Šachový klub Ústí nad Orlicí

Chybami se člověk učí (nebo by měl)

Kracík, Tomáš (2101) – Hurt, Lukáš (2115); Ústí nad Orlicí A – Rychnov nad Kněžnou

Po miniaturce z minulého kola se schylovalo k ještě většímu masakru, bohužel jsem byl tentokrát o dost slabší v propočtu (odhad pozice jsem měl po konzultaci s motorem povětšinou správný), a to mě stálo celý bod a další cenu za partii kola ;).

 

Pozn. aut.: všimnul jsem si, že mi tam utekl jeden tah, takže to mělo být 7. … Sxf2+, místo 6. … Sxf2+, už se mi to nechtělo přepisovat, na analýze to stejně nic nemění.

 

1. e4 Jf6 2. d3 d5 3. Jd2 nelíbí se mi, ale budiž – chyba to snad ještě není 3. … e5 4. Jf3 Jc6 5. g3 Sc5 6. Sg2 dxe4 7. dxe4

6. … Sxf2+?! Pročpak jsem to vzal – jednak mi výstavba bílého příjde dost podivná (fianchetto kryté Jf3, zasekaný vývin), černá pozice se mi jeví mnohem perspektivnější na to, že máme 6 tahů. Ovšem je pravdou, že bílý neudělal takové chyby, aby vycházelo takto drsné potrestání. Oba jsme ovšem přehlédli jednoduché vyvrácení – 7. Kxf2 Jxg4+ 8. Kg1?? správně bylo 8. Ke2!, protože nevychází Jd4 pro 9. Jxd4 Dxd4 10. Dg1 a černý nematí – to jsme ovšem oba přehlédli. Po 8. Kg1?? vyhrávalo okamžitě Dd6!

kdy bílý nezabrání matu aniž by přišel o věž na a1. Konkrétní varianty nechám na Vás, jen dodám, že motor hodnotí pozici po 8. … Dd6! jasně -3.30 -+. Bohužel jsem tento motiv sledoval, ovšem nedošlo mi, že vychází již zde. Přišlo tedy 8. … Je3?? 9. De2 Jxc2 10. Vb1 J6d4 12. Df2 Se6 13. b3 0-0?!

 

 

Lepší bylo asi držet pěšce po f6, ale tím bych doznal, že útok skončil a za figuru mám jakousi poziční, dočasnou kompenzaci, proto jsem radši začal pálit poslední mosty. Nyní měl bílý pokračovat důrazně 14. Jxe5! protože nejenže konzumuje pěšce, ale navíc podrývá černou chloubu na d4. Případně u partie se mi zamlouvala možnost Jxd4 a Sa3, čímž vyhání věž z f sloupce. Bíly se ale začal chytat na lup a po 14. Sb2 f5 15. Jxd4?! (lepší exf5) Jxd4 16. Sxd4 fxe4 17. De3! (jediné, ale dostačující, při jiných pokračováních by stál černý o dost lépe) exd4 18. Dxe4 Dd6! jsem byl spokojený.

 


Kritická chvíle na odhad pozice: po partii jsem se soupeřem debatoval o tom, že mám sice jen jednoho pěšce za figuru, přičemž se jich dost již vyměnilo, ale ve skutečnosti musí být bílý velice ostražitý, protože rozdíl ve spolupráci a rozehranosti figur je markantní a černá pozice se mi zamlouvala (škoda jen, že Dd6 nepřišlo o 10 tahů dřív). Po 19. Ve1 Vae8 přišla ona neopatrnost, která měla být potrestána – 20. Dxb7?? správné bylo 20. Dd3 a po Kh8 21. Je4 volí černý mezi Sf5 a Db4, přičemž jeho útok pomalu skomírá, ale přece jenom by si bílý ještě musel zapřemýšlet při realizaci materiální výhody. Po 20. … d3! je najednou černý forsírovaně vyhraný, ač tomu bílý v popartiové analýze nechtěl věřit – sice jsem mu při analýze nedokázal najít přesné varianty, ale moje intiuce mě nezklamala (narozdíl od propočtu): Po ještě nejlepším 21. Dxa7!? následuje konec po 21. … c5 22. Da4 c4!

a černý získává vynuceně materiál, protože bílý musí dát h3 a po Dxg3 bílý ztrácí materiál i pozici. V partii přišlo 21. Sf3? (bílý si stále hraje na výhru) a měl být brutálně ztrestán po 21. … Sh3!! Bohužel mi při propočtu utekla tato výherní varianta – 22. Dd5+ Kh8! a na 23.Vxe8 (což jsme oba považovali za vyvrácení) příjde Db6+! s matem

Takže opět tu ten motiv byl a byl validní, jenže opět zasáhla slepota, či tentokrát již nedůvěra ve vlastní odhad pozice? Věděl jsem, že tam “něco” mám. Když ale “nešlo” Sh3, hledal jsem výhru v “logickém” přesunu dámy na druhou řadu, ovšem zde přišla chyba poslední – a vlastně nejméně omluvitelná – a právě proto i nejvíc poučná pro pochopení logiky šachu. Možnosti jsou 21. … Dd4+ a Dc5+ s tím, že černá dáma skončí na c2 nebo na b2. Rozhozen nenalezením přímé výhry jsem nedokázal správně spočítat (a teď už ani odhadnout), že na b2 bude dáma sice na diagonále a1-h8, což “normálně” bývá důležité, ale šachy ne vždy fungují podle obecných principů – na c2 by v této pozici dáma měla tři zásadní funkce – krytí významného pd3, napadání pole d1, které musí obsadit bílá věž a také brání bílému v obranném tahu Dc6, jak si ukážeme. Soupeř mi po partii opět nevěřil, že po Dc5+ a Dc2 je černý vyhraný, ale počítač opět hovoří jasně – po 21. … Dd4+?? bílý vše pokryje a vyhraje. Po 21. … Dc5+! 22. Kg2 Dc2 vychází krásné motivy s přesuny věže na d8 a oběti na f3, kdy bílému prostě visí moc figur a 23. Vd1 Vd8! (hrozí Vxf3 a Sd5)

24. Dc6 je vyvráceno Vd6!, protože dáma na c2 nejde brát. Další krásne výherní varianty nechám Vašemu rozboru, v partii se bohužel stalo 22. Kg2 Db2 23. Vd1 s koncem útoku a následnou prohrou, protože bílému najednou vycházejí varianty jako Vhe1 a Vxe6, kdy nevisí věž na d1 a podobně – 1:0.
Ach, jak krásnou a zároveň krutou hrou šach je! Ovšem i přes prohru mám z této partie jakousi radost – družstvo nakonec vyhrálo a sám jsem se snad něco naučil 😉

11 thoughts on “Chybami se člověk učí (nebo by měl)

  • Ivo napsal:

    Ten Ivo Prax nejsem já. To je nejmenovaný bývalý šachista co nám bude sponzorovat 2. ligu příští rok.

  • Tomáš napsal:

    Pěkná partie

  • hurtak napsal:

    @Ivo Prax
    🙂 Pokyne, přehraj si jeho partie z KP1 a uvidíš tu “výkonnost” 😀 nebo spíš (ne)výkonost soupeřů, že Ivo 😀

  • hurtak napsal:

    @Ivo Prax

    Myslím, že pan Prax by se měl připravovat na Litomyšl, a ne tady rozvíjet bludné teorie o spotřebách černého 😉

  • hurtak napsal:

    @David

    Bohužel v partii právě černá dáma skončila na b2, ne na c2 jako na diagramu, takže se bílý z hrozby braní na f3 vymotal – viz článek. Jak říkáš, s dámou na c2 hrozba Vxf3 je reálná, proto by to taky bílý prohrál 🙂 ale pozor – po 24. Dc6 by nešlo okamžitě Vxf3?, je nutná ta vložka Vd6!

  • Pavel Holásek napsal:

    Jestli myslíš braní střelce na f3, tak to skutečně hrozí (je to v závorce nad diagramem), ale na tahu je bílý.

  • David napsal:

    Jestli je postavení na diagramu konečné tak bych si vzal asi střelce na c3 a pak dal na d5 vidličku

  • Pokyn napsal:

    Zatímco Ivoš prý (podle kuloárních zvěstí) ladí formu s nejmenovaným IM Honzou B., pročež jeho výkonnost letí strmě vzhůru 😀

  • Ivo Prax napsal:

    Ukazuje se dlouhodobá klesající výkonnost černého, která je způsobena přebytkem alkoholu a léčivých látek 🙂

  • hurtak napsal:

    fakt líbí? já bych jí teda hrát za bílého dobrovolně nechtěl, teorii ale neznám, to přiznávám, třeba to je fakt normální zahájení 🙂

  • Pavel Holásek napsal:

    Hezký článek!

    Na prvním diagramu má být Jb8 na c6.

    Mně to zahájení za bílého přijde OK, normální královská indická v útoku, Petr Mareš to hraje celý život – Pirc či Philidor s tempem navíc, právě to tempo černému chybí, aby si mohl nějak moc pískat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *