to nejtěžší. K šachovým výkonům se nebudu vyjadřovat, protože šlo opravdu o hospodské šachy (tzn. pivo a kapka na stole zamotaly s leckterým mozkem…) a přátelské setkání.
    Věřím, že se účastníkům u nás líbilo a slibuji, že už teď se můžete těšit na pokračování turnaje “Řetůvské dvojice” – tentokrát na první ročník!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *