Šachový klub Ústí nad Orlicí

Memoriál Oldy Hájka: hlásíme kontinuitu

Zatímco vánoční Svitavy byly kvůli tragickým událostem v Praze zrušeny a zatímco jsme předvánoční týden strávili vystěhováváním klubovny na Žižkově (v novém roce hrajeme už v DDM), 53. ročník Memoriálu Oldy Hájka jsme uspořádali. Stejně jako vloni se hrálo v jídelně ZŠ Hylváty, 13 kol, 3+2.

Martin Šmajzr s pomocníky sehnal materiál, ceny a turnaj odřídil, Martin Dudla s jinými pomocníky vedl bar (přitom oba hráli).

Memoriál je turnaj nostalgický. Jednak jsme opět připomněli Oldu Hájka, dávného úspěšného ústeckého trenéra, který zemřel velmi předčasně (jeho syn a náš hráč a starosta města Petr Hájek opět daroval cenu pro nejlepšího domácího hráče), jednak tu hrají zejména staří známí, takže jsme se zase mohli vidět ve větším počtu.

Zároveň se ale objevují mladí, vepředu to válcovali sotva odrostlí Jareš s Buločkinem, vepředu byli i Stoček, Kupsa, Jiroušek, Kalousová, Lihotský, ještě mnohem menší byl na krásném 10. místě dvanáctiletý Václav Kroulík z Rychnova. I naši Saša a Marian už úspěšně vstoupili na bleskové kolbiště.

Našli se i překvapiví účastníci, z Islandu se objevil Zeiny, z důchodu se přišel aspoň podívat Jarda Driemer, Jirka Švec už ukazoval turnaj své ratolesti.

Tentokrát nehrál žádný velmistr, před turnajem jsem si říkal, že se nikoho nebojím, ale během turnaje jsem žehral, že kdykoliv jsem prohrál, pořád jsem hrál ještě s někým dost silným. Celkem 58 hráčů, aspoň třicet rozhodně dost kvalitních.

Výsledky jsou ovšem na chess-results.

Vítězem a krajským přeborníkem se stal Michal Jareš z Polabin. O půl bodu skončil druhý Martin Buločkin (Lipky Hradec), na třetí místo se vytáhl Luboš Ptáček z Mýta.

V rámci PDŠS byly uděleny i speciální ceny (ty se nesčítaly, jinak by ty juniorské pobral Michal Jareš). Nejlepším seniorem se stal Lubomír Šilar (Železné hory), juniorem Jan Jiroušek (Polabiny), dorostencem Lukáš Lihotský (Polabiny), ženou Julie Kalousová (Lanškroun), juniorkou naše Soňa Leksová. Snad jsem to nespletl.

Pokud jde o ústecké, hrálo nás 16, to je asi pětkrát víc než na bleskové lize, a dopadli jsme takto:

4. Michal Zeinert 9/13  – rozhodně hrát nezapomněl, posila by se hodila 🙂 – cena pro nejlepšího ústeckého hráče
15. Pavel Holásek 7,5
20. Martin Šmajzr 7,5
21. Petr Jániš 7
24. Vojtěch Holásek 7
25. Jakub Netušil 7
27. Vít Holásek 6,5
28. David Kameník 6,5
31. Soňa Leksová 6,5
32. Jiří Píše 6,5
37. Jaroslav Volf 6
40. Martin Dudla 6
46. Dominika Šmajzrová 5,5
48. Vladimír Kalousek 5
53. Alexandra Dudlová 5
54. Marian Pokorný 4,5

Za tou suchou statistikou se skrývají mnohé příběhy, některé i dost neuvěřitelné. Saša hned v prvním kole porazila Jardu Volfa, a to ještě na čas (Saša, která i v rapidu padá zhruba kolem pětadvacátého tahu!). Vojta si nadával, že má jen o dva body víc než ona. Podobně i Marian bodoval velmi slušně. Domča skončila před Romanem Solilem nebo Vláďou Kalouskem, to bych vůbec nepovažoval za možné!

Zeiny je jediný, kdo porazil vítězného Jareše, Petr Jániš má skalp Bujnocha, Vojta porazil Strašila, Kastnera a FM Švandu, s tím má bod i Kuba, a dokonce i Vítek, který porazil taky Kastnera a hned v prvním kole Hrubeše, škoda závěru, i tak má pěkný výkon. David má výhru se Stočkem. Soňa získala celý bod s Kolomazníkem, Sodomkou a Solilem, půlku má s Lorencem. Jirka má výhru s Lorencem a remízu s Kastnerem. Ty jo, my jsme fakt docela dobrý. 😉

Já jsem hrál náročné partie, často do dlouhých koncovek (s Jarešem nám Martin počítal 75 tahů v koncovce 2S x S), kromě prvního kola jsem neměl slabšího soupeře, bylo to bez oddechu, škoda posledního kola, obsahově jsem si to dost užil.

Akorát jsme pak už nikam nešli, protože nemáme klubovnu, nejspíš je všude zavřeno a vůbec jsme ctnostní.

Jedna fotka od Ivoše:

A spousty fotek ode mě:

3 thoughts on “Memoriál Oldy Hájka: hlásíme kontinuitu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *