Šachový klub Ústí nad Orlicí

Do Poličky úspěšně aneb

Polička B – Ústí C 6,5 -1,5

  Pozorný čtenář jistě tuší rozpor mezi nadpisem a titulkou výsledku. Ne, vážený čtenáři, nejedná se o omyl. Jen kapitán sehnal 8 (slovy osm) lidí. Považte v družstvu čítajícím na 18 jmen. A za to se kapitán musí pochválit. Úspěch. Kolosální. Na výsledku zápasu vlastně už ani tak nezáleželo. Ano, vážení čtenáři, takto jsme dopadli. Kdyby se jednalo o ojedinělou událost, mohl bych nad tím mávnout rukou. Teď musím bohužel konstatovat. Konec. Šmytec. Šlus. Příští sezónu už dva manšafty do žádné soutěže nepřihlásíme.

  Prolog: Přestože hrací místnost slibovala šachový ráj s pípou (alespoň tak jsem si ji vysnil ve své naivní představě), byla skutečnost prozaičtější. Výčepní zařízení s Poličským pivem stálo tááák sssssmutně osaměle. Museli jsme se spokojiti toliko jen s čajem, kávou a případně pivem poličským leč lahvovým. Ještě že jsem šel na noční a více než jedno jsem neplánoval pozřít. Tak zase abstinuji.

  K průběhu zápasu: Kromě starých matadorů typu Domči Šmajzrové, jsem, jak už vyplývá z úvodního odstavce, byl nucen nasadit i Dudlajugend. Pro Sašu to byl první mistrovský zápas za dospělce. Velmi ji vyhovovalo tempo hry, na které mezi dětskými turnaji nenarazí. Přestože skončila první (po hodině a půl hraní) a dle očekávání s nulou, zkušenost k nezaplacení.

 Záhy jsem skončil i já, když mi L. Navrátil nabídl remizu v 15. tahu. Mysleje, že stojím o něco lépe, jsem dlouho váhal, zda ji přijmout. Ještě, že jsem to udělal. Analýza ukazuje, výhodu pro soupeře. Moje plánované tahy vedou naopak do jisté záhuby. 

 Pak se dlouho nic nedělo. Po jedné hodině nejprvě remisoval Tomáš Holásek s M. Buchtou. Perličkou závěru zápasu bylo nabídnutí remízy poličským hráčem. Načež Tomáš zahrál svůj tah a přišel se mě zeptat, zda můžu remízu přijmout. Když jsem ji odsouhlasil, podal soupeřovi ruku a mírně se divil, že si ji Martin B. zdráhá přijmout.

  Dále následovali jen prohry. Nejdříve Domča Šmajzrová nestačila na R. Švandu, Bohouš Glembek na J. Stodolu a Honza Smola na A. Sodomku. U prvních dvou jsem tušil, že stojí špatně, ale u Honzy jsem se strašlivě podivil.

  Za rozhodnutého stavu přišel Vojta Holásek s nabízenou remizou od M. Stodoly. Jelikož byl bez figury (za volňáka), bez  váhání jsem mu ji odsouhlasil.

  Smutným hrdinou dne se stal Jirka Švec. Přes šedesát odehraných tahů. Poslední partie. Na konci měl Jirka V+p (krajní) proti V+p+p (také krajní). Někdě okolo padesátého tahu mohl s klidem vyměnit věže, králem dobrat volňáka a koncovka je remis. Slovy: já chtěl remis, ale ne patem, mě dostal. Soupeři J. Smejkalovi se nějakým záhadným způsobem podařilo věží dobrat krajního pika, dát tím šach a zároveň (jako v tréninku pokročilých) dvojí úder na věž, která kryje na přeposlední řadě soupeřova pěšce. Konec.

Uhráli jsme tři remízy. Vzhledem k absencím považuji výsledek za úspěch. 

 

  

   

5 thoughts on “Do Poličky úspěšně aneb

  • Honza Pokorný napsal:

    Jste tam teda v boji o čelo moc nepomohli 🙂

    Jinak nad dvěma mančafty v soutěži bych hůl nelámal, v opačném případě by si mnozí nezahráli. Navíc já bych rád udržel podobnou kostru mančaftu D (v příští sezoně C) jako letos, protože šachově i lidsky to náramně funguje!

    PS: Tvoje remíza s Láďou Navrátilem je vtipná, dva týdny zpátky jsem byl v úplně totožné pozici – bílými v 15. tahu jsem dostal nabídku – akorát na rozdíl od tebe jsem si byl vědom skutečnosti, že stojím jako prase 🙂

    • Martin Šmajzr napsal:

      To budeme řešit až po sezóně, až bude jasné, jestli se Áčko udrží (nebo Béčko postoupí 🙂 ). Je fakt, že na jednu stranu bychom měli mít lidí dost, na druhou stranu těch otazníků bývá v některých zápasech až moc. Já měl třeba dnes k dispozici prvních 10 hráčů soupisky (všem díky), v minulém jsme ale byli rádi, že jsme nastoupili v osmi. A družstva v KPII musí počítat s tím, že jim Áčko někoho vezme :-).
      Ale jak jsem zmínil, teď je ještě předčasné vynášet jakékoliv soudy.

      • Jiří Švec napsal:

        Martine, a ví se, proč obecně napříč soutěžemi rapidně přibývá neobsazených šachovnic v zápasech? Dřív to bývalo opravdu výjimečně, jednou dvakrát za sezonu, teď se to stává pomalu v každém kole každé soutěže obrazně řečeno. Bavilo se o tom třeba někde na vyšší úrovni svazu?

  • Jiří Švec napsal:

    No bylo to tak, že když jsem viděl tu remízu patem, tak jsem si myslel, že bych to mohl i vyhrát a přinejhorším to skončí remizou, že by na šachovnici se povyhazovaly všechny figurky. Ale program mi ukázal, že už asi 10 tahů před koncem už to remíza dávno nebyla, protože jsem udělal chybu, kterou jsem považoval za dobrý tah.

  • Pavel Holásek napsal:

    Podle Tomáše soupeř nabídl remízu ve chvíli, kdy on sám už prováděl tah dámou, což je taky nekorektní. Tak hlavně, že se dohodli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *