Šachový klub Ústí nad Orlicí

Zaječice 2009

A máme za sebou každoroční vrchol sezóny mládeže. Tradičně na Seči, tentokrát 30.-31.5. Zahráli jsme si dobře a výsledek předčil naše očekávání.

V hlavním turnaji, MČR družstev starších žáků, jsme stejně jako vloni postavili jedno družstvo. Tomáše Kodytka a Petra Jániše, kteří už vyrostli z věkového limitu, nahradili Ladislav Kubišta a Vít Holásek.


Družstvo bylo nasazené těsně za polovinou (25. ze 44 přítomných družstev). Proto nás na úvod čekal druhý nasazený tým z Bratislavy – a s výjimkou Vítka Kapouna jsme nepřekvapili. Spadli jsme tak do druhé hrací místnosti, ze které jsme se dostali až v posledním kole. První den jsme střídali lepší a horší okamžiky a vypadalo to na obvyklé lehce podprůměrné umístění. Druhý den jsme však zabrali a po dvou vítězstvích a závěrečné remíze s favorizovanými Postoupkami jsme nakonec obsadili pěkné dvacáté místo! Je to nejlepší umístění našeho družstva za poslední roky, kdy jsme na Zaječice zase začali jezdit. Zároveň jsme se tak dostali na druhé místo v kraji (i když, přiznejme, Polička a Svitavy podaly zcela srovnatelné výkony). Lichotivé jsou jak naše zápasové body (4 výhry, 2 remízy, 3 prohry), tak zejména aktivní skóre 30:24!

Zahájení MČR starších žáků na Seči

Zahájení MČR starších žáků na Seči

K dění na šachovnici toho tolik neřeknu, hrál jsem totiž doprovodný turnaj, napíší něco účastníci? (Někteří zapisovali, ač to nebylo povinností, pár rozborů časem …) Aspoň tedy něco statistiky a letmých dojmů.

Jan Mareš po loňské katastrofě (1/9) nic podobného nepřipustil, první šachovnici s přehledem podržel. Výkon 5/9 znamená performanci na úrovni Jendova ela, prohrál jen s výrazně silnými soupeři .

Vítek Kapoun dosáhl báječného výsledku! 7/9 je jasně nejlepší výkon družstva a dává neuvěřitelnou performanci 1757!! Cenné jsou zejména skalpy bratislavského Kimerlinga (1980) a Ryšavého ze Sokola Postoupky (1877). Vítkovi rychlejší tempo zjevně sedí, jeho soupeři si zato často nevěděli s praporkem rady.

Petra Johna jsem chtěl za výkon 3/9 nejdřív trochu kritizovat, jeho perfo 1407 je však pořád padesát bodů “nad plán”; v necelých třinácti letech na třetí desku patří.

Láďa Kubišta byl druhým motorem družstva: 6,5/9 je procentuálně druhý nejlepší výkon a dává pěkné perfo 1526. Na sklonku své žákovské kariéry hraje Láďa vyzráleji než … než ještě nedávno 🙂 A kdyby, kdyby využil šance na remízu v poslední partii, mohli jsme být třináctí …

Někdy mívají týmy problémy s povinnou dívkou, Katka Šmajzrová (4,5/9) ale zahrála spolehlivě, přihlížející neměli ani zdání, že vlastně do kroužku nechodí a hraje “jen” rekreačně.

Kde ztrácel Vítek Holásek, jsem neviděl, 1/5 (+1K) proti hratelným soupeřům je zklamáním. Je pravda, že nejhratelnější soupeře přenechal Honzovi :-). Aspoň získal důležitý bod v posledním kole.

Honza Holásek (2/3) původně ani hrát nechtěl, ale pak neodolal, zahrál si a body udělal.

Soutěž dvojic

V soutěži dvojic (nar. 2000 a ml.) Vojtu Holáska nedoplnili ani Filip Bartáček, ani Martin Paukert, kteří by tam výkonnostně patřili, zahrála si tedy Verunka Holásková. Naše dvojice skončila 28. ze 35, když uhrála 7,5/18.

Vojta Holásek hrál jeden ze svých lepších turnajů a bodoval (5/8 + 1K), v prvním kole dokonce porazil budoucího vítěze Opluštila z Postoupek!

Veronika Holásková sice udělala jedinou půlku, ale na předváděnou hru se dalo koukat, takže sklidila pochvalu mnoha přítomných rodičů 🙂

Doprovodný open & nešachová část

Já jsem si v doprovodném openu dobře zahrál, i když finanční cena z toho tentokrát nekápla 🙂

Pokud jde o nešachovou část akce, navzdory chladnému sychravému počasí jsme se dvakrát vydali na fotbal a hráli usilovně téměř do tmy. Všichni přežili, i naši spoluhráči z Polabin …

K některým partiím se ještě vrátíme v dalších článcích. Snad.

One thought on “Zaječice 2009

  • Martin Pečinka napsal:

    Teším se na partie, a doufám, že účastníci sami přidají nějaký komentář 🙂
    jinak gratulace k 20. místu :-;

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *