Šachový klub Ústí nad Orlicí

Statečně, leč bezúspěšně

aneb Poosmé za nula a už začínáme dohánět Kladno

Myslím tím hokejové. Ale dneska fakt nemám klukům co vyčítat, oproti Pardubicím byl výkon o sto padesát procent lepší, akorát že soupeř taky. Ani v jedné z partií nepřevedl nějaký krizový moment a ukázal hlavně technickou zručnost.

My jsme do Lanškrouna  na tamní rezervu postavili docela solidní osmičku. Jenda je momentálně platnější v céčku, Verča v Kanadě, jinak poskládáno bez problémů včetně spolehlivých náhradníků Martina a Michala. Synka jsem s déčkem odeslal do “Dělňáku” o hodinu dřív, neb prales začíná už od devíti… aby byl kluk nakonec jediným úspěšným ve velmi neúspěšném mančaftu. Bo déčko s prvními dvěma šachovnicemi si ani neškrtlo a od vesměs mladých soupeřů dostalo naloženo 3,5, jau…

My v klidu doputovali před desátou, abychom seznali, že na nás béčko rozhodně nenasadilo žádnou béčkovou sestavu. Vedle čtyř zkušených ligistů čtyři stále lepšící se junioři, to nebude sranda. Nezbývá než zabrat a doufat.

A dlouho to nevypadá nijak zle. Bílými na šesté a osmé máme snad nějaké plus, předek drží, černé na páté a sedmé taky, akorát s horším časem. Teprve po časovkách první plichta, u mě, ale až do holých králů, nic vypuštěného, soupeř ubránil všechny moje výpady. Pak prohrál Martin, taky skoro čtyři hodiny boje, než ho šikovná soupeřka přemohla. Ve stejném čase 13.40 Jirkova půlka, podobně korektní jako moje, akorát v zápasu na nože bychom potřebovali, aby se někde urodilo víc.  Přesně ve 14 kapituloval Michal, který s ultrasilným soupeřem (na poměry 8. šachovnice KP) bojoval, dokonce měl krásného plusfloka, ale aktivním figurám podlehl. Skoro o půl třetí sklonil krále po boji v koncovce Petr, ani tady jsme dlouho nestáli hůř.

4:1 už vypadalo prachbídně, bojovný zápas se dohrával stylově na prvních třech deskách,  žel i zde to po kontrole už nevěstilo obrat. V dobré pozici cosi přehlédl Zdenda, Vítek stál dlouho podezřele, až kolem půl třetí najednou ožil. Vojta po crazy zahájení hrál ryze technickou pozici s nejstarším/nejsilnějším Pokorným v hrací místnosti. Podlehl po dlouhém boji, kde soupeř na minutě v druhé kisně zapisoval partiář občas způsobem dosti prapodivným, no nešť. 5:1 a rozhodnuto.

Zbývá tak vyřešit už “jen” dvoje černé na druhé a čtvrté. Vítek má po všech eskapádách dokonce floka víc a při veži fajn střelce vůči kobyle, pročež nasazuje na pár minutkách lichess mód. A vítězně! Aspoň čestný úspěch. Zdenda postrádá dva floky, což by nestejnopoláci třeba ještě unesli, ale s věží nikoliv. Už v druhé časovce po víc jak pěti hodinách boje se definitivně rozhodlo.

6:2 je pro nás velmi kruté, makali jsme ze všech sil. Půl čtvrté odpoledne, krásná neděle v zadeli a zabitá šachama… Zlatě v pralese, tam byli doma už kolem poledne.

Koment k partiím si nechám dodatečně až po jejich prostudování.

Edit: Prostudováno v pondělí po šichtě, hned jak přišly partie. Společným jmenovatelem je, že jsme prohospodařili řadu nadějných pozic a udělali z nich v lepším případě půlku, v horším ani to ne. Místo drsných 6:2 byl úspěch až nečekaně blízko, reálně jsme měli na deskách o 2-3 bodíků víc. Jenže KP je drsná škola, nedáš, dostaneš…

Ďuriančík Michal – Holásek Vít 0:1 Náš lídr popsal podrobněji v komentáři. Prvotřídní oustecká škola šejdění to skutečně byla, ale přes citelnou materiální převahu nebylo snadné bílými přesně bránit a výhodu realizovat. Naopak černé tahy tam padaly samy od sebe. Na téma “bez věže, se střelcem a floky” mi to připomnělo nesmrtelnou Kaválkovu partii. Cenný úspěch černými!

Holásek Vojtěch – Pokorný Tomáš 0:1 První partie, kterou jsme rozhodně nemuseli prohrát. Po živém zahájení zahájení rovina, pak dokonce mikroskopické bílé plus v nesložité pozici. Při korektní hře téměř jistá plichta, jakkoliv je Tomáš v koncovkách silný. Vojta bohužel pozici postupně zhoršoval, až už bránit nešla. Škoda, půlka byla blizoučko…

Solil Roman – Šimek Zdeněk 1:0 Havárie na kontrolním 40. tahu. Jinak hrál Zdenda proti takticky vybavenému soupeři dobře, určitě nestál hůř, posléze s dvojkou střelců i líp. Jenže hrubice g6?? hodnocení v tu chvíli rovné pozice střelhbitě otočila a dalších 30 tahů byl boj za ztracenou věc.

Píše Jiří – Moravec Jakub 1/2 Tady to bylo podobné jako na šesté – v klíčový moment chyběla větší tvrdost, černá pozice visela na vlásku. Jirka totiž v napohled neškodné pozici přitlačil, vyrazil ze soupeře floka a mohl i víc. Bohužel lehce za 20. tahem zvolil měkčí pokračování, soupeř dobral floka zpátky a koncovka těžkých figur už byla jasně remízová. A to pro nás bylo bohužel málo.

Pokorný Jiří – Mareš Petr 1:0 Petr, podobně jako Zdenda, eliminoval lehký tlak bílých figur, občas něco vyměnil a kolem 30. tahu se ocitl v koncovce, která se s lepším střelcem dala reálně zkoušet. Bohužel ale místo výměny kobyly na d3 s dalším Sc5 a výhodou cvakl “nanicfloka” b3 za klíčové centrální e5. A koncovka se mu začala rychle zhoršovat, asi jako Vlastovi za áčko s Chrudimí. Bílý ji navíc hrál velmi silně, tátova škola je znát. 

Pokorný Jan – Švub Jan 1/2 A festival zahozených šancí na 2. – 6. uzavírá moje “galapředstavení”. Po dvou výhrách zkraje sezony mě dohání nemoc předešlých sezon, a sice jak dotáhnout dobře založenou partii. Zahájení jsem trefil, ve skandinávce s Dd6 stál domácí matador i bez dam stísněně. Pak jsem přes nesouhlas compu pozici otevřel, černý král plaval v centru a chtělo to už “jen” dobrat správnou figurou na poli d5, okolo kterého se celá zápletka točila. Lenost v propočtu/obava z visící figury mě ale dovedla k druhé možnosti na jistotu, pročež velezkušený soupeř, který má ne náhodou kandidáta a roky hrával ligu za Oustí, se vykroutil a najednou stál – dle rybího mínění – naopak líp. Lidsky to byla mlha, kterou jsem v časovce ještě lámal na výhru, ale taktické kejkle nefungovaly a Honza to jedinými tahy s přehledem udržel až do věžovky a holých králů.

Kalousová Julie – Čech Martin 1:0 V téhle jediné partii bych pravil, že výsledek zcela odpovídá průběhu. Martin dost pracně vymýšlel zahájení (fígl Dg4 ve Vídni), to sice ustál a skoro vyrovnal, ale soupeřka klasickým postupem f4 stejně aktivitu vykřesala. Náš hráč se zodpovědně zakopal a mohl udržet rovinu, s tenčícím se časem ale vyrobil kiks 24. Kh8?? a po nesložité taktice s braním na g6 byla pozice okamžitě na odpis, což se zbylých 13 tahů nezměnilo.

Píše Michal – Procházka Petr 0:1 Podle ratingu to měla být pro domácí jasná záležitost, jenže nebyla. Michal si ze soupeřů 1900+ nic nedělá, jednoho už doma sejmul a po výplachu v předešlém kole přistoupil k partii velmi zodpovědně. S nějakou vedlejší variantě králky se popasoval dobře a získal docela zdravého a zejména volného krytého floka d5. Černý měl určitou kompenzaci v aktivnějších figurách, ale zase už jich nebylo na šachovnici tolik a po správném 39. Vf3! (obložit krále) by se hrálo už jen na dva výsledky. Místo toho ale přišel pasivní návrat koníkem, po kterém černé figurky ožily na maximum a po časovce slabého krále udolaly.

Za dva týdny máme doma Letohrad anóbrž Kyšperk. Šance na záchranu už pouze teoretické, ale i poslední kola bychom měli odehrát se ctí, podobně jako to dnešní.

One thought on “Statečně, leč bezúspěšně

  • Vít napsal:

    Moje partie byla vyloženě na téma lichess obratů. V zahájení jsem velmi nešťastně prohodil tahy a 12. …, Jbd7 jsem umožnil soupeři aktivizovat střelce 13. Sf4, se zcela typovým tlakem na d6. Z dálky jsem si myslel, že zahraju Db6, ale pak se mi nelíbila možnost pěšcových průlomů s otevřením diagonály h1-a8. Počítač se tváří, že jsem mohl hrát 13. …, Jb6, ale tam by byla moje logika obdobná jako po Db6. Místo toho jsem tedy soupeři vytvořil krytého volného floka, s ideou, že jej zablokuju střelcem a pak se uvidí, kde mi soupeř dovolí aktivitu.

    V časovce jsem potom ostudně přehlédl zvedák 31. Dh6! se ztrátou kvality. To jsem završil druhým blunderem 34. … Kf7? (s ideou odpoutat střelce z vazby), který umožnil soupeři rozšlapat pěšce se ziskem figury. Když se to tedy sečte, jsem právě celou věž dolů. Nešťastná bilance.

    Nezbývá než zahájit Ústeckou mlhu, rozehrát dvojici střelců a především krásný pěšcový řetěz, který nemá daleko do dámy. Soupeř naštěstí nenalezl nejpřesnější obranu a celou realizaci mi usnadnil. Pak už jen trpěl koncovku bez pěšce.

    Zajímavý moment ještě byl ve 49. tahu, kdy jsem uspěchal proměnu pěšce v dámu. Soupeř by tomu stejně neměl jak zabránit, pročež bylo silnější nejprve střelce vyhnat, případně za něho obětovat věž. Takto jsme se dostali do koncovky, kde měl ještě soupeř remizové možnosti.

    Shrnuto-podtrženo jsem měl více štěstí, než rozumu. Jak se celou sezónu snažím vymanit z lichessovského módu, tady mi naopak velmi pomohl. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *