Šachový klub Ústí nad Orlicí

Wijk se s Wijkem sešel

Během vánočního oddechu nad seminárkama a písemkama jsem se sice trochu ledna děsil, neboť klasifikační období přináší další várky písemek, ale zároveň už jsem se nemohl dočkat dlouhých odpolední s pověstným holandským turnajem TATA Steel. Během roku je akcí víc, však nás brzy čeká silný turnaj v Praze (únor/březen), a zejména dubnový turnaj kandidátů, ale Wijk sleduju asi nejvíc, jednak mám na to relativně čas, jednak se tam hrávají opravdu zajímavé šachy.

Seznam účastníků najdete na webu pořadatele. Masters budou jedna velká jízda, kdybych měl vyjmenovat, na koho se těším, byli by to skoro všichni, po dlouhé době se ukáže mistr světa Din Liren, těsně druhý Něpomňaščij, vždycky fandím dvojici Abdusattorov – Praggnanandhaa, i další Indové (Gukesh, Vidit) jsou borci, skvěle tu hrávají domácí Giri a van Foreest, geniální šachy hrával Firouzja, mohl by se vrátit na výsluní. Turnaj samozřejmě ovlivní, kdo hraje TK (Něpomňaščij, Gukesh, Vidit, Praggnanandhaa, Firouzja), aby neukázali principiální varianty, ale zas tolik na tom asi nesejde. V turnaji Challengers letos úplné oblíbence nemám, ale šachy se tam hrávají vždy bojovné a poučné.

Začíná se v sobotu ve dvě odpoledne, přímý přenos můžete sledovat třeba na Chess24 (Masters, Challengers), užijte si to, protože tenhle skvělý web za pár týdnů končí. 🙁

Pokud jde o to, jak sledovat a z partií se učit, můžete si přečíst stohy dobrých rad, které jsem tu uděloval v minulých letech, třeba v r. 2022. Obecně platí, že nemůžete sledovat všechno, ale každá trocha je dobrá.

3 thoughts on “Wijk se s Wijkem sešel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *