Šachový klub Ústí nad Orlicí

Gympl potvrzuje nový vzestup

Vánoční turnaj gymnázia, 19. 12. 2023

Před vánoci hrajeme na gymplu rapidový turnaj už řadu let, řekl bych od konce devadesátých let. Covid sice znamenal přerušení, ale vloni jsme tradici obnovili, to hrálo 38 účastníků, letos jich bylo nakonec 41.

Chybí nám sice pořádná výkonnostní špička, ale úroveň hry řady amatérů byla velmi pěkná a ani vzadu se vůbec nehrály špatné šachy. S hodinami neměl nikdo problémy a ve srovnání s jinými roky panovala i ve druhé místnosti slušná kázeň.

Hrálo se tradičně 9 kol švýcarským systémem “prázdninovým” tempem 2 x 10min + 2s/tah.

Bylo zřejmé, že pokud se “neurve” někdo z mladších, bude o vítězství usilovat nejzkušenější trojice: Domča, Eliška Sysrová (hráčka Letohradu, od letoška na naší škole) a Tomáš. Vypadalo to, že rozhodující budou jejich vzájemná utkání, případná ztráta by se doháněla těžko.

Ve čtvrtém kole hrál Tomáš s Eliškou.

Ve věžovce sahala Eliška po výhře, ale Tomáš ještě včas našel protihru, končilo se opakováním tahů:

1. ... Kh4 2. Vh8+ atd. 1/2

Do vedení šla Domča, která měla 4/4, v pátém kole hrála černými s Eliškou.

Domča pak skutečně výhodu převedla v zisk figury.

Jenže tuhle koncovku pak s nedostatkem času dala za remízu, přitom je elementárně vyhraná, černý král si prostě půjde pro pěšce, bílému dojdou tempa. 1/2

Tomáš se tak bodově dotáhl na Domču a v šestém kole hráli spolu. Měla zdravého pěšce, ale Tomáš zaktivizoval figury (měl V+S x V+J) a vytvořil si kompenzaci, viděl jsem to na remízu. Pěšce získal zpátky, pak dokonce jednoho navíc, to už bylo nadějné ... a partii náhle zakončila hezká taktika (Šmajzrová - Holásek):

1. ... Vxc4! Po 2. Vxc4 vyhrává Sxb5 s vazbou, po 2. Ja7 Vxd4 3. Jxc6 Vd2 je koncovka nehratelná. 0:1

Po šestém kole šel tedy do čela Tomáš s půlbodovým náskokem na Elišku (a Vítka Růžičku), o další půlbod byla zpět Domča. A šlo o to, jestli ještě někdo něco ztratí. V sedmém kole nikdo z té trojice nezaváhal, ale v osmém nečekaně Tomáš ztratil půlku s Vojtou Eliášem, měl totiž S+J bez pěšců a matové vedení s nedostatkem času nezvládl (mimochodem, ve stejném kole se někde vzadu vyskytla koncovka K+2J x K). Před posledním kolem najednou vedla Eliška, která měla lepší pomocné než Tomáš. (Domča půl bodu za nimi.)

V posledním kole to Domča celkem brzy s Vojtou zapůlila, protože nevěřila, že by přední hráči ještě něco ztratili. To se taky nestalo (i když Radek Tomášovi dost vzdoroval), takže byla jen otázka, jak se pohne pomocné - a to vyšlo o těsný půlbodík v Tomášův prospěch. Rozhodovaly partie jejich soupeřů, např. Křivka - Mucha (kdyby dopadla opačně, bylo by i pořadí prvních dvou opačné). (Mimochodem, pomocné hodnocení se teď řeší v diskusi na fb ve skupině Časopis Šachgarde, myslím si, že střední Buchholz, který používám, je dost spravedlivý.)

Výsledky

Jako vždy visí na chess-results.

Tomáš Holásek tedy těsně vyhrál, slušný úspěch. Eliška Sysrová o fous druhá, nejlepší mezi dívkami. A Dominika Šmajzrová třetí, druhá dívka, samozřejmě patřila k nejlepší trojici.

Sekundán Honza Skubi čtvrtý, navzdory strašlivému startu (v prvním kole dal Radku Hornychovi snad dámu a věž, ve druhém skončila partie s Filipem patem) se vytáhl nahoru i díky tomu, že hrál z předních hráčů jen s Eliškou. Nejlepší z malého gymplu. Tercián Vítek Růžička pátý, ten si to vepředu vybojoval.

Nejlepší z hráčů bez turnajové praxe byli šestý Jakub Křivka a sedmý Jaroslav Škrobánek. Osmý Vojta Eliáš si tentokrát nezlomil ruku, šňůru bodů uprostřed turnaje korunoval výhrou nad Matějem Křížkem a v závěru zuby nehty způlil Tomáše a Domču, proč nehraje častěji? Devátý Radek Hornych odehrál skvělý turnaj, podívejte se na jeho pomocné hodnocení! Tři prohry má se všemi třemi medailisty. Podobně i desátý David Hanák odehrál turnaj vepředu. 

I další v pořadí hráli velmi slušně a zdatně konkurovali závodním hráčům.

Na závěr jsem se proto tradičně tázal, proč všichni nehrají v našem klubu. Možnost zahrát si je již teď v sobotu ve Svitavách, přihlášky beru do středy 16.00.

Krajské kolo družstev škol bude taky ve Svitavách 24. ledna. Kolik postavíme týmů?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *