Šachový klub Ústí nad Orlicí

Pár poznámek k tréninku zahájení II

Ve čtvrtek jsme pokračovali ve studiu varianty 4. d4 ve hře dvou jezdců v obraně, hlavně šlo o variantu 4. … exd4 5. 0-0.

Hráči se ptali, co po 5. … Sc5. Varianta 6. e5 d5 7. exf6 dxc4 8. Ve1+ Se6 9. Jg5

se jim za bílého moc nelíbila, že prý černý má vývin a bílý skladiště (je to trochu iluze, bílý má provedeny vývinové tahy 0-0 a Ve1, takže ve vývinu nezaostal). Když jsem je ale nechal navrhovat pokračování, ztráceli dvoutahově figuru.

Nebyli ovšem sami: připomnělo mi to sérii tří dávných partií z oddíláku, kdy jsme s Petrem Johnem (který byl tenkrát naším slibným talentem) sehráli variantu hned třikrát a ani jednou nebyl připraven. Články zde a zde. Tak vážně: kdo má databázi svých partií, kam si ukládá, co už hrál, hledá chyby a připravuje se, aby je příště neudělal?


Potom jsme se vrátili k hlavní variantě, tedy 5. … Jxe4 6. Ve1 d5, a Saša navrhla tah, který jsem sám chtěl ukazovat, totiž 7. Jc3!!?.

Legrační varianta, kde bílý k jedné napadené figuře přidá ještě další. Ukazovali jsme si pro ilustraci partii Gat – Gheorghiu (z Alsterových miniaturek), kde hrál černý 7. … dxc4. Podívali jsme se ale taky na odbočku 7. … dxc3 8. Sxd5 a někdo navrhl zajímavé 8. … f5. To jsem v Alsterovi neměl, takže jsem musel zapnout vlastní hlavu a navrhl jsem 9. Sxe4. Legrace je, že po 9. … Dxd1

má bílý k dispozici hezký dvojšach 10. Sxc6++!, po kterém vyhraje. Proti dvojšachu se totiž nelze bránit braním figury. To jsme si hned vyzkoušeli jako úkol k řešení. Vidíte, že od studia zahájení se lze snadno dostat k tréninku taktiky. Mimochodem: když na lichessu dohrajete partii a necháte si ji “zanalyzovat” motorem (funkce ANALÝZA), objeví se vám vpravo dole modrý nápis, který nabízí možnost řešit diagramy právě na použitou variantu zahájení – velmi doporučuji! (Jako všude u diagramů na lichessu lze vlevo nastavit různou obtížnost.)

Můj návrh 9. Sxe4?? má ovšem díru, černý zahraje jednoduše 9. … fxe4 a bílý za figuru nic nemá. Správné je 9. Jg5!


A konečně jsem ukazoval aspoň něco z varianty 5. e5 (místo 5. 0-0). Dívali jsme se na vzorovou partii Ochotnik – Sokolov, připomenu jen hlavní strategický motiv: bílý tu nehraje na rychlý útok, ale jde o statičtější poziční faktory, konkrétně ovládnutí černých polí d4+c5 (proto tah 16. Jb3!). V partii se pak objevili různopoláci a tam má výhodu ta strana, která má iniciativu. Bílý nakonec využil právě černá pole na diagonále a1-h8.

Ještě jednou: argument “to nehraju, tam je toho moc” neberu. Všude je toho moc. A ono toho zas tak moc není.

Beru leda argument: “To nehraju, zrovna studuju jinou variantu. Zkuste ji na mě a uvidíte!”

A teď diagramy, jedem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *