Šachový klub Ústí nad Orlicí

Pár poznámek k tréninku zahájení

Víte, že na kroužku zahájení moc neděláme. Za důležitější na cestě ke zlepšení považuju drobnou taktiku (diagramy, jedem!), základní strategii (působnost figur, profylaxe!) a pak koncovky.

Poté, co na finále několik z nás naletělo na variantu 4. Jg5 ve hře dvou jezdců v obraně, jsme se na ni teda podívali. Věnovali jsme tomu spoustu času a nelze říct, že by to všichni zvládali. Je totiž třeba pracovat i doma a postupně si repertoár zahájení budovat. Jak?

1) Podívat se na okomentované partie, např. do knih miniaturek (Alster, Rojzman), do Biolkových knížek o zahájení apod.
2) Zahájení hrát, třeba na internetu, a partie pak analyzovat, ne opakovat stejnou chybu dokola.
3) Postupně si tak vytvářet síť zkušeností, která bude jednak houstnout, jednak se rozšiřovat.
4) A nebát se! Bát se musí soupeři!

Mimochodem, hře dvou jezdců úplně neuniknete tím, že budete hrát italskou, i tam má bílý ostré varianty (např. Greco, Evansův gambit). A ani tím, že budete hrát francouzskou. Špatný argument: “hraju radši francouzskou, ve hře dvou jezdců je toho moc”. Správný argument: “hru dvou jezdců už jsem zvádl, hraju francouzskou, abych se naučil další pozice a jiný typ strategie”.

Po 4. Jg5 jsme se tedy učili 4. … d5 5. exd5 Ja5 6. Sb5+ c6 nebo i 6. … Sd7, a na to už si tedy hledejte další partie a tvořte partie svoje.

A dnes jsme si ukazovali i náročné 5. … b5!, vzorová partie je Oetzel – Gonsior (černé měl slavný hradecký trenér, nedávno uvedený do Síně slávy ČOV), další zajímavá partie je Berlinsky – Olšar (hrálo se na ME zrakově postižených, tedy prakticky naslepo!).

Dál jsme se věnovali variantě 4. Jc3 Jxe4 a začali jsme i variantu 4. d4.

Ještě jednou: nebojte se toho! Najděte si aspoň jednu partii. Další zítra. Další sehrajte a zapište si, kde kdo udělal chybu. Atd.


A večer jsem trénoval s Matějem Kobrem, sehráli jsme partii se zápisem, kde jsem v ortodoxním dámském gambitu použil typový plán hry na dámském křídle a6, b5, c5. Partii jsme analyzovali. A hned jsme si vzali další partii ze slavného zápasu Capablanca – Aljechin, kterou vyhrál černý a výrazně se tak přiblížil zisku titulu. Sám jsem tu partii neznal, moje mezera.

A už tak vzniká nějaký základ, který lze dál rozšiřovat. Hned to chce podívat se na podobné partie, které vyhrál bílý (např. Aljechin – Maróczy). Já sem dávám odkazy na internetový zdroj, ale je lepší hledat v knihách partie komentované slovně. A třeba si je uložit do Chessbase, pokud ji používáte. A několikrát se k nim vrátit.

Kdybyste znali (vy pokročilejší) třeba jen většinu partií zápasu Aljechin – Capablanca, už byste byli velcí borci. A není to tak těžké. Při tempu 1 partie denně to za měsíc skoro máte. Ještě do prázdnin!

2 thoughts on “Pár poznámek k tréninku zahájení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *