Šachový klub Ústí nad Orlicí

Návrat do Harrachova IX: Návrat z Harrachova

Poslední den ve znamení brzkého vstávání, balení, kola už v 8.30. Vítek hrál na čtvrté desce s možností umístit se velmi vysoko. Já jsem chtěl poskočit do desítky, Vojta s Verunkou napravit dojem.

Verunka ale dopadla podobně jako v několika partiích, při přetahování o g sloupec dala kvalitu, nenašla útok (ale byl tam!) a po ztrátách dalšího materiálu byl konec. Tristní byl i pohled na Vítka, který úplně zapomněl na všechno, co kdy viděl ze zahájení, ve hře dvou jezdců s d4 po e5 nedal automatické d5, ale ustoupil jezdcem dozadu a Jakub Ježek (hrající za Lanškroun) si s ním pohrál a skončil díky tomu na krásném čtvrtém místě. Vítek čtrnáctý, to je pořád dost pěkné.

Lépe se dívalo na Vojtu. Ten si vzal příklad z večerní přednášky FM Vlasáka o pěšcových řetězcích a zatímco Julie Kalousová mu ve francouzské přetáhla c5-c4, Vojta obnažil bod e6 a mocně zaútočil na krále, koncovka se dvěma pěšci navíc byla jasnou záležitostí.

Mě čekal třetí mladý talent v turnaji, čtrnáctiletý Vojtěch Pařízek (Praha – Kobylisy). FIDE ELO měl sice jen 1699, ale v turnaji hrál na předních stolech, výkon 2000+, nahlédnutím do databáze jsem zjistil, že národní ELO má 1922 a v rapidu dokonce 2037. Takže žádné ořezávátko. Zahájení na mě spustil v rychlém tempu, ale při přechodu do střední hry se zamyslel na půl hodiny, ztrácel čas i nadále a přitom mým černým figurám dovolil, aby si na dámském křídle pěkně zahrály. Po ztrátě pěšce se pustil do zápletek, dal mi ještě figuru a zrovna, když jsem na pěti minutách hledal nejpřesvědčivější realizaci, usnadnil mi situaci tím, že se vzdal, aniž by čekal na můj tah. (Když jsem viděl, jak zastavuje hodiny, na vteřinu ve mně hrklo, že jsem spadl.) Takže se musím pochválit – finiš 3/3 mě posunul na 7. místo. Znamenalo to ale, že jsem opět po letech vyhrál Polákovu knihu Věž proti dvěma figurám (prodám za 300 Kč, původní cena je 560), ocenil bych možnost vybrat si.

S batohy jsme pak ušli přes 5km na harrachovské nádraží (za hodinu; kdo nás překoná?), absolvovali 4,5 hodiny cesty vlakem a rázem je celý báječný týden minulostí.

Určitě ještě dodám celkové hodnocení, partie ze druhé půlky turnaje a nějaké fotky. Ale zítra je liga.

3 thoughts on “Návrat do Harrachova IX: Návrat z Harrachova

  • Pavel Holásek napsal:

    Ještě jsem zapomněl uvést dva detaily:

    1) Ovšemže šel Vojta na rozbor k FM Vlasákovi a byl za strategické pojetí pěšcových řetězců pochválen.

    2) Neskutečný obrat se podařil Vaškovi Grundmanovi, který byl od začátku bez dvou pěšců a pod útokem, ani jsem to už nesledoval … ale jakýmsi zázrakem ještě vyhrál!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *