Šachový klub Ústí nad Orlicí

Z Chvaletic šest medailí

Chvaletická Olympiáda 2014 – 1. turnaj, Chvaletice, 1.2.2014

Právě před rokem jsme se poprvé vydali do Chvaletic a letos jsme to zopakovali. Termínový kalendář, jindy tak nahuštěný, zeje najednou prázdnotou, takže jsme možnost zahrát si uvítali, byť šlo jen o čtvrthodinovky ve slabší konkurenci.

V Pardubicích nás sice čekala pauza skoro 40 minut, ale díky piánu na nádraží (umístěného v rámci celostátní akce Ondřeje Kobzy) jsme se nenudili.

… Omluvte pauzu, musím cvičit, aby příště bylo co hrát. 😉 …

Pak už pára stoupající z elektrárny a tradiční cesta od vlaku, míjíme dětské hřiště a slibujeme si, že jednou už ho určitě stihneme navštívit.

Na turnaj dorazilo 67 hráčů z 10 oddílů, řada jiných dala přednost turnaji v Hlinsku (to bychom museli vstávat kdovíkdy). Chvaletické děti už nejsou úplní začátečníci, kroužek Lubomíra Šilara se zlepšuje rychle. K favoritům patřily Polabiny, zajímavá je konfrontace s hráči Poděbrad, které jinde nepotkáváme.

Pořád se tu vyhýbají sankcionování nemožných tahů, už jsme to ale čekali a před zahájením to bylo výslovně řečeno, no budiž. Jinak byl průběh mnohem korektnější než před rokem, kromě rozhodčích už do hry nikdo nezasahoval, pokrok je vidět.

 

Turnaj A (nar. 2004 a ml.)

Kačka a Míša patřili k favoritům, Markétka už neměla být poslední jako loni.

Michal Píše začal jako osmý nasazený. Ve druhém kole na jedničce nestačil na favorizovaného Jirouška, takže se pak dotahoval zpovzdálí, ale velmi úspěšně, třemi body se dostal na dohled úplné špičky a ani závěr 0,5/2 ho nijak neodsunul, skončil nad svým nasazením, úspěšný turnaj! Kde jsou ty časy, kdy byl naším benjamínkem; už je to zkušený hráč. 4,5/7, 5. místo, 1280.

Kateřina Dudlová byla nasazená jako trojka a zpočátku to potvrzovala, porazila mj. Stočka; po prohře s Jirouškem, ale podlehla i bratrům Němečkovým z Poděbrad a skončila o něco hůř, než mohla. Velmi často ztratila figuru a pak bojovala, pokoušela se o zvrat, někdy to i vyšlo, někdy to zase zvrátil soupeř. 4/7, 8. místo, 1. dívka, 1269, vůbec nejvyšší pomocné hodnocení!

Markéta Holásková tu vloni byla poslední s výkonem 0/9. Letos už je zvyklá vyhrávat, zpočátku to ale dobře nevypadalo, s Pilařem vyhodila výhodu dámy a věže. Pak ji soupeř aspoň zpatil a ve druhé půlce turnaje se dvou výher konečně dočkala. Jakž takž. 2,5/7, 24. místo, 5. dívka.

Jirouškovo vítězství nepřekvapí, ukázali se bratři Němečkové, překvapil Stoček.

 

Turnaj B (nar. 2001 a ml.)

Jirka a Vojta nasazeni jako dvojka a trojka, Verunka ve třetině, Natka těsně za půlkou – a skoro stejně to i dopadlo.

Jiří Píše se nejspíš rozpomněl na svůj rok starý výkon. Tehdy jsem o něm napsal: “Předváděl, jak otáčet prohrané partie, figura míň žádná věda …” A to se dělo i tentokrát: proti polabinskému talentu Brázdovi hrál bez věže, ale s lepším časem vyhrál, o kolo později s Vojtou prohrával dokonce o věž a figuru, měl o 1,5 minuty míň – a opět vyhrál na čas, což zřejmě rozhodlo o celkovém pořadí. Není to samozřejmě náhoda, ale výsledek bojovnosti, houževnatosti – nevzdat se, ale předkládat soupeři problémy, s nimiž se v omezeném čase nestihne vypořádat. S nasazenou jedničkou Nešpůrkem pak rychle zapůlil a slabší soupeře v závěru v pohodě porazil, takže se dočkal samostatného vítězství! 6,5/7, 1. místo, 1674!

Vojtěch Holásek měl los vskutku pikantní – v prvních čtyřech kolech se utkal se všemi třemi ústeckými hráči v kategorii. S Jirkou dokázal zcela vyhranou partii ještě prohrát, pak opět vyhrával. Stejně jako v Ústí hrál s Honzou Nešpůrkem v posledním kole, i bez kvality hrál na výhru, pak dokonce bez věže, ale s postouplými centrálními pěšci; skončili opakováním tahů, když měli oba 4s do konce. Dost přemýšlel, což je obecně chvalitebné, ne však s krátkým časem. 5,5/7, 2. místo, 1484.

Veronika Holásková hrála asi to svoje, tedy aktivní šachy, kde figurama rozumně útočí, ale nerozumně je i nastavuje. Na příjemné zahrání to stačilo, na kvalitativní skok si musí ještě počkat. 4/7, 9. místo, 1. dívka, 1153 (ovlivněno dolů silným soupeřem bez VT).

Natálie Hrůšová si zahrála hned se čtyřmi soupeři nad 1200. Proto má taky dost vysoké pomocné hodnocení, škoda posledního kola. Hraje ještě uceleněji než Verunka, ale o to větší chyby občas udělá. Coby 17. nasazená s ratingem 1071 skončila přesně na 17. místě. 🙂 3/7, 17. místo, 3. dívka, 1130.

Celkově je příjemné vidět naše hráče na prvních dvou místech, ale vzhledem k nasazení by bylo zklamání, kdyby tam nebyli. Třetí skončil Mára Bílek z Polabin, kterého jsme si vidět vepředu trochu odvykli a je to škoda! Mnozí z dalších mladších hráčů v pořadí zaujali slušným rozehrávání partií, i když jim ještě chybí zkušenosti.

 

Turnaj C (nar. 1998 a ml.)

Vašek nasazen jako bezkonkurenční jednička, Vítek jako číslo tři! 🙂

Václav Grundman se ocitl asi ve stejné pozici jako loni Dominik Řezníček, mohl se jen ptát “kam jsem to zabloudil?”. Musel si dát jen trochu pozor v partii s Martinem Burešem, jinak mohl hrát na půl plynu, což taky učinil, často ho bylo vidět, jak obhlíží jiné partie, přesto neměl sebemenší problémy s časem. Dalo by se říct, že takový turnaj už mu výkonnostně nic nedá; ale mládí je tak krátké … 😉 7/7, 1. místo. Perfo 2074 samozřejmě nic nevypovídá, to se ani počítat nedá.

Vít Holásek si nedal ve třetím kole pozor na čas s Kronowetterem, jinak slabší hráče spolehlivě přehrál. Druhá půlka turnaje byla silně ovlivněna losem (malý počet účastníků), po prohře s Burešem totiž dostal Vaška :-), po prohře s Vaškem naopak kontumák ;-). 4/7, 5. místo, 1372.

Jinak kategorie obsazená slabě, smysl má v tom, že hráči, kteří se k šachu dostali pozdě, tu mají šanci “začít od píky”. Vím, o čem mluvím, sám jsem začal až v šesté třídě.

 

Výsledky

Kategorie A, kategorie B, kategorie C.

 

Hodnocení

Můžeme být nadmíru spokojeni s bilancí: šest medailí (čtyři první místa z celkových šesti!, jedno stříbro, jeden bronz), tři pátá místa, nikdo horší.

Hru velmi výrazně ovlivňovalo tempo – 15 minut bez bonifikace. Bylo k vidění množství zvratů, věž navíc mnohdy nic neznamenala. Je pozitivem, že naši čas využívají slušně, radši ať se dostávají do problémů s časem, než aby bezhlavě blicali. Většinou ale nejsou schopni na půl minutě přidat a blicat, i jasné tahy (ústup ze šachu) promýšlejí třeba deset vteřin.

 

Návrat

I když se skončilo brzo, vyhlašovalo se dlouho. Dobré bylo, že jsme strávili čas v teple (to byla ta sobota, jak hnusně foukalo), horší to, že jsme málem zase nestihli hřiště – ale aspoň na deset minut jsme se tam stavili a chceme tam někdy zas!

 

Ukázka

Kateřina Dudlová (1323) – Pavel Němeček (1244, Poděbrady), 5. kolo:

Otřesné zvraty v mnoha partiích ilustruje i tato koncovka:

Černý vede o dámu a střelce, není co řešit, ale hrál bez plánu, tak Kačka ještě zkusila šlapat pěšci. Přesto je bílý jasně vyhraný, nejspíš po 1. … De5 (kolikátým tahem zde dá mat nejrychleji?). Zahrál 1. … Dd6, to by nevadilo, kdyby nešlo o tah bez plánu. Po 2. g8D totiž nedal 2. Dh6+, ale 2. … De5+?? 3. Dg7 Sa8

Pozice je přes převahu střelce remízová! Jenže přišlo 4. Dxe5+?? Kxe5 a černý právě včas pokryje ph5 a sám ph4 získá. (Po 4. Kh7 Dxg7+? 5. Kxg7 Ke5 6. Kg6 Sf3 7. a8D by ph5 padl, ani tahy střelcem nebo králem však bílému nic neslibují.) 0:1

2 thoughts on “Z Chvaletic šest medailí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *